Subiectele Zilei: SRI i-a dat lui Nastasiu, in exemplar unic, documente si stenograme clasificate din cazul Hayssam; Basescu si Geoana au acceptat duelul; Liber la circulatie pe Autostrada Transilvania; Geoana: "Nu vreau sa privatizam Romgaz si Transgaz"
SRI i-a dat lui Nastasiu, in exemplar unic, documente si stenograme clasificate din cazul Hayssam. SRI precizeaza ca documente clasificate din cazul Hayssam au fost remise in exemplar unic procurorului de caz Ciprian Nastasiu, Serviciul nepastrand nicio copie si prin urmare nu se poate pronunta asupra veridicitatii informatiilor aparute luni, in presa, incluzand documente cu insemnele institutiei, transmite Mediafax. Referitor la materialele publicate in mass-media in data de 30 noiembrie a.c., SRI face urmatoarele precizari: In stricta conformitate cu legislatia in vigoare si cu prevederile protocolului de cooperare dintre SRI si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, institutia noastra a intreprins, la solicitarea procurorului Ciprian Nastasiu, o serie de masuri de sprijin tehnic pentru punerea in aplicare a unor autorizatii obtinute de DIICOT, potrivit normelor procedural penale”, precizeaza Serviciul Roman de Informatii intr-un comunicat de presa. Integral in Romania Libera.
Basescu si Geoana au acceptat duelul. Dezbaterea intre Traian Basescu si Mircea Geoana va avea loc joi, la ora 19:00, la Palatul Parlamentului, fiind organizata de IPP si moderata de Robert Turcescu, formatul fiind similar celei in trei, inainte de turul intai, conform intelegerii intre staffurile de campanie. Dezbaterea va dura, potrivit acordului dintre IPP si staffurile de campanie, aproximativ doua ore si jumatate, maximum trei ore. Organizatorii au precizat ca dezbaterea va cuprinde prezentari si puncte de vedere ale candidatilor pe o serie de teme ce tin de mandatul presedintelui. Integral in Gardianul.
Carbunele din Valea Jiului mai ajunge pentru 30 de ani. Rezerva exploatabila de carbune din Valea Jiului mai ajunge doar pentru 30 de ani, chiar daca cea reala este mult mai mare. Din pacate insa, straturile nu se pot exploata, mai ales cu tehnologia folosita in acest moment. Un studiu al agentiei nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) atrage atentia ca, la ritmul actual de exploatare, Romania mai are rezerve de carbune pentru doar 30 de ani. Potrivit datelor oficiale ale ANRM, in acest moment Romania dispune de 755 milioane tone de carbune, insa doar 100 milioane tone sunt exploatabile, scrie Romania Libera.
Liber la circulatie pe Autostrada Transilvania. Dupa doi ani de lucru si 423 de milioane de euro, cei 42 de kilometri ai Autostrazii Transilvania vor fi inaugurati astazi, asa cum au promis autoritatile inca de asta-vara. Zeci de muncitori ai companiei Bechtel lucrau ieri, la Gilau, la montarea ultimilor metri de parapeti metalici de protectie. Muncitorii lucrau de zor si la trasarea benzilor de circulatie cu o vopsea cauciucata, despre care specialistii spun ca are o durata de viata de cateva ori mai mare decat cea obisnuita, folosita la marcarea carosabilului. Pe tronsonul Campia Turzii- Gilau, la intrarea dinspre Gilau spre Turda, au fost deja montate mai multe panouri electronice care le vor furniza soferilor informatii despre traficul pe autostrada. Integral in EvZ.
Investitorii straini cer despagubiri cat urmatoarea transa de la UE. In urma proceselor intentate statului la Curtea de Arbitraj de la Washington, Romania ar putea pierde peste un miliard de euro. Cele patru litigii ale statului roman cu investitorii, aflate in judecata la Washington, ne-ar putea costa 1,16 miliarde de euro, daca statul ar pierde procesele. Acesti bani sunt suficienti pentru toate cheltuielile de personal ale bugetarilor timp de aproape o luna si jumatate, cifrate la circa 1,2 miliarde euro. Suma depaseste urmatoarea transa de un miliard de euro de la UE. Pana acum, statul a castigat alte doua procese cu mari companii: Noble Ventures si EDF Services. Integral in EvZ.
Geoana: Nu vreau sa privatizam Romgaz si Transgaz. Liderul PSD Mircea Geoana a dezmintit, luni, informatiile potrivit carora ar sustine privatizarea marilor companii energetice romanesti, spunand ca Adriean Videanu este cel care a fost la Moscova sa discute infiintarea unei companii mixte intre Gazprom si Romgaz. „Au inceput sa apara tot felul de intoxicari si de zvonuri cum ca eu as pregati privatizarea energiei romanesti, ca eu as fi cel care as fi gata sa instrainez Romgazul si Transgazul sau alte firme din companiile energiei romanesti. Vreau sa va spun un lucru extrem de clar: voi fi cel care va sprijini un sector energetic puternic in Romania. Nu vreau sa privatizam Romgaz si Transgaz si sa transformam in campioni nationali si campioni regionali”, a declarat Geoana, luni seara, la un miting electoral la Ploiesti, in aplauzele sutelor de participanti la manifestare, scrie Romania Libera.
Lista produselor ce se scumpesc in 2010. Anul 2010 va aduce cheltuieli mai mari pentru romani inca din luna ianuarie, ca urmare a scumpirii produselor alimentare si bauturilor, cat si a diverselor servicii, cresterea cu 14% a cursului de schimb la care se calculeaza accizele pentru electricitate, carburanti, tutun si alcool fiind principalul „vinovat”, spun reprezentantii patronatelor. In cazul unor produse alimentare, scumpirile vor fi in transe iar preturile vor creste gradual pana in primavara, in timp ce tigarile si carburantii se vor scumpi chiar de la inceputul anului viitor, scrie Gandul.
11.000 de note intr-o singura zi la Spiru Haret. Aura Constantinescu, profesoara universitara la Facultatea de Drept a Universitatii „Spiru Haret”, este detinatoarea unui record absolut: intr-o singura zi a reusit sa examineze si sa semneze pentru 11.000 de note ale studentilor de la invatamant la distanta (ID). Pe locul al doilea se afla un alt coleg al sau, profesorul Marin Voicu cu doar 9.000 de note intr-o zi. Intrebata de „Adevarul” cum a fost posibil sa puna atatea note intr-o singura zi, profesoara Constantinescu n-a vrut sa comenteze.