Subiectele Zilei: Testele Victoriei Nuland: ce gaseste la Bucuresti emisara lui Barack Obama; Kemal Karpat, tatarul dobrogean care a fost consultant la Casa Alba: de ce nu este Romania o tinta pentru Islam; Un fost director din MTS si-a recunoscut vina in procesul Ridzi
Un fost director din MTS si-a recunoscut vina in procesul Ridzi. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a audiat miercuri, in dosarul Monicai Iacob Ridzi, pe Paul Diaconu, fostul director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane a Ministerului Tineretului si Sportului (MTS), care a spus ca isi recunoaste faptele si nu cere sa fie achitat. Potrivit Agerpres, Diaconu a arata in fata judecatorilor ca „am purtat discutii atat cu doamna Ridzi, cat si cu sefa de cabinet, doamna Cazan, le-am spus sa oprim aceasta achizitie, intrucat nu mai este timp, dar doamna Ridzi a zis ca este imposibil, ca este un act asumat in fata Guvernului sau a partidului, nu mai stiu. Afirmatia s-a dovedit reala, deoarece in cateva zile s-a schimbat un articol din actul normativ de infiintare a ministerului, pentru a putea organiza acest eveniment”, a declarat Paul Diaconu referitor la atribuirea contractului de organizare a Zilei Tineretului pe data de 2 mai 2009, scrie EVZ.
Kemal Karpat, tatarul dobrogean care a fost consultant la Casa Alba: de ce nu este Romania o tinta pentru Islam. Originar din Dobrogea, istoricul si politologul tatar Kemal Karpat, specialist in problemele Orientului, de al carui sfat au tinut cont presedinti americani ca Jimmy Carter, Ronald Reagan, George Bush, vorbeste in exclusivitate pentru „Adevarul” despre cauzele terorismului care tine in sah Occidentul. In cei 90 ani de viata, ilustrul istoric si politolog Kemal Karpat a vazut cum se schimba radical harta lumii – regimuri, puteri mondiale, populatie, state, influente. Configuratia geopolitica a suferit modificari inimaginabile acum jumatate de secol. De la 11 septembrie 2001, mutatia cea mai grava a devenit terorismul, flagelul care loveste mapamondul unde si cand nu se asteapta nimeni. Profesorul Karpat analizeaza cauzele care au dus la actele criminale.
Testele Victoriei Nuland: ce gaseste la Bucuresti emisara lui Barack Obama. La un an distanta de la precedenta vizita in Romania, adjunctul secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia al SUA, Victoria Nuland, revine la Bucuresti, unde urmeaza sa se intalneasca cu presedintele Klaus Iohannis si cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Anul trecut, oficialul american transmitea mesajul anticoruptie al administratiei Obama in contextul intensificarii rolului Romaniei in zona Balcanilor. In 2015, sistemul judiciar romanesc trece prin noi teste: legea Big Brother, marile dosare de coruptie din parchete si instante, numirea unui nou sef al DIICOT sau recuperarea prejudiciilor din dosarele penale. Acestea sunt cateva dintre marile provocari pentru sistemul judiciar, dar si pentru clasa politica, informeaza Gandul.
Solutiile gasite de tineri dupa ce RCA-ul a ajuns sa-i coste mai mult decat masina. Preturile cresc si de la un oras la altul. 1000 de euro pe an, atat au ajuns sa le ceara tinerilor soferi unele companii de asigurari pentru o polita obligatorie RCA la o Dacie Logan. Tarifele foarte mari au ajuns in atentia guvernului si a Autoritatii de Supraveghere Financiara. „Preturile sunt excesive, o masina nu este un lux pe care doar unii sa si-l permita” spune premierul. ASF promite ca pana la sfarsitul lunii februarie va gasi o solutie acceptabila pentru tineri, care platesc cele mai scumpe polite. Luam cazul unui sofer de Dacie din Bucuresti, fara mare experienta la volan. La 21 de ani ajunge sa plateasca pana la 4400 de lei anual. Preturile scad odata cu inaintarea in varsta. Daca soferul are 29 de ani, se injumatatesc. Iar odata trecut pragul de 30 de ani, pretul scade si mai mult, pana la 1200 de lei. Un sofer de 37 de ani plateste doar 530 de lei pe an, scrie StirileProtv.ro.
