Sari direct la conținut

Supărată pe declarațiile Papei Francisc, Lituania l-a chemat pe Nunțiul Apostolic la „o discuție”

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lituania, o membră UE preponderent catolică, l-a convocat pe cel mai înalt diplomat al Vaticanului din această țară, după ce Papa Francisc le-a spus tinerilor ruși să-și amintească faptul că sunt moștenitorii „marelui imperiu rus”, transmite Reuters.

Ca răspuns la declarațiile pe care Papa Francisc le-a făcut vineri într-un discurs video în direct adresat tinerilor catolici adunați la Sankt Petersburg, Ministerul lituanian de Externe l-a invitat pe Nunțiul Apostolic pentru „o discuție” după ce arhiepiscopul se va întoarce din vacanță, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ministerului.

Vaticanul a precizat marți că Papa Francisc nu a avut intenția de a glorifica imperialismul rusesc în discursul în care i-a lăudat și pe împărații ruși Petru cel Mare și Ecaterina a II-a, care au extins imperiul rus.

Teritoriile Lituaniei și Poloniei au fost anexate la imperiul rus în secolul al XVIII-lea de către Ecaterina a II-a. Aceste țări s-au desprins după Primul Război Mondial, după ce două revolte din secolul al XIX-lea împotriva imperiului au fost reprimate cu brutalitate.

Intenția lui Francisc a fost „de a păstra și promova tot ceea ce este pozitiv în marea moștenire culturală și spirituală rusă”, a afirmat Vaticanul.

Ucraina, care a făcut cândva parte din același imperiu, a declarat că aceste comentarii sunt „profund regretabile”. Kremlinul le-a descris ca fiind „foarte mulțumitoare”.

Lituania, o națiune de 2,8 milioane de locuitori în care trei sferturi dintre ei se identifică drept romano-catolici, a fost un critic vehement al Rusiei și un susținător al Ucrainei atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO.

Biserica Catolică este încă venerată în țară pentru poziția sa anticomunistă și pro-independență în perioada în care se afla în Uniuniea Sovietică. În această perioadă, Vaticanul a menținut reprezentanța diplomatică lituaniană de pe lângă Sfântul Scaun, deoarece nu a recunoscut anexararea Lituaniei la Uniunea Sovietică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro