Temeri de fraudare a scrutinului în Ungaria: OSCE recomandă desfășurarea masivă de observatori la alegerile legislative din primăvară
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a recomandat vineri trimiterea, în premieră, a unei misiuni excepționale de observare la scară largă în Ungaria pentru alegerile parlamentare din 3 aprilie din cauza îngrijorărilor legate de integritatea acestui buletin de vot, relatează AFP.
Sute de observatori ar trebui trimiși în Ungaria în ziua alegerilor, un scrutin care promite a fi strâns pentru premierul suveranist Viktor Orban, și nu o misiune limitată de zece persoane, precum cei care sunt de obicei trimiși în țările Uniunii Europene, arată un raport OSCE publicat vineri.
Potrivit raportului Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (ODIHR) cu sediul la Varșovia, optsprezece observatori ar trebui să urmărească perioada preelectorală în toată țara, iar „200 de observatori monitorizează punctual, ziua votării, procedurile” electorale.
Partidul Fidesz al lui Orban se va confrunta cu o alianță de șase partide de opoziție care și-au unit forțele pentru a încerca să-l răstoarne pe premierul suveranist.
Odată cu sondajele care arată că partidul Fidesz și alianța de opoziție sunt cot la cot în intențiile de vot, au apărut îngrijorări cu privire la posibile nereguli și încercări de cumpărare a voturilor.
Modificările legislative introduse în 2021 facilitează de asemenea posibilitatea înregistrării adreselor fictive, ceea ce, potrivit experților, crește riscul de fraudă.
În ianuarie, douăzeci de ONG-uri maghiare au cerut Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului să trimită o misiune la scară largă în Ungaria, cu sute de observatori pentru a monitoriza alegerile.
„Implicarea puternică a ODIHR în observarea sistematică și cuprinzătoare a procesului de vot în ziua alegerilor va crește încrederea publicului în procesul electoral, va preveni neregulile în ultimele zile ale campaniei (și chiar în ziua alegerilor) și, prin urmare, va păstra onestitatea procesului democratic”, conform Oficiului.
Un grup de 62 de membri ai Parlamentului European aparținând diferitelor partide au cerut în ianuarie OSCE să trimită o misiune consolidată de observatori în Ungaria.
La ultimele alegeri din 2018, OSCE a trimis o misiune restrânsă care a concluzionat că scrutinul a fost „caracterizat printr-o împletire masivă între resursele statului și ale partidului de guvernământ, care a subminat capacitatea rivalilor de a concura pe picior de egalitate”.
„Alegătorii au avut (la dispoziție) o gamă largă de opțiuni politice, dar retorica intimidantă și xenofobă, prejudecățile media și finanțarea netransparentă a campaniei au restrâns spațiul pentru dezbateri politice autentice, împiedicând alegătorii să-și facă alegerea pe baza informațiilor complete”, a spus organizația.
Multe recomandări din 2018 nu au avut ca rezultat schimbări, se menționează în raportul de vineri.