Parlamentul a inițiat procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis. „Toate partidele au votat pentru aprobarea demarării acestei proceduri”

Cererea pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis va fi discutată marți în plenul reunit al Parlamentului de la ora 10, a anunțat deputatul USR Ionuț Moșteanu.
„Klaus Iohannis este președintele care unește. Toate partidele au votat pentru aprobarea demarării acestei proceduri de suspendare și convocarea plenului reunit de la ora 10. Mâine dimineață, la ora 10, în plenul reunit vom trimite către Curtea Constituțională această sesizare și vom cere un aviz consultativ, conform procedurii”, a declarat Moșteanu.
Birourile reunite ale celor două camere au decis ca Parlamentul să dezbată, marţi, în plenul comun, de la ora 10.00, cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, depusă de Opoziţie.
„Tot conform procedurii, Puterea ar putea să facă și o comisie parlamentară prin care să caute mai multe motive de neconstituționalitate, dar îi avertizez de acum pe cei de la PSD și PNL să nu mai tragă de timp, au tergiversat suficient acest demers legitim pe care îl cere toată societatea, pe care îl cer inclusiv voci de Putere. Am văzut vocea lui Ilie Bolojan, care a spus că ar fi o supapă socială să plece Klaus Iohannis, am văzut vocea lui Kelemen Hunor, care a spus că îi va cere demisia. Îi avertizez din nou să nu mai tragă de timp. Să lase această procedură să meargă înainte”, a mai spus Moșteanu.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va demisiona începând cu 12 februarie.
Aceasta este a treia încercare a opoziției de a aduce pe ordinea de zi a plenului Parlamentului solicitarea privind suspendarea președintelui Klaus Iohannis, care a rămas în funcție și după data de 21 decembrie 2024, când i-a expirat mandatul, în baza deciziei CCR, prin care s-au anulat alegerile prezidențiale.
Opoziția a depus a treia cerere de suspendare
Partidul Oamenilor Tineri (POT) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au redepus miercuri seară, din nou, cererea şi semnăturile pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, la Camera Deputaţilor şi la Senat.
Solicitarea lor a fost însoţită de cele 178 de semnături ale unor parlamentari de la POT, AUR, S.O.S. România şi Uniunea Salvați România (USR), a anunțat liderul AUR, George Simion, în contextul în care numărul minim necesar de semnături pentru acest demers este de 155.
Lidera POT, Anamaria Gavrilă, a afirmat, pe pagina ei de Facebook, că au fost adăugate 26 de semnături ale unor parlamentari ai USR.
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat vineri că nu va susține inițiativa opoziției pentru că este un „nonsens instituțional”.
„Dacă trece cererea, am avea un referendum de demitere care s-ar organiza în perioada alegerilor prezidențiale, ceea ce ar însemna că s-au organizat alegeri prezidențiale după data alegerilor prezidențiale din mai. Ar fi un nonsens instituțional. Nu e vorba că-l aperi pe Klaus Iohannis, aperi stabilitatea instituțională”, a declarat Ilie Bolojan.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut sâmbătă că ar fi fost ideal pentru coaliţia de guvernare şi pentru candidatul comun la prezidenţiale, Crin Antonescu, dacă preşedintele Klaus Iohannis ar fi demisionat din funcţie, iar preşedintele Senatului Ilie Bolojan ar fi preluat interimatul.
Liderul UDMR este de părere că va fi o stare permanentă de tensiune în societate până la alegerile prezidenţiale din luna mai