Subiectele Zilei: Smecherii de la stat isi iau case la pret de cort; Acuzatii: 2.000.000 de romani fura asigurarile sociale; Criza financiara, generata de o mare conspiratie mondiala?
Criza financiara, generata de o mare conspiratie mondiala? O noua teorie conspirationista, emisa de economistul Max Keiser, sustine ca mari fonduri de investitii, alaturi de agentiile de rating, ar sta in spatele noilor probleme ale economiei globale. Scaderi de rating, monede depreciate, populatie care saraceste pe zi ce trece, sute de mii de disponibilizari din mediul public, dar si din cel privat, asa arata, pe scurt, tabloul din ultimii doi ani a unei crize care pare sa fi rabufnit din nou in ultimele luni, pe seama problemelor datoriilor suverane. Desi, aparent, lumea intreaga sufera, in spatele acestui spectacol exista o serie de inteligente malefice care nu fac altceva decat sa isi umfle conturile pe seama necazurilor celorlalti. Mai precis, criza datoriilor suverane nu ar fi decat o inginerie a marilor corporatii financiare. Asta sustine analistul economic Max Keiser care are o teorie care a pus pe ganduri multi dintre analistii financiari. Integral in EVZ.
In Ceausescu si-a pus Dej speranta de evadare. Timp de trei ani (mai 1941 – august 1944), comunistii din Romania n-au avut legaturi cu Moscova. Pe acest temei, grupul lui Dej s-a delimitat de „cominternisti”. Pentru evadarea lui Gheorghiu-Dej, clocita impreuna cu agenti sovietici, primul vizat ca organizator a fost Nicolae Ceausescu. Condamnarea lui Nicolae Ceausescu urma sa expire in august 1943. In Nicu – cum il numeau ceilalti din inchisoare – si-a pus Gheorghiu-Dej sperantele de organizare a evadarii sale. N-a fost sa fie. Caci Ceausescu n-a fost pus in libertate, ci mutat in lagarul din Targu-Jiu. Tanarul Ceausescu ajunsese asadar sa conteze pentru veteranii partidului mai mult decat stiau camarazii de rand. Si decat au vrut sa recunoasca, dupa moartea lui, aceia care cunosteau faptele. In 1967, in fata comisiei de cercetare asupra lui Foris si Patrascanu, generalul Gheorghe Pintilie (Pantelimon Bodnarenko), fostul responsabil al legaturilor „celulei” din Caransebes cu conducerea PCdR din clandestinitate, a relatat cum aparuse solutia Bodnaras, scrie Adevarul.
Acuzatii: 2.000.000 de romani fura asigurarile sociale. Din cei opt milioane de asistati social din Romania, circa doua milioane primesc in mod fraudulos ajutoarele, potrivit ministrului Muncii. Primeau ajutoare de la stat „pentru sustinea familiei” cu toate ca aveau masini si tractoare noi, munceau in strainatate si detineau numeroase terenuri. Altii au beneficiat de sprijin de la primarii pentru incalzire fara sa prezinte acte din care sa rezulte ce venituri au sau fara a fi vreodata vizati de anchete sociale. Toate aceste nereguli au fost depistate de inspectorii sociali in numeroase judete din tara. Din cele opt milioane de asistati sociali, aproximativ doua milioane primesc ajutoare in mod fraudulos, spune ministrul Muncii, Familiei si Protectie Sociale, Sebastian Lazaroiu, relateaza EVZ.
Cum pot scapa romanii de emotiile BAC-ului. Dau examenul in Republica Moldova. VerticalNews a descoperit noi metode de a scapa de emotiile examenului de Bacalaureat si ce varianta poate asigura o reusita frumoasa. In nici doua saptamani, Romania va fremata din nou de emotiile Bacalaureatului. Dupa dezastrul din vara, la acesta noua sesiune se vor alinia mai bine de jumatate dintre absolventii de liceu, promotia 2011. Cu sperante ca vor reusi sa ia examenul maturitatii si sa scape astfel de eticheta de „ratat”. Pentru cei care nu au invatat suficient, sansele sunt mici. Se anunta aceleasi masuri draconice de supraveghere, deci cine nu carte, nu va avea parte. Pentru cei din generatiile urmatoare, se intrevede o portita, prin care emotiile se mai pot risipi, chiar daca nu vor avea acelasi apetit pentru studiu. Intreprinzatori cum ii stim, mai ales cand le ajunge cutitul la os, romanii au gasit metode inedite si pentru a evita emotiile BAC-ului, informeaza VerticalNews.
