Sari direct la conținut

Tanczos Barna: Ursul a ocupat noi teritorii și județe unde până acum nu s-a văzut decât crap și somn în Dunăre / Pe cine dă vina ministrul Mediului

HotNews.ro
Urs brun in salbaticie, Foto: Freepik
Urs brun in salbaticie, Foto: Freepik

​Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a acuzat marți că instituția responsabilă pentru problema urșilor este Ministerul Mediului, care a făcut prea puține pentru managementul acestei specii în ultimii 5 ani. „Acest carnivor mare, aflat la vârful lanțului trofic, a ocupat noi teritorii. Au apărut noi județe cu probleme, unde până acum nu s-a văzut urs, decât crap și somn în Dunăre, la Galați, de exemplu, sau nu s-a văzut niciodată urs la Arad și au apărut și acolo. În zona montană presiunea este din ce în ce mai mare.”, a spus acesta.

‘Fără doar și poate instituția responsabilă de problema urșilor este Ministerul Mediului. Ministerul Mediului, în afară de o aprobare de strategie în 2018 și 2 cote aprobate de câte 140 de exemplare pentru extragere sau relocare nu a făcut mare lucru. Mai mult, din 2016 s-a retras practic din intervenție și managementul acestei specii.

Lucrurile au evoluat. Acest carnivor mare, aflat la vârful lanțului trofic, a ocupat noi teritorii. Au apărut noi județe cu probleme, au apărut noi județe unde până acum nu s-a văzut urs decât crap și somn în Dunăre, la Galați, de exemplu, sau nu s-a văzut niciodată urs la Arad și au apărut și acolo. În zona montană presiunea este din ce în ce mai mare.”, a declarat marți Tanczos Barna, ministrul Mediului într-o conferință la sediul prefecturii din județul Alba, întrebat despre ultimele atacuri ale urșilor.

De ce crede ministrul Tanczos Barna că urșii au asigurată o stare favorabilă de conservare în România, deși nu există o evaluare recentă a populației acestora

Tanczos Barna spune că Ministerul Mediului, pe care îl conduce de jumătate de an, „a lansat în luna februarie 2021 procedura de contractare a serviciilor de evaluare a populației de urs, servicii care nu au mai fost cumpărate de Minister în ultimii 5 ani.”

  • „Este primul și cel mai important pas. Pentru a merge mai departe cu strategia trebuie să vedem exact unde stăm cu populație de urși, dacă este o evoluție pozitivă ca număr de exemplare sau o evoluție degresivă, pentru că problema cea mai mare la nivel european pentru această specie este să asigurăm o stare favorabilă de conservare. Deci starea favorabilă de conservare în România este cu siguranță asigurată în momentul în care apar de la an la an alte județe unde ursul se simte perfect ca specie și se dezvoltă.”, a spus Tanczos Barna.

Cum se explica ministrul Mediului apariția urșilor în judete în care până acum nu existau astfel de exemplare

Ministrul susține că explicația apariției urșilor în noi juudețe este procesul de migrare al acestora și lipsa de intervenție umană.

  • „Explicația este migrarea acestor exemplare în zone de habitat natural favorabil și propice pentru această specie. Este o explicație simplă – avem monitorizări făcute de ONG-uri care fac monitorizare și evaluări serioase asupra populației de urs, exemplare care au migrat până în Ucraina sau exemplare care au făcut sute de kilometri în Curbura Carpatică. Este o specie care ocupă teritorii noi și este un lucru absolut normal în condițiile în care intervenția umană a fost complet eliminată din managementul speciei.
  • Au apărut din ce în ce mai multe exemplare și în zona locuită. Este motivul pentru care Guvernul a aprobat această Ordonanță de intervenție imediată în zonele locuite pentru a restabili siguranța cetățenilor în aceste localități.”, a spus acesta.

Probleme în zona montană: Este tot mai greu să se găsească oieri și ciobani / Ultimele cifre oficiale privind populația de urși

Ministrul a mai precizat că problema devine tot mai acută în zona montană.

  • „Este o problemă din ce în ce mai mare în ce privește activitatea agricolă, zootehnia în zona montană. Este din ce în ce mai greu pentru crescătorii de animale să găsească persoane care își riscă viața prin protejarea stânelor și a animalelor – oieri și ciobani care să meargă cu oi și vite pe munte.
  • Problema este generată de ultimii ani în care de la 4000-4500 de urși la momentul aderării la UE, în 2007, am ajuns la 6500-7.000 de urși în 2016, aceasta fiind ultima evaluare oficială făcută de Minister.”, a spus acesta.

Tanczos Barna a mai spus că în perioada următoare vor fi implementate unele proiecte finanțate din fonduri UE despre care va oferi detalii miercuri într-o conferință la MIPE.

Cazul ursului care a atacat vineri o stână și a ucis un om. Tánczos Barna: A fost elaborată documentația pentru emiterea acordului de extragere a animalului

Mai mulţi ciobani au fost atacaţi de urși în ultima perioadă, iar ministrul Mediului, cel care a inițiat OUG care permite intervenția autorităților locale în cazul urșilor, a spus luni că asta „arată încă o dată amploarea fenomenului și faptul că o activitate tradiţională, care înseamnă oieritul, o activitate care sute de ani a însemnat coexistenţă şi coabitare cu ursul în anumite limite, începe să se transforme într-un conflict zilnic între om şi urs”.

Tanczos Barna a anunțat sâmbătă că Jandarmeria, Garda de Mediu și Agenția de Mediu Harghita au elaborat documentația necesară emiterii acordului de extragere a ursului care a cauzat decesul unui tânăr de 26 de ani, după ce animalul a atacat o stână aflată la granița județelor Suceava și Harghita.

Ce s-a întâmplat

Potrivit ISU Suceava ursul ar fi atacat o bovină în zona unei stâni, amplasată pe raza judeţului Harghita, iar trei bărbaţi din Mureş care lucrau la stâna din judeţul Harghita au încercat vineri seara să alunge un urs după ce animalul atacase o bovină, potrivit Agerpres.

Unul dintre bărbaţi, în vârstă de 45 de ani, a fost rănit de urs. El a fost transportat la o unitate medicală din judeţul Suceava pentru îngrijiri, ulterior redirecţionat la Iaşi. Un tânăr în vârstă de 26 de ani a reuşit să fugă, însă cadavrul acestuia a fost găsit în cursul dimineţii după ce a fost căutat în fondul forestier de echipe comune de jandarmi montani şi poliţişti. Cel de-al treilea bărbat este cel care a sunat la 112.

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 21 iulie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro