Sari direct la conținut

Substanțe chimice periculoase detectate în sute de produse cosmetice. Creioane de ochi, de buze, măști și balsamuri care au compuși care cresc riscul de cancer și infertilitate

HotNews.ro
Produse cosmetice. Credit: A Z / Panthermedia / Profimedia
Produse cosmetice. Credit: A Z / Panthermedia / Profimedia

Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a anunțat că a găsit urme de substanțe chimice periculoase în sute de produse cosmetice vândute în 13 țări europene, printre care și România. E vorba de creioane de ochi, de buze, măști și balsamuri care aveau în componență compuși care cresc riscul de cancer și infertilitate.

Din cele 4.500 de produse examinate de agenție între noiembrie 2023 și aprilie 2024 în 13 țări europene, printre care și România, la aproape 300 de produse s-au găsit urme ale acestor substanțe interzise din cauza efectului nociv asupra sănătății, a transmis instituția cu sediul în Helsinki, Finlanda.

Printre produsele în cauză s-au numărat eyeliner, creioane de buze, balsam și măști de păr, potrivit ECHA.
Substanțele identificate sunt interzise de Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți, precum și de legislația europeană, deoarece expunerea la acestea poate reduce fertilitatea și crește riscul de cancer.

Este vorba de prezența acidului perfluorooctanoic (PFOA), a acizilor perfluorocarboxilici cu lanț lung (PFCA) și a substanțelor înrudite.

Aceste substanțe nu sunt permise în produse cosmetice deoarece au fost identificate ca poluanți organici persistenti (POP) sau (foarte) persistenti, (foarte) bioacumulativi și toxici (PBT/vPvB) care afectează negativ sănătatea umană și mediul. Utilizarea lor este interzisă în temeiul Convenției de la Stockholm privind POP sau restricționată prin Regulamentul REACH.

Pe baza experienței naționale, perfluorononil dimeticona a fost găsită în principal în creionul de ochi și creionul de buze, sub formă de creion sau creion. D4 și D5 au fost găsite în balsamurile și măștile de păr.

De exemplu, perfluorononil dimeticona se degradează în PFOA și acizi perfluorocarboxilici cu lanț lung. PFOA și siloxanii, D4 și D5, se descompun lent în mediu și se acumulează la oameni și la alte specii. PFOA nu este doar persistent în mediu, ci și toxic pentru reproducere și suspectat de a provoca cancer. D4 este, de asemenea, suspectat că afectează fertilitatea.

Acțiunile autorităților

Inspecțiile s-au făcut în principal prin verificarea listei de ingrediente – măsuri care pot fi utilizate cu ușurință și de către consumatori. Consumatorii ar trebui să fie conștienți de faptul că substanțele restricționate au fost găsite în diferite tipuri de produse cosmetice, de la diverși vânzători și la toate gamele de preț.

Autoritățile de executare au luat măsuri pentru eliminarea de pe piață a produselor neconforme. În cele mai multe cazuri, primul pas a fost emiterea de sfaturi scrise pentru a ghida furnizorii cu privire la modul de respectare a legii. La momentul redactării raportului, investigațiile erau încă în desfășurare în aproximativ jumătate din cazuri.

Pentru a le detecta, ECHA a verificat pur și simplu lista ingredientelor care apar pe produse. „Autoritățile competente au luat măsuri pentru a retrage de pe piață produsele neconforme”, a subliniat ECHA.

Verificările au fost efectuate în Austria, Danemarca, Germania, Finlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, România și Suedia.

INTERVIURILE HotNews.ro