DW: Capitala lumii, terorismul si reactii dambovitene. Ca pe malurile Dambovitei inca n-a sesizat chiar toata lumea ca-n joc, mai mult decat oricand, e insasi libertatea si ca in Franta s-a petrecut totusi ceva nemaipomenit si datator de sperante, e foarte regretabil. Dar nu-i de mirare. Se intampla si la cele mai mari case. Nici membri elitei germane nu par sa fi-nteles chiar toti ce li se intampla si despre ce e vorba in propozitie. De altfel si unele democratii occidentale (de pilda cea germana) limiteaza libertatea de expresie, in convingerea ca s-ar evita astfel invrajbiri grave. Dar chiar asa sa fie oare? Dihonia s-o starneasca libertatea, nu extremismul? Si e chiar blasfemie a critica reificari? O carte? Ori pe profetul ei? Lenea de a gandi si inertia spirituala, cantonarea in trecut si inimile reci alimenteaza si in Romania incapacitatea unor minti, altfel chiar luminate, sa inteleaga realmente cele petrecute la Charlie Hebdo si in atacul antisemit asupra unui magazin evreiesc, ca si reactia extraordinara a Frantei si a lumii civilizate la aceste barbarii. Integral in Deutsche Welle.
Interviu-eveniment, partea a II-a. Generalul Pacepa vorbeste despre Traian Basescu, Ion Gheorghe Maurer, Virgil Magureanu, dar si despre rolul lui Ion Iliescu dupa Revolutia din 1989. In partea a doua a interviului, generalul Pacepa a vorbit despre Traian Basescu, Ion Gheorghe Maurer, Virgil Magureanu, dar si despre rolul lui Ion Iliescu dupa 1989. „In interviul pe care l-am realizat cu Generalul Pacepa nu am ocolit nici un subiect sensibil. In primul rand, ca sa dau un raspuns direct unor temeri, m-am convins ca personajul care raspunde la numele Ion Mihai Pacepa, exista. Avand niste elemente de biografie pe care nu le gasesti in carti, am pus niste intrebari punctuale si am primit raspunsul corect. Mai mult, in urma cu cateva zile Generalul Pacepa a primit un premiu in SUA, a publicat recent o carte cu o prefata scrisa de un fost director al CIA. Deci toate ipotezele privind inexistenta personajului mi s-au parut doar povesti. Generalul Pacepa exista si pare dispus sa raspunda la intrebari”, scrie jurnalistul Dan Andronic, conform EVZ.
Dosarul diaspora. In Italia, MAE a desfiintat o sectie unde votau 600 de romani pentru a infiinta una unde au votat doar 48. Ancheta privind obstructionarea votului din diaspora este in linie dreapta la DNA, unde, vineri, 9 ianuarie, a fost audiat Marian Vanghelie. O serie de informatii obtinute de Gandul conduc la concluzia ca autoritatile romane ar fi premeditat scandalul de la prezidentiale. In cazul Italiei, tara de unde au venit cele mai multe voturi ale diasporei, Ministerul Afacerilor Externe a ignorat pur si simplu recomandarile propriilor specialisti care propuneau mai multe sectii de votare. In plus, MAE a decis in mod unilateral sa desfiinteze sectii de votare aflate in zonele unde comunitatile de romani sunt importante. Intr-un caz, MAE a desfiintat o sectie de votare unde in 2009 au votat peste 600 de persoane si a infiintat una unde la prezidentialele din 2014 au votat 48 de persoane, scrie Gandul.