Subiectele Zilei: Ultima descoperire de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Ce alte comori asteapta sa fie scoase la lumina din vechiul oras; Mascatii care gresesc adresa platesc despagubiri; Dambovita, zona blestemata pentru Nicolae Ceausescu; Rosia Montana, experiment de mutilare
De ce platim dublu autostrazile fata de Bulgaria. Doua tari cu economii, preturi, salarii si resurse comparabile, respectiv Romania si Bulgaria. Prima plateste cu cel putin 5 milioane euro un kilometru de autostrada, a doua da doar 2-3 milioane de euro. Diferentele apar din faptul ca Bulgaria aplica la licitatii metode consacrate din UE, noi pe cele intalnite ici si colo prin Europa de Est, potrivite mai degraba construirii de instalatii industriale, scrie Romania libera
Mascatii care gresesc adresa platesc despagubiri. In cazul in care mascatii gresesc adresa si dau buzna peste cine nu trebuie vor plati despagubiri. Sau, mai grav, daca va vedeti in pijamale la televizor, filmat in timpul descinderii acestora, puteti apela la instanta ca sa vi se plateasca dau ne morale. Mai mult, persoanele urmarite nu-si vor mai putea schimba permisul de conducere si nu-si vor mai putea face pasaport. In plus, o data pe an, gratuit, oricine poate intreba autoritatile daca i s-au folosit datele de la Evidenta Po pu latiei si in ce scop. Toate acestea fac parte dintrun nou proiect de lege care reglementeaza prelucrarea datelor cu caracter personal de catre structurile Ministerului Administratiei si Internelor, scrie EVZ.
El este Bogdan si moare de inima rea. Motivul scandalos pentru care un nou departament de cardiochirurgie zace nefolosit. O suta de copii cu malformatii cardiace asteapta sa fie operati anul acesta in nou-infiintata sectie de cardiochirurgie de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti. Desi este gata de patru luni, ea ramane inchisa dintr-un motiv cinic: managerul spitalului nu considera „prioritate” deschiderea departamentului in care mii de copii cu inima bolnava ar putea fi salvati. „Sectia nu reprezinta o urgenta, ci supravietuirea spitalului”, a declarat pentru gandul Catalin Gabriel Smarandache, seful unitatii. Trei milioane si jumatate de euro au fost investite in infiintarea primei sectii de cardiochirurgie pediatrica din Bucuresti, la Marie Curie. Intinsa pe 700 de metri patrati si dotata cu aparatura extrem de performanta, clinica ar putea functiona de maine daca s-ar depasi probleme birocratice, precum angajarea personalului si definitivarea structurii sectiei, anunta Gandul.
Catalin Predoiu: Magistratii vor fi pedepsiti tot de magistrati. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, vorbit, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru romanialibera.ro, despre raportul de monitorizare a justitiei din Romania si despre obligatiile pe care documentul le prescrie Consiliului Superior al Magistraturi.
Dambovita, zona blestemata pentru Nicolae Ceausescu. In 1936, viitorul lider al Romaniei a fost arestat la Ulmi, aproape de locul unde, 53 de ani mai tarziu, avea sa fie impuscat. Spre deosebire de ceilalti arestati la Ulmi, agentii Sigurantei n-au putut scoate nimic de la Ceausescu. Utecistul le-a povestit amanuntit meniul zilei si nu a vorbit deloc despre politica. In decembrie 1935, tanarul Nicolae Ceausescu a primit „sarcina” de sef al Regionalei UTC Prahova. Pe harta partidului, regiunea Prahova se compunea din judetul cu acelasi nume, plus Dambovita. Zona industrializata, cu „proletariat” numeros, Prahova a fost tinta predilecta a propagandei comuniste. Conform ideologiei, programul si strategiile revolutiei proletare vizau regiunile industriale. Bucurestiul, Valea Jiului, Valea Prahovei, Resita, Valea Trotusului, Valea Muresului, Basarabia si zona Iasiului. Acestea apar mentionate in toate programele partidului, informeaza Adevarul.
Apostolii inchisorilor. Cultele crestine au importanti marturisitori ai credintei, care au platit din greu fidelitatea lor fata de Hristos. Una dintre cele mai frecvente opinii din societatea de azi este aceea ca romanii au acceptat mult mai pasiv comunismul decat alti europeni. Intr-un soi de „fascism corect politic”, multi dintre cei care sustin aceste opinii incearca sa acrediteze faptul ca ar exista o „gena a lasitatii” in romani. Insa teoria are baze mai mult decat subrede, pentru ca in Romania a existat una dintre cele mai puternice rezistente armate impotriva comunismului. Unul dintre cele mai impresionante feluri de a rezista impotriva comunismului a fost reprezentat de marturia crestina. Exista marturisitori care provin din toate cultele crestine. Din pacate, tot mai multi dintre ei trec la cele eterne si, o data cu ei, dispar multe modele pentru contemporani. Ultimul din aceasta serie de parinti ai inchisorilor este arhimandritul Arsenie Papacioc. El era considerat drept unul dintre cei mai importanti duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Romane, scrie Romania Libera.
