Supraincarcarea aparatelor vechi cu pasageri clandestini si marfuri face peste 50 de vicitime
Un avion al Africa One, un Antonov-26, banuit a fi fost supraincarcat cu pasageri si marfuri, s-a prabusit joi, 4 octombrie, in capitala congoleza, imediat dupa decolare. Ministrul congolez al Transporturilor interzisese recent utilizarea avioanelor de tip Antonov in spatiul aerian congolez, insa compania privata Africa One continua sa foloseasca vetustele aparate rusesti pentru zborurile interne.
Potrivit ultimelor informatii, sunt in jur de 50 de morti, dintre care 23 de victime din cartierul Kingasani.
Listele de pasageri sunt irelevante in stabilirea identitatii si al numarului real al persoanelor aflate la bord intrucat adesea companiile interne imbarca pasageri clandestini, al caror nume, evident, nu este inregistrat nicaieri, a afirmat Michel Bonndereaux, purtator de cuvant al Misiunii ONU pentru RDCongo, care indicase 27 de victime, pasageri plus membrii echipajului.
Avionul s-a prabusit joi dimineata intr-un cartier (Kingasani) de la periferia capitalei, in apropierea unei piete. Potrivit martorilor oculari, avionul tocmai decolase de pe aeroportul international Ndjili, in directia Tshikapa, oras diamnatifer din provincia Kasai Occidental, in centrul RDCOngo.
Un bilant provizoriu indica faptul ca sase membri ai echipajului si 13 pasageri care au murit pe loc, a anuntat guvernatorul capitalei, Andre Kimbuta. Exista un singur supravietuitor, un mecanic, care a reusit sa scape din avionul in flacari.
Potrivit Radio Okapi, avionul a atins, in cadere, aproape zece case din perimetrul a trei strazi, zona fiind extrem de populata. Un incendiu de proportii s-a declansat in cartierul unde a avut loc accidentul.
Potrivit lui Michel Bonndereaux, purtator de cuvant al Monuc (Misiunea ONU pentru RDCongo), contactat telefonic, o brigada de pompieri a Natiunilor Unite a fost trimisa la locul accidentului, in sprijinul autoritatilor congoleze si pentru a securiza zona.
Majoritatea ranitilor au fost transportati, unii cu arsuri extrem de grave, la spitalul Roi Boudouin, din aproierea locului accidenttului, unde au fost trimise si trei corpuri calcinate.
Doi copii, in varsta de 7 si 8 ani, au murit la Spitalul general din Kinshasa, unde au fost transferate cazurile mai grave, a anuntat Ministerul congolez al Afacerilor Umanitare, preluat de o televiziune locala.