Terapia ABT, o noua tehnica pentru slabit, ce amplifica efectele dietelor obisnuite
O terapie pentru slabit, ce implica deprinderea unor tehnici de acceptare a senzatiilor de disconfort resimtite in timpul unei diete, poate contribui la eliminarea cu mai multa eficienta a kilogramelor in plus, in comparatie cu metodele obisnuite, releva un studiu realizat recent de cercetatori americani, ale carui concluzii urmeaza sa fie publicate in editia din octombrie a jurnalului Obesity, citeaza Agerpres.
Terapia, numita ”Tratament Comportamental Bazat pe Acceptare” (”Acceptance-Based Behavioral Treatment – ABT)” ii invata pe cei care doresc sa slabeasca diverse tehnici necesare pentru a-si atinge tintele propuse in ceea ce priveste dieta si programul de exercitii, informeaza Live Science. Aceste deprinderi implica acceptarea senzatiilor inconfortabile si a situatiilor neplacute ce apar inevitabil in timpul unui regim, precum poftele, senzatia de moleseala si lipsa de motivatie pentru a face miscare.
Prin noul tratament, persoanele care urmeaza o dieta invata sa isi aminteasca mereu scopul real pentru care doresc sa slabeasca – cum ar fi dorinta de a fi un bunic activ sau de a avea o viata lunga. In plus, primesc instructiuni in ceea ce priveste constiinta deplina (mindfulness), pentru a deveni mai atente la gandurile si alegerile din fiecare moment astfel incat sa fie reduse gesturile necontrolate ce pot duce la ingrasare.
Tratamentul ABT i-a ajutat pe participanti la studiu sa slabeasca si sa se mentina in forma o perioada mai lunga, comparativ cu tratamentele standard aplicate in caz de obezitate. Acestea din urma ”pun accent pe importanta scaderii aportului caloric si pe cresterea nivelului de activitate fizica, ajutand indivizii sa piarda din greutate o perioada, insa strategiile invatate intr-un astfel de program sunt greu de mentinut pe termen lung”, sustine Evan Forman, psiholog clinician si profesor la Universitatea Drexel din Philadelphia, Statele Unite. Prin comparatie, prin ABT ”se deprind tehnici individualizate foarte specializate, astfel incat indivizii care incearca sa piarda din greutate pot continua sa faca alegeri sanatoase cu mult dupa ce programul se incheie”, a mai spus Forman, potrivit sursei citate.
In cadrul studiului, aproape 200 de persoane obeze si supraponderale au fost impartite, in mod aleatoriu, in doua grupuri. Primul a primit un tratament comportamental standard pentru obezitate, ce a implicat o pregatire in privinta nutritiei si a exercitiilor fizice, dar si alte strategii traditionale pentru slabit precum monitorizarea numarului de calorii consumate si renuntarea la anumite alimente. Al doilea grup a primit acelasi tratament, dar a beneficiat si de tehnicile ABT. Dupa un an, participantii din grupul ABT au pierdut 13,3% din greutatea corporala initiala, iar cei din primul grup au slabit cu doar 9,8%. In plus, dupa un an, 64% dintre participantii din grupul ABT au reusit sa-si mentina un procent de 10% din greutatea pierduta, in comparatie cu 49% dintre cei din primul grup care au reusit acelasi lucru.
Pierderea din greutate observata in noul studiu in cazul grupului ABT ”este printre cele mai mari raportate vreodata in literatura privind tratamentul comportamental, in absenta folosirii unei diete agresive sau a medicatiei pentru pierderea din greutate”, au mentionat Thomas Wadden, de la Universitatea Pennsylvania, si dr. Robert Berkowitz, de la Spitalul de Copii din Philadelphia, intr-un comentariu anexat cercetarii.
ABT are la baza o terapie numita ”Terapie de Acceptare si Angajament” (”Acceptance and Commitment Therapy” – ACT).