Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Sebastian Lazaroiu: "Am vrut sa-i dau lui Ponta o lectie despre minciuna"; Cum a luat-o Iliescu ostatica pe Doina Cornea; Cum se ineaca acordul UE pe malurile Dambovitei; Morti ingrijiti la domiciliu pe banii statului; Cei 120 de serifi ai aerului de la SRI

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Sebastian Lazaroiu: „Am vrut sa-i dau lui Ponta o lectie despre minciuna”. Fostul ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu, a lamurit, intr-un interviu in exclusivitate pentru „Evenimentului zilei”, episodul schimbului de informatii dintre el si Victor Ponta, despre care a scris luni pe pagina sa de Facebook. El a precizat initial ca ii dadea lui Ponta sondajele confidentiale ale Aliantei D.A., in schimbul dosarelor PSD-istilor cu afaceri necurate. Integral in EVZ.

Noaptea in care au ars podoabele de Craciun. Reportaj din tabara unde parintele Tanase ingrijeste sute de copii necajiti. Luni seara, cei peste 100 de copii adapostiti de parintele Tanase, in asezamantul de la Valea Screzii, au luat cina, si-au baut compotul de pere, si-au spus rugaciunea de seara, care sa ii apere de relele de peste noapte. In clubul de joaca de deasupra bucatariei au ramas la uscat decoratiuni din gips facute de maini mici de copii, pe care voiau sa le vanda duminica, la Bucuresti. Patru ore mai tarziu aveau sa se trezeasca speriati. Cladirea in care se aflau bucataria, sala de mese si clubul de joaca era in flacari. Cu decoratiuni de Craciun, cu jucarii, cu carti, cu farfurii cu tot. Era 4 dimineata. „Toti copiii afara!”, a fost strigatul care s-a auzit in vale. Erau vocile inspaimantate ale femeilor care au grija, in ture, de copii si carora acestia le spun „mama” sau „doamna”. In cateva minute, cele doua case de langa cladirea in flacari s-au golit. Copiii au fost dusi la loc sigur, intr-o casa departe de incediu, anunta Gandul.

Cum se ineaca acordul UE pe malurile Dambovitei. Traian Basescu vrea ca prevederile acordului UE sa fie introduse in Constitutie, in timp ce liderii USL sustin ca este suficienta o lege speciala. Tensiunile din politica interna pun in pericol ratificarea de catre Romania a Acordului de guvernanta fiscala, convenit recent la Bruxelles. Puterea si Opozitia au viziuni diferite fata de modalitatea de adoptare, dar niciuna dintre parti nu are doua treimi din voturi pentru a-si impune varianta. Presedintele Traian Basescu a cerut ca prevederile care decurg din intelegerea convenita de liderii UE – deficit structural de 0,5% si datorie publica de cel mult 60% din PIB – sa fie inscrise in Constitutie. In schimb, liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat ca este suficienta o lege speciala, votata cu doua treimi din numarul parlamentarilor, informeaza Adevarul.

Morti ingrijiti la domiciliu pe banii statului. Firma detinuta de un membru din conducerea PDL Sector 3, Bucuresti, a incasat bani publici din ingrijirea unor persoane care intre timp decedasera. Aceste nereguli au fost constatate de Casa Nationala de Sanatate, dupa ce Romania Libera a dezvaluit ca aceasta companie, care detine monopol pe piata de ingrijiri la domiciliu in Capitala, a incasat sume nejustificate de la stat. Inspectorii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) au gasit nereguli majore la firma de ingrijiri medicale la domiciliu Alicia Medical Expert, detinuta de secretarul general adjunct al filialei PDL Sector 3, Alina Ion. In conturile societatii, care detine monopol pe piata ingrijirilor medicale la domiciliu din Capitala, Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti (CASMB) a virat, in doar patru ani, aproape 5 milioane de euro pentru serviciile prestate. Romania Libera a dezvaluit in exclusivitate in urma cu doua luni metodele prin care firma de partid isi umfla deconturile din bani publici, nereguli confirmate acum si de controlul inspectorilor CNAS, scrie Romania Libera.

Rosia Montana, cea mai scumpa campanie publicitara: zeci de milioane de euro pentru un munte de aur. Pentru a-i convinge pe romani ca proiectul minier din Muntii Apuseni este mana cereasca pentru tara, compania Rosia Montana Gold Corporation a desfasurat in ultimii ani sase ani o campanie de promovare cum rar s-a mai vazut pe meleagurile noastre. In total, zeci de milioane de euro s-au dus pe serviciile agentiilor, pe spoturi filmate pentru TV si online, pentru cumpararea de spatiu publicitar in mass-media sau pentru trimiterea unor jurnalisti si bloggeri in Noua Zeelanda. VerticalNews iti spune astazi povestea celei mai scumpe campanii publicitare facute vreodata pentru un singur produs: in cazul de fata, o mina. Uriasul mecanism de promovare, pus in miscare de o armata de oameni din companie, agentii de publicitate si mass-media, a luptat permanent pentru a face imagine buna proiectului.

Imigratia romaneasca intre starea de drept si starea de fapt. Potrivit unor surse diplomatice europene dosarul Romaniei privitor la admiterea in spatiul de libera circulatie nu va mai fi discutat in acest an, fiind reportat pentru primavara anului viitor. Presedintele Traian Basescu era prevenit probabil de acest deznodamant in momentul in care a cerut concetatenilor sai sa nu mai cumpere „zarzavaturile olandeze”. Cuvantul „zarzavaturi” a fost premeditat poate la randul sau, caci poarta cu sine o usoara nuanta depreciativa. Contrareactiile acestea din partea romanilor erau intrucatva previzibile. O criza de mandrie ranita era inevitabila dupa atatea refuzuri si insinuari neonorante si nu e de mirare nici faptul ca ea este exprimata de insusi presedintele tarii care s-a definit de la bun inceput ca un demagog, in sensul etimologic al termenului si nu neaparat in cel negativ, informeaza Deutche Welle.

Cum a luat-o Iliescu ostatica pe Doina Cornea. Emanatul Revolutiei a folosit-o pe cea mai cunoscuta disidenta pentru a-si legitima pozitia. Stenograma rosie: in ’89, Ion Iliescu a bagat Romania sub cizma sovietica. Trecerea a 22 de ani de la ceea ce unii au numit Revolutie si altii lovitura de stat poate ca a reusit sa cicatrizeze anumite rani fizice sau sufletesti, dar nu a putut asterne uitarea si iertarea peste evenimentele care au insangerat una dintre cele mai misterioase pagini din istoria Romaniei. „Evenimentul zilei” continua astazi publicarea unui extraordinar interviu cu omul de presa Cornel Mihalache. Avem convingerea ca declaratiile sale, facute pe baza a sute de documente si zeci de ore de pelicula, vor continua si cu un alt demers cu privire la Revolutie. Unul penal, scrie EVZ.

Premiera romaneasca: Romeo Dunca si Coco Galescu au ajuns la Polul Sud, pe schiuri. Omul de afaceri Romeo Dunca si alpinistul Cornel Galescu au facut parte dintr-o expeditie internationala cu ocazia celor 100 de ani de la cucerirea lui Amundsen Final de aventura pentru banatenii Romeo Dunca si Cornel (Coco) Galescu, care au luat urma norvegianului Roald Amundsen, primul om care a ajuns la Polul Sud, pe 14 decembrie 1911. Cei doi au atins cel mai sudic loc de pe planeta marti seara, alaturi de o expeditie internationala din care au mai facut parte 16 norvegieni, cat si temerari din Africa de Sud, Anglia si Elvetia. Ultimii zece kilometri au fost strabatuti pe schiuri si de premierul Norvegiei, care a tinut sa marcheze astfel centenarul. Cu totii au ajuns la statia de pe platoul de 3.000 de metri, unde a avut loc un jubileu pe tema expeditie, anunta Gandul.

Cei 120 de serifi ai aerului de la SRI. Serviciul Roman de Informatii a primit bani in plus la buget pentru a putea angaja insotitori de zbor, care vor asigura securitatea avioanelor de pasageri. Pasagerii curselor comerciale ar trebui sa se simta mai in siguranta incepand din 2012, cand vor intra in paine insotitorii de zbor de la SRI. Institutia a cerut o suplimentare de buget pentru a putea acoperi cheltuielile de personal suplimentare. „Insotitorii de zbor vor actiona pe acele zboruri considerate de risc din perspectiva securitatii. Ei vor fi o prezenta discreta pentru a putea fi eficienti,” a declarat Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, pentru Romania libera. „Baza legala pentru aceasta masura este Tratatul de la Priun din 2005 pe care Romania l-a ratificat in 2008”, a mai spus Bercaru, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro