Autostrada „Unirii”: UMB cere să iasă și dintr-un alt contract de peste un miliard de euro / Motivele invocate sunt aceleași

Constructorul român UMB a transmis vineri către Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) o solicitare de a ieși din procedura de licitație unde a fost declarat câștigător pentru proiectarea și construcția Lotului 1C Sărățeni – Joseni din „Autostrada Unirii”. Tot vineri, UMB a cerut rezilierea contractului pentru tronsonul 2A Ditrău – Grințieș (38 km, 1,2 mld euro) al A8, contract semnat la final de martie.
Asocierea UMB – Euro Asfalt (Bosnia) a fost desemnată, în martie, câștigătoare în licitația pentru Lotul 1 C Sărățeni-Joseni (32,4 kilometri ) din A8. Oferta UMB a fost de 1 miliard de euro (4,94 miliarde de lei), fiind singura depusă la licitație.
UMB a transmis vineri către Compania Națională de Investiții Rutiere o solicitare prin care cere ieșirea din procedura de achiziție publică, deși contractul încă nu s-a semnat, au precizat pentru HotNews.ro surse oficiale.
Motivele invocate de UMB
Printre motive, constructorul reclamă că i-a fost refuzată solicitarea de a plăti o mai mică garanție de bune lucrări decât cea stipulată în documentele scoase la licitație, potrivit surselor HotNews.
Mai exact, constructorul și-a anunțat intenția de a constitui o garanție de bună execuție de 0,5% din valoarea totală a contractului, față de 1,5% așa cum apare în documentația scoasă la licitație și pe baza căreia a câștigat procedura competitivă. CNIR a refuzat.
Printre alte motive invocate de UMB, potrivit solicitării consultate de HotNews.ro, se numără comunicarea defectuoasă cu CNIR și presupuse „încălcări grave, repetate și continue” ale prevederilor legale și ale principiilor care stau la baza atribuirii și derulării contractelor de achiziție publică.
UMB acuză că „actualul cadru de colaborare cu CNIR nu reflectă un veritabil parteneriat, așa cum este consacrat de legislația în vigoare și de așteptările legitime ale ambelor părți implicate”.
În solicitarea sa, constructorul român mai acuză CNIR că „a încălcat atât înțelegerea părților, cât și principiile privind proporționalitatea și asumarea răspunderii”.
CNIR nu a transmis o reacție oficială sau un punct de vedere până la acest moment.
Tot vineri, UMB a transmis către CNIR o solicitare de reziliere a contractului de 1,2 miliarde de euro pentru Lotul 2A Ditrău – Grinițieș, au precizat pentru HotNews.ro surse oficiale. Contractul pentru Lotul 2A a fost semnat la final de martie.
Motivul principal este același: solicitarea refuzată de CNIR ca UMB să constituie Garanția de Bună Execuție în cuantum de 0,5% din valoarea totală a contractului față de 1,5% așa cum apare în documentația din licitație.
Discuții în spațiul public privind activitatea UMB și un posibil blocaj financiar
Situația de acum vine la doar două săptămâni după ce în presă au apărut informații preluate de pe grupuri de discuție de pe Facebook în care se vehicula că UMB oprește lucrările pe unele șantiere din cauza unor blocaje financiare.
Autoritățile au ieșit imediat și au reclamat că știrea e falsă, că programul de lucru al UMB este unul atipic – se lucrează trei săptămâni legate, apoi una e pauză, și că în teren constructorul e mobilizat cu peste 7.000 de oameni. UMB nu a răspuns solicitărilor de a explica situația.
Grupul UMB (UMB Spedition, Tehnostrade, SA&PE Construct) este cel mai mare constructor din țară, având contracte semnate pe mai bine din jumătate din totalul proiectelor de autostradă și drumuri expres în derulare în țară.
Printre marile proiecte unde este angajat UMB se numără: șantierele A7 din Moldova, de la Buzău și până la Pașcani și mai departe spre Suceava, pe Autostrada „Unirii” A8 tronsoanele de la Moțca la Târgu Neamț și Pipirig, dar și tronsoanele scumpe de munte Ditrău – Grințieș și Sărățeni – Joseni, autostrada A0 Nord, Lotul 4, DrumuL expres DEx12 Craiova – Pitești, lotul 4, Autostrada Transilvania A3, tronsonul de la Nădășelu la Zimbor și Poarta Sălajului, precum și pe A1 Margin – Holdea, celebrul lot lipsă unde se construiesc „tunelurile pentru urși”.