Sari direct la conținut

Taiwanul a detectat 26 de avioane și 5 nave chineze în jurul insulei

HotNews.ro
Piloți taiwanezi fugind pentru a decola cu avioane de luptă ale țării, Foto: Sam Yeh / AFP / Profimedia
Piloți taiwanezi fugind pentru a decola cu avioane de luptă ale țării, Foto: Sam Yeh / AFP / Profimedia

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de ore, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Aceste activităţi au avut loc cu câteva săptămâni înainte de învestirea, pe 20 mai, a noului preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, pe care China îl consideră un separatist periculos.

Şaptesprezece aparate „au trecut linia mediană (a strâmtorii Taiwan) şi au pătruns (…) în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului”, a precizat un comunicat al ministerului.

Linia mediană taie în două Strâmtoarea Taiwan, o cale maritimă îngustă de 180 de kilometri care separă insula autonomă de China continentală.

Beijingul, care nu recunoaşte această linie, revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său şi nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a recâştiga controlul insulei.

Sub preşedinta Tsai Ing-wen, aleasă în 2016, relaţiile dintre Beijing şi Taipei au devenit tensionate, deoarece ea şi guvernul său resping pretenţiile Chinei asupra insulei.

Noul preşedinte ales, Lai Ching-te, provenit ca şi Tsai Ing-wen din Partidul Democrat Progresist (DPP), a câştigat alegerile prezidenţiale din ianuarie, în pofida avertismentelor Beijingului că el va aduce „război şi declin” pe insulă.

Tensiuni și pe relația cu Filipine

Aceste manevre au loc la o zi după ce Manila a convocat un reprezentant înalt chinez pentru a protesta faţă de un incident soldat cu avarierea a două nave filipineze în cursul unei patrulări în Marea Chinei de Sud.

Potrivit Ministerului filipinez de Externe, paza de coastă chineză a tras cu tunuri de apă asupra a două dintre navele sale pe 30 aprilie şi a blocat accesul la un recif disputat din Marea Chinei de Sud. Beijingul, la rândul său, a confirmat că a „respins” vasele filipineze.

China revendică suveranitatea aproape în întregime asupra Mării Chinei de Sud – o răscruce importantă a rutelor comerciale maritime -, spre nemulţumirea mai multor ţări riverane.

Acest diferend intervine într-un moment în care Statele Unite şi Filipinele organizează exerciţii militare comune, în special în apropierea zonelor disputate din Marea Chinei de Sud şi strâmtoarea Taiwan.

Unul din punctele importante ale exerciţiilor este simularea recuceririi prin forţă a unei insule din provincia filipineză Palawan, în apropiere de insulele Spratly, revendicate atât de Manila, cât şi de Beijing.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro