Sari direct la conținut

Termenul scadent pentru plata datoriilor va fi eliminat

HotNews.ro

Termenul de 30 de zile de la data scadentei obligatiilor prevazute in contractele comerciale ar putea fi eliminat din lege. Senatorii au adoptat joi un proiect de lege prin care se propune ca debitorii sa nu mai beneficieze de aceste termen de gratie.

Potrivit noii modificari, in momentul in care debitorul a depasit cu o zi data scadentei va fi imediat supus penalitatilor sau i se va rezilia contractul.

Poiectul de legea initiat de Guvern a fost adoptat de catre senatori cu o majoritate de voturi si are ca scop reducerea blocajelor economice si a numarului mare de datorii inregistrate la stat.

In initiativa legislativa se prevede ca intr-un contract incheiat pentru realizarea actelor de comert debitorul care a depasit cu o zi data scadentei sa fie imediat supus penalitatilor sau rezilierii contractului.

Secretarul comisiei economice a Senatului, Mihai Tabuleac, a declarat ca aceasta modificare vine in intampinarea blocajelor economice si a cresterii datoriilor la stat. „Acest proiect de lege este binevenit pentru stoparea cresterii datoriilor si eliminarea blocajelor economice.

Cu atat mai mult cu cat prin aceasta modificare se da posibilitatea ca partile contractante sa isi stabilesca clar obligatiunile”, a explicat Tabuleac.

Prin aceasta modificare se da posibilitatea ca in momentul in care debitorul a depasit o zi sau si societatea contractanta a fost nemultumita de acest lucru, poate sa rezilieze fara nici o problema contractul.

Actul normativ are ca scop intarirea disciplinei contractuale. Mai exact, disciplina contractuala este un sistem de norme legale, care trebuie urmarite in cuprinsul derularii unui contract. Existenta acesteia este necesara pentru stoparea abuzurilor pe care unii debitori le pot produce statului cat si societatilor comerciale private.

In prezent legea prevede ca un debitor are un termen de 30 de zile de la data scadentei, termen in care nu este pasibil de nicio penalitate. In acest sens majoritatea debitorilor unei obligatii, in lipsa unei prevederi legislative stricte, cu sanctiuni stricte, nu au ce sa pateasca. Cu atat mai mult cu cat instantele foarte rar acorda penalitatile partii pagubite.

Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut si de Camera Deputatilor, care va decide daca aceasta modificare va intra in vigoare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro