Tanczos Barna: Ministerul Mediului nu a deținut nicio informație referitoare la ursul Arthur / Sunt convins că există în România urși mai mari
- Redactia Hotnews
Ministerul Mediului nu a deținut nicio informație referitoare la ursul Arthur, neexistând în instituțiile subordonate niciun raport referitor la acest exemplar, a declarat marți ministrul Mediului, Tanczos Barna.
El a precizat că s-a cerut analizarea probelor ADN de la ursul împușcat, solicitându-se de la asociațiile care au monitorizat în zonă orice probe suplimentare pentru a putea identifica exemplarul recoltat.
„Nu am găsit la nicio instituţie subordonată rapoarte de monitorizare. Până în momentul apariţiei acestor informaţii, Ministerul Mediului nu a deţinut nicio informaţie cu privire la ursul Arthur. Certitudinea există în ceea ce priveşte exemplarul recoltat. Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN, trimise spre analiză. Exemplarul recoltat avem certitudine şi posibilitatea identificării. Pentru a compara mostrele ADN cu ceva vom solicita informaţii de la acele organizaţii care au făcut monitorizare, am putea elimina orice dubiu privind existenţa ursului Arthur. Solicităm poze, orice dovadă pentru a compara poza din dosarul de extragere cu celelalte poze. Este relativ greu, pozele nu sunt din aceeaşi perioadă. Poza de recoltare e din martie, celelalte poze sunt din alte perioade. Vom încerca să obţinem aceste dovezi”, a afirmat Tanczos Barna.
Tanczos Barna s-a arătat sceptic în ceea ce privește faptul că Arthur este cel mai mare urs din România. „Sunt 593 de puncte, din câte știu ursul lovit de mașină în Sovata avea 620. Sunt convins că există în România urși mai mari”, a spus el.
„Nu există film sau poze privind monitorizarea”
Ministrul Mediului a precizat că ursul împușcat de cetățeanul străin a fost recoltat pe 13 martie, la 22 de zile după emiterea ordinului de derogare. „Trei săptămâni s-a urmărit cum ursul intră în gospodării sau vine aproape în localitate”, a precizat el.
Întrebat dacă există dovada că ursul împușcat este același cu cel care cobora în sat, Tanczos a spus că există doar procese verbale. „Nu există film sau poze privind monitorizarea”, a adăugat el.
Tanczos Barna a mai spus că important este că extragerea a fost făcută în imediata apropiere a localității. Întrebat dacă este sigur că vânătoarea a avut loc în preajma caselor, el a spus că asta reiese din documente. „Suspiciunile mele, sunt suspiciunile mele. Pe legislația actuală, Asociația declară”, a mai comentat el, întrebat dacă are încredere în ce spune Asociația.
Ministrul Mediului nu a dat alte detalii din rapoartele de anchetă ale Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere și Agenția pentru Protecția mediului, motivând că Parchetul și DNA au în lucru dosare penale în acest caz.
Doar 15 zile pentru eliminarea exemplarelor-problemă
Ministrul Mediului a precizat că a decis scurtarea perioadei în care poate fi recoltat un urs după ce se dă acordul în acest sens, de la 60 de zile la 15. El a menţionat că executarea acordului nu va mai fi permisă decât personalului tehnic de specialitate, și nu unora din exterior.
„Toate ordinele de acum încolo prevăd o perioadă de 15 zile, nu sunt toţi vânătorii de acord, spun că în 15 zile nu poate fi eliminat exemplarul problemă. Se poate cere prelungire sau dacă nu s-a putut recolta, se poate reveni la acel ordin. Nu modific acest termen de 15 zile”, a afirmat Tanczos Barna.