Subiectele Zilei: Saracia, mai tare ca frigul. 1.000 de asociatii de proprietari din Bucuresti refuza caldura RADET-ului de frica facturilor mari; Tata lui Iri – 50 de ani in guvern, de la Dej pana la Ciorbea; Segregare: clase doar pentru romi la Babadag
Tata lui Iri – 50 de ani in guvern, de la Dej pana la Ciorbea. Ion Columbeanu a avut un statut privilegiat la varful puterii o jumatate de veac, supravietuind dictatorilor Dej si Ceausescu, pe care ii admira si astazi. Dar si pe nea Nicu Vacaroiu. Afacerile lui Irinel Columbeanu au intrat la apa. A disparut aproape de tot din „recuzita” emisiunilor de divertisment. Extravagantele cu care ne-a obisnuit, in mai bine de 15 ani de cand si-a facut aparitia in viata mondena a Capitalei, au inceput sa-i faca mai mult rau decat bine. Afacerea cu „columbeanit” de la Targu Carbunesti e moarta, iar averea sa, estimata in ultimii ani la 150 de milioane de euro, a scazut la 35-39 de milioane, conform Top 300, realizat de revista „Capital”. Setea de publicitate cu orice chip l-a pus pe butuci pe Irinel si ii ameninta serios casnicia. Hartuita de paparazzi, Monica a plecat in America, unde a anuntat ca se va si stabili, scrie EVZ.
Saracia, mai tare ca frigul. 1.000 de asociatii de proprietari din Bucuresti, cu 60.000 de apartamente, refuza caldura RADET-ului de frica facturilor mari. De frica facturilor la intretinere, bucurestenii din peste 60.000 de apartamente prefera sa indure frigul. Desi Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) a reluat furnizarea caldurii de aproximativ trei zile, peste 1.000 de asociatii de proprietari refuza sa deschida vanele din subsol. Directorul general al RADET, Mihai Becheanu, a declarat pentru gandul ca „un procent cuprins intre 10 si 15 la suta dintre asociatiile de proprietari refuza caldura. Aceste asociatii sunt la mana administratorilor de bloc care refuza sa deschida vanele din subsolul blocurilor. Administratorii spun ca le vor veni facturi mari si ca acesta este motivul pentru care nu deschid vanele, desi multi dintre proprietari vin la noi si reclama ca vor sa aiba caldura in apartamente”, anunta Gandul.
Ungurii ne linistesc, noi ii credem. Unda toxica va ajunge in apele romanesti cel mai devreme luni la pranz, insa partea maghiara ne asigura ca poluarea va fi minima. Ungaria si Romania transmit la unison vesti linistitoare in privinta consecintelor accidentului ecologic de la Veszprem. Declaratiile optimiste din partea ungurilor au curs toata ziua de ieri. „Fluxul toxic nu va avea, probabil, efect asupra ecosistemului Dunarii, incepand din orasul Komarom (80 de kilometri vest de Budapesta – n.r.)”, a anuntat Emil Janak, directorul zonal al companiei ungare de administrare a apelor. „Pestii pescuiti sunt comestibili, iar apele din vecinatate sunt potabile”, a adaugat Janak, la doar cateva ore dupa ce – in amonte, la confluenta cu raul Raba – s-au descoperit primii pesti morti plutind cu burtile umflate pe apa Dunarii. Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat in vizita oficiala in Bulgaria, la Sofia, este categoric: „Criza se afla sub control, Dunarea nu va fi poluata in mod periculos”. Ba, mai mult, „apele care ameninta mediul nu vor ajunge in Dunare, inclusiv pe teritoriul maghiar”, informeaza Adevarul.
Ofensiva SUA pentru datele private ale Europei. SUA doresc concesii suplimentare din partea UE pentru a avea acces liber la computerele politiei, la transferuri bancare si datele privind pasagerii curselor aeriene. Membrii PE sunt revoltati: „Americanii vor sa ne santajeze!” Armata de diplomati ai Washingtonului din Europa a lansat ofensiva pe tari. Pas cu pas, si in mare parte in mod neobservat de catre public, SUA au facut presiuni pentru dispozitii similare intr-o serie de capitale europene. Cel mai recent succes al Washingtonului a fost obtinut la Viena, saptamana trecuta: guvernul austriac a declarat ca este gata sa acorde agentiilor de securitate din SUA acces gratuit la computerele politiei sale, completate cu date privind ADN-ul si amprentele digitale si un registru penal, scrie Der Spiegel. Acesta nu este insa singurul front pe care este activ Washingtonul. Cu cateva zile in urma, guvernul american a anuntat o legislatie conceputa pentru a facilita monitorizarea noilor mijloace de comunicare, cum ar fi Twitter si Facebook, precum si tehnologii moderne precum BlackBerry si Skype. Aproape simultan, Trezoreria SUA a prezentat un proiect de lege care va permite agentiilor de securitate acces liber la detaliile tuturor transferurilor de bani efectuate prin intermediul bancilor sau cardurilor, scrie Romania Libera.
Preturile la paine, ulei, lapte si carnea de pui vor „exploda” pana la sfarsitul anului. Sindicalisii din industria alimentara avertizeaza ca painea, uleiul, laptele si carnea sunt alimentele care se vor scumpi cel mai mult in urmatoarea perioada. „Ministrul agriculturii a realizat faptul ca pretul graului si floarea-soarelui se vor scumpi in continuare. In afara de paine, lapte, carne, conserve si ulei, nu stiu la ce alimente se refera Valeriu Tabara ca s-ar putea scumpi cu 8-10%. Painea si uleiul se vor scumpi cel mai mult, respectiv cu 30% si 15%. Ministerul Agriculturii nu are cum sa ascunda anumite lucruri. Nici nu poate interveni asupra preturilor alimentelor. Comerciantii sunt foarte atenti la scumpiri, daca cresc prea mult preturile, dau faliment”, ne-a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, anunta Puterea.
Segregare: clase doar pentru romi la Babadag. Clasele a III-a si a IV-a de la Scoala nr. 3 din oras sunt impartite in functie de rasa: romanii intr-o parte, romii in cealalta. Ani buni, la Scoala numarul 3 „Constantin Brancoveanu”, din Babagad, copiii au fost separati: romanii in clasele lor, romii in altele. La baza sistemului care se perpetua de la an la an se aflau parintii care, la inceputul toamnei, veneau si cereau conducerii sa nu le trimita copilul la clasa de romi. Uneori, dorinta de separare a actionat din ambele sensuri. Acum, in clasa I B, cei 10 romani si 14 romi invata cot la cot. Este al doilea an in care proaspetii elevi au fost distribuiti echilibrat din punct de vedere etnic. In prezent, orice director care ar imparti copiii de clasa I sau a V-a in functie de etnie ar incalca legea. Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii din 2007 interzice segregarea, vazuta ca „o forma grava de discriminare” ce are „consecinte negative asupra accesului egal al copiilor la o educatie de calitate” si care incalca „demnitatea umana”, informeaza EVZ.
Udrea a inaugurat o sala de sport in valoare de un milion de dolari intr-o comuna din judetul Covasna. O sala de sport a fost inaugurata, vineri, in comuna Valea Crisului, din judetul Covasna, in prezenta Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, valoarea investitiei fiind de aproximativ un milion de dolari. O noua sala de sport, executata prin CNI – SA, cu o capacitate de 150 locuri in gradene, a fost inaugurata, vineri, in comuna Valea Crisului, in prezenta ministrului Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a ministrului Internelor, Traian Igas, a secretarului general al PDL, Vasile Blaga, si a autoritatilor judetene si locale. Udrea a spus ca decizia construirii acestei sali de sport a fost luata „pe vremea cand nu era criza”, iar ministerul nu a facut altceva decat sa finanteze finalizarea unei investitii deja incepute. „A meritat pentru ca aici, in Valea Crisului, sunt 300 de copii, mai sunt si tineri, iar sala poate fi folosita si de adulti”, a spus Elena Udrea, scrie Gandul.
Marea schisma din satul Copaceana. Trei calugari inlaturati de Biserica Ortodoxa Romana si-au ridicat manastire in curtea unei case din satul Copaceana, unde fac slujbe in fiecare duminica. Pana acum au castigat in jur de 30 de adepti. Localnicii sunt bucurosi ca au un lacas de cult „privat” in sat, insa Episcopia Husilor ii ameninta cu amenzi pe calugarii hirotonisiti in Italia si deja afurisiti. „Pe meleaguri moldovenesti, intr-o splendida zona vasluiana situata langa Prut, la granita cu Basarabia, pamantul romanesc al strabunilor nostri, se afla situata Manastirea inchinata in cinstea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururi Fecioarei Maria, in satul Copaceana” – asa suna descrierea cu iz de marketing turistico-religios pe care o face pe blog Serafim, staretul asezamantului monahal. Manastirea a fost ridicata in satul vasluian Copaceana de trei preoti hirotonisiti de mitropolitul Ioan Preuteasa al autointitulatei Biserici a Românilor Ortodocşi Liberi de la Milano, anunta Adevarul.
Romania, pe locul 3 in Europa la traiul consensual. Peste 55 la suta dintre romancele cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani locuiesc cu un partener de viata, in vreme ce procentul la barbatii din aceeasi categorie de varsta este de 42 la suta, scorul Romaniei fiind depasit doar de Finlanda si Suedia, potrivit unui studiu Eurostat. In toate statele membre UE, mai ales femeile cu varste intre 18 si 34 de ani locuiesc cu partenerul, pentru ca acestea sunt mai predispuse la a locui sau a se casatori cu cineva de la o varsta mai frageda, potrivit rezultatelor studiului citat de Mediafax. Romania se situeaza, conform datelor din 2008, pe locul trei in UE in ceea ce priveste traiul consensual la categoria de varsta 18-34 de ani, pe locul intai plasandu-se Finlanda (63 la suta dintre femei si 51 la suta dintre barbati), iar pe locul doi Suedia (61 la suta dintre femei si 48 la suta dintre barbati). De asemenea, in Franta, 55 la suta dintre femeile tinere locuiesc cu un partener de viata, precum si 45 la suta dintre barbatii cu varste intre 18 si 34 de ani. Cele mai mici procente au fost inregistrate in Irlanda (34 la suta dintre femei), Malta (37 la suta dintre femei), Grecia (21 la suta dintre barbati) si Italia (25 la suta dintre barbati), informeaza Romania Libera.