Oamenii care cauta trecutul sub autostrada. La ora 7.00, in fata unei baraci de pe santierul Autostrazii Bucuresti – Ploiesti, in dreptul comunei Stefanesti, Sorin Oanta-Marghitu striga adunarea. „Sa traiti, domn inginer”, il saluta vreo 15 muncitori in cor. Fiecare pune mana pe cate o lopata, un harlet sau o sapaliga. Cu Sorin mai sunt inca patru colegi: Alice, Irina, Alex si Edy. „Si noi, tot ingineri”, spune zambind Irina. Pe un hau, intre un pod si un inceput de drum, se imprastie toti, care la niste gropi, altii in jurul unor pereti de pamant, ca niste fortarete de zapada facute de copii. Imediat incepe muzica. Dintr-o galeata canta Puya. „Acusi vin stirile”, spune un muncitor, asezand cu grija aparatul de radio pe mijlocul galetii, pentru o acustica mai buna, anunta EVZ.
Ultima descoperire de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Ce alte comori asteapta sa fie scoase la lumina din vechiul oras. 95% din vechiul oras roman, impodobit odinioara cu fresce colorate, ornamente si coloane din marmura, asteapta inca sa fie scos la lumina, spun arheologii romani care lucreaza pe santierul de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. In ultimele doua saptamani au descoperit o fresca romana din locuinta unui demnitar al vremurilor apuse. Multe altele asteapta sa fie scoase la lumina, insa lucrarile nu mai pot fi continuate din lipsa de bani. „Cei 50.000 de lei care ne-au fost alocati de la Ministerul Culturii au fost blocati si nu mai avem bani pentru continuarea lucrarilor. Toata lumea munceste pe gratis, studentii isi platesc mancarea din banii lor, dar banii lor sunt pe terminate. Cand nu vom mai avea bani, ne vom duce cu totii acasa si vom lasa totul balta”, spune pentru Gandul Ioan Piso, profesor de istorie romana la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si coordonator al lucrarilor.
Rosia Montana, experiment de mutilare. E iulie 2011 si suntem la Rosia Montana in Romania. De undeva, de pe zidul unei case, o camera de filmat urmareste forfota din piata. Pe site-ul companiei Gold Corporation poti urmari live cine trece pe strazile Rosiei Montane, cine isi bea cafeaua la carciuma din colt si desigur, ce mult munceste Gold pentru comunitate. Agitatia bizara din punctul central al pietei si faptul ca toata lumea poarta uniforma Gold, inclusiv femeia cu batic care inchide si deschide o usa, te pune pe ganduri. Creeaza impresia ca ai de-a face cu niste ocupanti care domina locul, il iau in stapanire. Ei sunt puternici, vii, impart ordine, controleaza totul, in contrast cu localnicii si casele ruinate, care au amortit de asteptare. Sunt ca o armata. Iar centrul, cartierul ei general, scrie Adevarul.
Cum platesc romanii muscaturile cainilor comunitari. Sentinta data de CEDO in favoarea unei romance atacate de caini deschide calea pentru noi procese ale victimelor maidanezilor. Despagubirile vor fi platite insa din banii contribuabililor. Peste 3.700 de bucuresteni au fost muscati de caini in prima jumatate a acestui an, iar dintre acestia, peste 1.300 sunt copii, potrivit celor mai recente date ale Prefecturii Capitalei. In fiecare saptamana, zeci de persoane depun la Prefectura plangeri legate de cainii comunitari, spune purtatoarea de cuvant a institutiei, Cristina Serban. Cazurile care ajung in instanta sunt insa putine: Primaria Capitalei spune ca, din 2008, impotriva institutiei au fost inregistrate doar doua plangeri in justitie, iar procesele sunt inca in desfa-su-rare. Avocatul Iulian Urban, in prezent senator, spune ca a obtinut hotarari judecatoresti in 5-6 procese, dar despagubirile acordate de instanta s-au limitat la contravaloarea tratamentului si „sa executi o primarie de sector pentru 1.000 de lei inseamna prea multa bataie de cap”, anunta Romania Libera.