Subiectele zilei: Traian, omul care a schimbat Romania; Unde este dreptatea celor morti la Revolutie?; Bacau, judetul unde coruptia se intinde de la catedrala pana la aeroport
Traian, omul care a schimbat Romania. Editorial Prima data l-am intalnit prin 1992, atunci cand a izbucnit scandalul „Flota”. Avusese o conferinta de presa pe tema recent aparutelor acuzatii cum ca vanduse intreaga flota comerciala a Romaniei si incepuse sa se apere. In stilul pe care l-a folosit in ultimii 22 de ani. Atacand si explicand. S-a enervat ca l-am intrebat cum poate fi vanduta o nava cat un bloc cu zece etaje doar cu un dolar si mi-a explicat. Mi-a tinut prima lectie de shipping si drept comercial naval in sediul PD din Modrogan. Cu rabdare. Un editorial de Dan Andronic in EVZ.
Cum a ajuns adevarul Revolutiei la mana lui Ion Iliescu. Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989, infiintat de Ion Iliescu si finantat de stat, isi aroga rolul de unica institutie care cerceteaza evenimentele din iarna lui 1989. Un eveniment organizat recent de Iliescu a fost girat de Institutul Cultural Roman, in ciuda acuzatiilor de politizare si a controverselor ce planeaza asupra institutului fondat de fostul presedinte. Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD), pe care Ion Iliescu il conduce de 10 ani, organizeaza anual dezbateri despre cele intamplate in iarna lui 1989, scrie Romania Libera.
Imaginile care nu s-au vazut la televizor in timpul ceremoniei de investitura a lui Iohannis. Ce au facut Iliescu si Ponta cand presedintele rostea primul sau discurs in Parlament. Noul presedinte, Klaus Iohannis, a jurat credinta Romaniei, promitand o altfel de tara, o tara calma si lipsita de senzational. Ceremonia a fost simpla simpla, calculata la minut, cu un program respectat intocmai si fara spectacol, piperata de mici gesturi ale invitatilor. In timpul discursului rostit de noul presedinte, fostul sef al statului Ion Iliescu a atipit, iar premierul Victor Ponta a folosit intens telefonul mobil. La polul opus, de la etaj, Prima Doamna a urmarit ceremonia alaturi de noua sefa a PNL, Alina Gorghiu, o loja fiind rezervata special pentru cele doua, potrivit Gandul.
Bacau, judetul unde coruptia se intinde de la catedrala pana la aeroport. „Dumneavoastra ii spuneti spaga, eu ii spun conditionare”. Decesul lui Dumitru Sechelariu in 2013 a reprezentat sfarsitul unei epoci pentru orasul Bacau pe care acesta l-a condus intre 1996 si 2004. O personalitate controversata – fost mecanic auto, patron de sali de jocuri cu „pacanele”, din sponsor al politicienilor a devenit el insusi o figura importanta a Moldovei. In 1992 a preluat echipa de fotbal din oras la rugamintile lui Viorel Hrebenciuc si a dus-o pana in cupele europene. Afacerile lui Sechelariu s-au intins in oras, de la Fabrica de hartie Letea la compania de transport locala. Ii placea sa se intutileze „primarul guvizilor”, cum cu drag isi alinta alegatorii. Era un rechin intre guvizi iar in urma lui au ramas grupuri de interese, lupte intre carteluri, bancuri intregi de pradatori cu veleitati de rechini. Un material Stirile Pro Tv.
Pe cine ia Iohannis cu el la Cotroceni. Lista consilierilor prezidentiali. Noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, isi va numi luni in functie toti consilierii prezidentiali, dintre care fac parte fosti colegi de partid, dar si oameni din mediul universitar. Noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, va semna luni primul decret prezidential, cel de numire in functia de consilier prezidential a tuturor celor pe care i-a ales sa-i fie alaturi la Cotroceni. Adevarul va prezinta lista celor care il vor consilia pe Klaus Iohannis in pozitia de presedinte al Romaniei.
„Unde este dreptatea celor morti la Revolutie?” Cum a trait medicul rezident Greta Stanescu ziua in care tanarul George a devenit in cateva ore „terorist neidentificat”. La 25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, sunt inca multe intrebari care nu si-au gasit raspunsul. Intrebari pe care si le-au pus istoricii si procurorii care au investigat evenimentele si faptele din acele zile, dar si intrebari pe care si le pune fiecare dintre cei care, intr-un fel sau altul, au fost martori la ceea s-a intamplat in acele zile. Este si cazul Gretei Stanescu care a trait ziua de 21 decembrie in camera de garda a Spitalului Colentina, locul unde au ajuns cativa dintre primii oameni raniti la Universitate si la Palatul Telefoanelor. A fost ziua in care medicul rezident in anul 3 la Ortopedie a vazut si a ingrijit pentru prima oara rani prin impuscare, o zi pe care din punct de vedere profesional nu o va uita niciodata. Integral in Gandul.
Cate feluri de presedinte pot fi? Un presedinte care are forta de a se limita pe sine ar fi presedintele ideal. Pana acum insa, detinatorii inaltei functii au sfarsit prin a face tot ceea ce au putut face, cata vreme nimic nu i-a impiedicat. Un fost consilier al presedintelui Traian Basescu a spus cu referire la Klaus Iohannis ca ar putea fi un fel de „presedinte monarh”, prin opozitie desigur cu varianta binecunoscuta a „presedintelui jucator”. Definitiile acestea conteaza insa mai putin decat nevoia permanenta de definire. Nimeni nu inceteaza sa formuleze si sa reformuleze misiunea presedintelui de republica. „Presedinte mediator”, „presedinte implicat”, „presedinte jucator”, „presedinte monarh”, „presedinte integrator”, „presedinte arbitru” – iata doar cateva definitii, care ar putea fi multiplicate pe viitor. Un comentariu Deutshe Welle.