Sari direct la conținut

Record la Casa Verde Fotovoltaice: Bugetul pentru București-Ilfov, epuizat într-un minut și 5 secunde

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice, Foto: Manfredxy | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice, Foto: Manfredxy | Dreamstime.com

Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru persoanele fizice a continuat vineri cu regiunea București-Ilfov. Fondurile s-au epuizat într-un minut și 5 secunde, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, ceea ce reprezintă un record pentru acest program.

Locuitorii din această regiune au avut la dispoziție un buget de 114,1 milioane de lei.

Potrivit AFM, au fost înscrise 3.804 de persoane fizice.

București-Ilfov este și regiunea cu cei mai mulți prosumatori din țară.

În celelalte cinci sesiuni din acest an, înscrierile s-au încheiat în circa 2 minute.

Luni, 7 octombrie, se vor înscrie locuitorii din regiunea Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), urmând ca marți, 8 octombrie, cei din regiunea Vest (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş).

Fiecare beneficiar Casa Verde Fotovoltaice primește 30.000 de lei de la stat

Bugetul total al schemei în acest an este de 2 miliarde de lei, iar fiecare beneficiar primește 30.000 de lei de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice și baterii de stocare.

AFM precizează că folosirea roboților de automatizare pentru înscriere este interzisă, fiind pregătite o serie de măsuri specifice cum ar fi codul CAPTCHA și monitorizarea în timp real. De asemenea, se efectuează intern o serie de analize specifice care să identifice dacă s-au folosit astfel de programe informatice, după fiecare închidere de sesiune.

HotNews.ro a scris recent că, în contextul în care fondurile pentru fiecare sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice se epuizează în câteva minute, pe internet au apărut persoane care le cer bani celor mai puțin experimentați cu calculatorul și le garantează că-i vor înscrie cu succes în câteva zeci de secunde.

Unii se oferă chiar și gratuit să facă acest lucru.

Solicitările sunt și în sens invers, adică există oameni care cer ajutorul altora să le completeze mai repede aplicația de înscriere.

Problema este că, pentru a apela la alte persoane, trebuie să le trimitem documentele care vor fi încărcate în aplicație, respectiv buletinul, extrasul de carte funciară și două adeverințe din care să reiasă că nu avem datorii la bugetul local și național.

„Acea copie de act de identitate poate fi folosită pentru a încerca fraude bancare, fraude financiare sau fel de fel de alte încercări de impersonare”, a explicat, pentru HotNews.ro, Tudor Galoș, consultant în protecția datelor persoanale.

Documentele celor care doresc să se înscrie în programul Casa Verde pot fi folosite pentru a accesa credite la IFN-uri

Oamenii se pot trezi cu credite pe numele lor la tot felul de instituții financiare nebancare, cum au fost nenumărate cazuri în trecut.

  • „Unele IFN-uri, într-adevăr, au luat în ultima vreme măsuri suplimentare, dar altele nu au luat măsuri avansate, cum ar fi, să zicem, identificare tridimensională a persoanei care încearcă să ia un credit. Și atunci, când vrei să iei un credit de la distanță, sunt oameni care trec de astfel de încercări.
  • Am văzut sisteme care nu se prind, mai ales dacă falsul este bine executat. Efectiv sunt oameni care se machiază ca să arate fix ca în acea poză din buletin”, a continuat Galoș.

Specialistul a precizat că o astfel de intermediere, cum este completarea aplicației pentru Casa Verde Fotovoltaice, trebuie făcută cu firme specializate, cu care să încheiem un contract de confidențialitate.

„Tu speri să rezolvi o problemă și de fapt creezi alta. Aceste păcăleli care se bazează pe naivitatea altor persoane se întâmplă. Furturile de identitate sunt foarte serioase”, a subliniat Galoș.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro