Sari direct la conținut

Tariceanu, fata cu motiunea

HotNews.ro

Care va fi soarta motiunii de cenzura? Intrebarea a stat marti pe buzele tuturor parlamentarilor. Subiectul cu cea mai larga dezbatere a fost si este pana miercuri la ora 12 cum voteaza PSD. Social-democratii negociaza voturile care pe unde pot, fiecare dupa interes. De dimineata, balanta a inclinat in favoarea votului pozitiv, ceea ce ar insemna ca Guvernul Tariceanu II cade.

PD obtinuse chiar siguranta ca motiunea va fi adoptata si de parlamentarii PRM. Dupa cateva ore, situatia s-a schimbat radical.

Citeste si:

  • Basescu: Trebuie sa iesim din blocajul politic, indiferent de soarta motiunii
  • Motiunea de cenzura a PSD se voteaza miercuri
  • Reuters analizeaza formulele de Guvern de dupa motiune
  • Parlamentarii PRM curtati de PD si PSD

    Pentru a fi votata motiunea si a pica guvernul Tariceanu II este nevoie de sustinerea a 232 de parlamentari. Prima zi de lucru a deputatilor a fost plina de tensiune si pronosticuri legate de subiectul motiunii de cenzura. Presa de astazi a scris chiar ca motiunea va pica, dupa calculele lui Viorel Hrebenciuc, nu va stange mai mult de 210-224 de voturi.

    De dimineata, sortii pareau sa fie impotriva Guvernului Tariceanu II. Cum PSD nu se poate baza pe voturile tuturor parlamentarilor , atat liderul PSD, Mircea Geoana cat si democratii au incercat negocieri cu PRM.

    Luni dupa amiaza, in biroul lui Corneliu Vadim Tudor s-au perindat rand pe rand democratii Vasile Balga si Adrian Videanu, presedintele PSD Mircea Geoana si Titus Corlateanu. Conform unor surse de la varful PD, negocierile cu Vadim au mers pe partea oficiala dar fara rezultat.

    Aceleasi surse au declarat pentru Hotnews.ro ca democratii au mizat cel mai mult pe varianta de negocieri cu parlamentarii PRM, promitandu-le acestora un loc caldut in partid.

    Declinul in sondaje al PRM precum si teama de a nu mai depasii pragul necesar pentru a obtine locuri in Parlament ii motiveaza pe multi reprezentanti PRM sa se gandeasca serios si la varianata de rezerva, mai exact parasirea partidulului condus de Vadim Tudor.

    Conform acelorasi surse democrate, de dimineata posibilitatea ca motiunea de cenzura sa fie adoptata de Parlament era sigura in proportie de 75%

    Social-democratii se targuiesc cu liberalii pe bani si functii

    Dupa pranz -rasturnare de situatie. Parlamentarii PSD au reluat negocierile cu liberalii. Dupa sedinta de partid, ajunsi la munca, senatorii si deputatii PSD au inceput sa negocieze pe la colturi, in functie de interesele proprii cu PNL.

    Conform surselor parlamentare, liberalii au venit cu o contra-oferta pentru demnitarii PSD, si anume fonduri substantiale indreptate catre administratiile locale si posturi la serviciile deconcentrate.

    A doua lovitura pentru reusita motiunii a venit din partea PRM. Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a anuntat ca parlamentarii sai se vor retrage din sala cand se va vota motiunea. Liderul PRM a fost informat de jocul la doua capete al PD-ului si printr-o sedinta scurta cu parlamentarii a decis retragerea propriilor deputati si senatori din sala la momentul votului.

    In plus, Vadim Tudor, a dezvaluit ca liderul PSD, Mircea Geoana, s-ar fi intalnit cu presedintele Basescu luni seara pentru a discuta despre formarea unui guvern de uniune nationala. Ulterior, Geoana a spus ca Vadim Tudor “bate campii” si ca nu s-a intalnit cu seful statului.

    Negocierile continua pana in ultimul ceas

    Negocierile pentru adoptarea motiunii sunt departe de a se incheia. PSD, PD si PNL vor targui pana in ultimul moment cum voteaza fiecare parlamentar. Discutii intense se poarta la varful celor trei partide, fiecare negociaza cu fiecare pe unde se nimereste.

    PD mizeaza pe tradarea unor parlamentari PRM,un exemplu fiind dezertarea intregii filiale Olt a PRM si inscrierea in PD.

    Liderul PSD Mircea Geoana spera ca va reusi sa-si mobilizeze parlamenatrii pentru votul de blam impotriva Guvernului Traiceanu II. PSD are miercuri, inaintea dezbaterii motiunii de cenzura o sedinta cu cele doua grupuri parlamentare, intalnire la care se va lua decizia finala prinvind votul din plen.

    Pe de alta parte liberalii sunt increzatorii ca banii si functiile oferite social democratiilor vor avea ultimul cuvant.

    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro