Surpriză pe autostrada Unirii: S-au depus ofertele pe cel mai important tronson din Moldova, dar de pe listă lipsește UMB

Șase oferte de la constructori din România, Austria și Turcia au fost depuse pentru contractul de proiectare și execuție a tronsonului 2 Târgu Frumos-Lețcani al Autostrăzii „Unirii”, considerat de experți cel mai important tronson al A8 din Moldova.
Compania Națională de Investiții Rutiere a anunțat că a primit, luni, șase oferte de la constructori pentru contractul de proiectare și execuție a tronsonului 2 Târgu Frumos-Lețcani al Autostrăzii „Unirii”-A8, un tronson în lungime de 28,6 de kilometri de autostradă și 13 kilometri de drumuri de legătură. Contractul este estimat la 1,1 miliarde de euro.
Ofertele depuse:
- Ofertant unic: STRABAG
- Asociere: MAKYOL Insaat Sanayi Turzim ve Ticaret A.S (Lider)-CBI CONSTRUCȚII TURISM&INVESTIȚII
- Asociere: Kalyon Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi (Lider)-OZKAR INSAAT SANAYI ve Ticart ANONIM SIRKETI
- Asociere: BISKON YAPI ANONIM SIRKETI (Lider) -STRACO HOLDING-ILGAZ CONSTRUCTION
- Asociere: DANLIN XXL (Lider)-GROMA HOLD LTD, Intertranscom Impex S.R.L-EVROPEISKI PATISHA
- Asociere: IC ICTAS INSAAT SANAYI ve TICARET A.Ș. (Lider)-ROTARY CONSTRUCȚII MENTENANȚĂ
„Acest tronson de la Lețcani la Târgu Frumos este practic cel mai important din A8 în Moldova. Este tronsonul care leagă Iașiul de Autostrada A7, pe zona cea mai aglomerată”, a explicat pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructura.
Surpriza: primul tronson din Moldova la care UMB nu a depus ofertă
Surpriza la această licitație vine din faptul că cel mai prolific constructor de autostrăzi din țară – grupul UMB – nu a depus ofertă. Este practic primul contract de autostradă sau drum expres din zona Moldovei pentru care UMB nu participă la licitație.
Pe A8 în Moldova, UMB are deja contractate 2 loturi (Moțca – Tg Neamț – Leghin și Leghin Pipirig) și participă cu oferte la licitațiile pentru tronsonul montan 2B Pipirig – Grințieș și pentru tronsonul Moțca – Tg Frumos.
Pe Autostrada „Moldovei” A7, UMB construiește practic toate tronsoanele din Moldova. A terminat deja și a dat în trafic Centura Bacău și loturile de la Buzău la Focșani și lucrează pe toate tronsoanele rămase de la Focșani la Bacău și de la Bacău la Pașcani. Pe A7 de la Pașcani la Suceava, UMB a depus ofertă și a fost declarat câștigător, dar încă nu a semnat contractele.
În plus, pentru cele două proiecte de drumuri expres din regiune scoase la licitație – Drumul Expres Focșani – Brăila și Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț – UMB a depus oferte.
„Este o surpriză, într-adevăr. Pe de o parte, poate fi un lucru bun, pentru că noi mereu am spus că UMB-ul s-a întins foarte mult, pe foarte multe contracte și e greu de dus un astfel de efort. Pe de altă parte, poate fi un semn rău care să indice o problemă de finanțare, e un contract costisitor”, a declarat pentru HotNews Ionuț Ciurea de la Pro Infrastructura.
„Totuși lista de ofertanți este destul de seriosă, nu sunt nume mici acolo, sunt constructori mari”, mai spune reprezentantul API.

Autostrada A8 Tg Neamț – Iași – Ungheni, lotul 2 / Sursă: CNIR
UMB, în conflict cu CNIR pe două contracte montane din A8
De precizat că UMB este într-un conflict cu CNIR tocmai pe două tronsoane din A8.
Mai exact, în urmă cu trei zile, UMB a cerut, pe de-o parte, rezilierea unui contract deja semnat la final de martie pentru 1,2 miliarde de euro pentru tronsonul 2A Ditrău – Grințieș, și, pe de altă parte, ieșirea din procedura de licitație, unde deja a fost declarat câștigător cu singura ofertă depusă de 1 miliard de euro pentru lotul 1C Sărățeni – Joseni.
Printre alte motive, constructorul reclamă că i-a fost refuzată solicitarea de a plăti o mai mică garanție de bună execuție a lucrărilor decât cea stipulată în documentele scoase la licitație, potrivit surselor HotNews.ro.
Mai exact, constructorul și-a anunțat intenția de a constitui o garanție de bună execuție de 0,5% din valoarea totală a contractului, față de 1,5%, așa cum apare în documentația scoasă la licitație și pe baza căreia a câștigat procedura competitivă.
În ambele cazuri, CNIR a refuzat solicitarea după ce a cerut un punct de vedere de la Direcția specializată în proiecte europene din Ministerul Transporturilor.
Între timp, UMB a transmis, luni, către CNIR că a plătit în cont și diferența de bani pentru garanția de bună execuție în cuantum de 1,5%.
Printre alte motive invocate de UMB în cererea de reziliere, potrivit solicitării consultate de HotNews.ro, se numără comunicarea defectuoasă cu CNIR și presupuse „încălcări grave, repetate și continue” ale prevederilor legale și ale principiilor care stau la baza atribuirii și derulării contractelor de achiziție publică.
UMB acuză că „actualul cadru de colaborare cu CNIR nu reflectă un veritabil parteneriat, așa cum este consacrat de legislația în vigoare și de așteptările legitime ale ambelor părți implicate”.
În solicitarea sa, constructorul român mai acuză CNIR că „a încălcat atât înțelegerea părților, cât și principiile privind proporționalitatea și asumarea răspunderii”.
Tronsonul A8 care duce spre Iași: 1,1 miliarde de euro pentru 29 km și 13 km de drumuri de legătură
Tronsonul 2 Târgu Frumos-Lețcani cu o lungime de 28,6 kilometri are un cost estimat de 5,5 miliarde lei, iar finanțarea investiției este asigurată din fonduri europene, prin Programul Transport PT 2021-2027.
Durata de realizare a întregului tronson 2 Târgu Frumos-Lețcani (28,6) este de 46 de luni (10 pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție). Pentru a asigura finalizarea în cel mult 14 luni a segmentului de autostradă care va funcționa ca o centură a localității Podu Iloaiei, CNIR a prevăzut acordarea punctajului suplimentar constructorului care își asumă și prioritizează acest segment cu o lungime de 4 kilometri.
Este un proiect cu o complexitate tehnică ridicată și provocări pentru constructori, pe traseu fiind prevăzute următoarele (tipuri de) structuri :
- 33 de poduri și pasaje (cu o lungime totală de 7,8 kilometri/cel mai lung pasaj de 1130 de metri peste râul Bahlui)
- 2 tunele
- 3 noduri (Nod Podu Iloaiei, Nod Lețcani, Nod la Drumul de Legătură cu DN 28)
- În cadrul contractului vor mai fi executate, inclusiv :
- -Drum de Legătură cu 2 benzi cu DN 28 D în lungime de 5,23 km.
- -Drum de Legătură cu 4 benzi cu DN 28 în lungime de 7,6 km.
Pe Autostrada A8 pentru Tronsonul 1 Moțca-Târgu Frumos (27 km) au fost depuse șase oferte, iar pentru cele trei tronsoane dintre Lețcani și Ungheni (Pod peste Prut), ofertele se depun în iulie, august și septembrie.