Promisiuni: Parcarea de la Universitate, gata la primavara. Dupa ce lucrarile au batut pasul pe loc timp de aproape sase luni, timp in care s-au descoperit vestigii istorice care au fost analizate de arheologi, lucrarile la parcarea de la Universitate au intrat in normal, iar la inceputul anului viitor ar trebui finalizate. Bucurestenii s-au obisnuit deja sa vada in centrul ora-sului o groapa uria-sa, inconjurata de panouri inalte printre care se zaresc urme de ziduri vechi, ingropate de mult in pamant. Un neavizat ar putea crede ca acolo s-a deschis un santier arheologic, dupa ce mai multi specialisti au venit si au luat la „periat” zona. Timp de mai multe luni, groapa a fost lasata pe mana arheologilor, dupa ce au fost dezvelite zidurile unor biserici stravechi si mai multe oseminte. Dupa ce au fost incheiate cercetarile, constructorii au revenit la treaba pentru ca in groapa respectiva trebuie sa construiasca una dintre cele mai mari parcari subterane din Bucuresti, unde vor putea fi lasate peste 400 de masini. Cel putin asa au promis edilii inca din 2005, cand au anuntat proiectul parcarii de la Universitate. Pana la inceperea lucrarilor au mai trecut vreo cinci ani si s-a tot dat vina pe procedurile birocratice si pe modificarea legislatiei in domeniul parteneriatului public-privat, anunta Romania Libera.
Smecherii de la stat isi iau case la pret de cort. Judecatoria Galati a stabilit ca 37 de locuinte de serviciu apartinand Consiliului Judetean trebuie vandute obligatoriu catre chiriasi la pretul de inventar. Un apartament cu doua camere ajunge sa se vanda chiar si cu 152 de lei, pretul de inventar, adica de aproape o mie de ori sub valoarea lui de piata. Situatie fara precedent in Romania. 37 de apartamente de serviciu apartinand Consiliului Judetean (CJ) Galati vor fi vandute obligatoriu chiriasilor, in urma unei hotarari judecatoresti, la preturi cuprinse intre 152 de lei si 17.000 de lei. Printre chiriasi se numara: Dumitru Buturca, directorul APIA Galati, Valentin Huciu, seful Unitatii Fitosanitare Galati, Laura Angheluta, directorul Directiei de Dezvoltare Regionala din cadrul CJ Galati, judecatorul Florin Meleaca, vicepresedintele Tribunalului Galati, judecatorii Simona Bacsin, Benone Fuica si Eugen Mortu, dar si peste zece functionari din aparatul de specialitate al Consiliului Judetean Galati, scrie Adevarul.
Topless-ul, domeniul in care Romania a cucerit lumea. Plaja fara sutien reprezinta de multi ani o obisnuinta pentru Romania, fie ca vorbim de litoral sau de strandurile din marile orase. Totusi, in majoritatea tarilor occidentale, expunerea sanilor pe plaja este o practica nepopulara sau chiar interzisa de lege. Aproape oriunde vrei sa faci plaja, in statiunea Mamaia, poti fi aproape sigur ca vei fi vecin cu o doamna sau domnisoara care se bronzeaza fara sutien. Obiceiul este foarte raspandit atat printre femeile tinere cu varste intre 20 si 30 de ani, cat si printre doamnele trecute de mult de prima tinerete. Multe dintre doamnele care fac plaja topless sunt insotite de copii mici. Integral in Romania Libera.
Viata si moartea la motociclisti – „o selectie naturala”. In urma cu 10 ani, examenul practic pentru categoria A se dadea in trafic. Acum, se da in poligon. si luase permisul pentru motocicleta in urma cu doua saptamani, dupa vreo doi ani in care a condus un scuter. In noaptea de duminica spre luni, vicecampionul mondial la culturism, romanul Cristi Costescu (22 de ani), a murit dupa ce a fost lovit de o masina care voia sa intoarca pe Prelungirea Ghencea. Soferul poarta vina cea mai mare, dar si victima gonea cu mare viteza. Politistii i-au gasit trupul in apropierea unui gard, iar casca se afla la trei metri distanta. In urma cu un an, tanarul isi pierduse tatal. Mai avea o sora, care a aflat de tragedie chiar de ziua ei. Mama lui era plecata intr-o excursie in Ungaria. Nu sunt putini cei care si-o cumpara pentru a epata. Odata urcat in sa, tanarul accelereaza aproape inconstient. Anul trecut, in luna martie, un baiat de doar 17 ani murea intr-un accident in Capitala, scrie EVZ.
Continua povestea de succes a Germaniei? In timp ce tarile din sudul Europei se confrunta in continuare cu criza financiara, guvernul de la Berlin se bucura de o vara linistita – iar populatia este increzatoare ca bunastarea va continua si in anii urmatori; totusi, „miracolul” german ar putea fi tulburat de cresterea prea inceata a consumului. Un articol recent din prestigiosul cotidian american The New York Times, intitulat „Deocamdata, Germania zboara deasupra furtunii economice”, lauda performantele tarii aflate nu numai geografic in centrul Europei. Intr-adevar, multi indicatori sunt pozitivi; astfel, rata somajului in luna iulie era de numai 7%, iar doar 9,1% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani nu aveau un loc de munca – in timp ce media europeana este de 20,5%. Conform unui sondaj publicat in saptamanalul WirtschaftsWoche, 53% din germani sunt optimisti in privinta perspectivelor economice din urmatoarele 12 luni, numai 12% considerand ca acestea sunt mai curand proaste, relateaza Romania Libera.