Sari direct la conținut

The Guardian: Vot istoric pentru avort în Argentina: un milion de femei vor cere schimbarea în stradă

HotNews.ro
Argentina - femeile cer reformarea legilor stricte cu privire la avort, Foto: Captura The Guardian
Argentina - femeile cer reformarea legilor stricte cu privire la avort, Foto: Captura The Guardian

În Argentina, Senatul votează o lege pentru legalizarea avortului în primele 14 săptămâni de sarcină, căreia i se opun Biserica Catolică și Papa, scrie The Guardian într-un amplu reportaj, citat de Rador.

Ana María Acevedo era o menajeră de 19 ani și deja mamă a trei copii când a fost diagnosticată cu cancer la mandibulă. Prognosticul ei medical a luat o întorsătură rea atunci când medicii au descoperit că era însărcinată în două săptămâni și i-au anulat ședințele de chimioterapie deja programate.

Avortul e interzis în Argentina, dar, în ciuda faptului că e legal în cazurile de viol și când viața mamei e în pericol, medicii refuză frecvent să facă procedura.

„Ei spuneau că vor să salveze ambele vieți: viața ei și viața copilului ei nenăscut”, a declarat într-un interviu mama Anei María, Norma Cuevas.

În cele din urmă, fetița lui Acevedo a fost scoasă prin cezariană după șase luni de sarcină, dar a murit înainte să împlinească o zi. Acevedo a murit două săptămâni mai târziu.

Moartea ei din 2007 a revenit în atenție anul acesta, când Cuevas a depus mărturie la recentele audieri parlamentare privind propunerea de reformare a legilor argentiniene stricte cu privire la avort.

Dezbaterea va ajunge la apogeu zilele acestea, căci senatul țării va vota o lege care dezincriminează avortul în primele 14 săptămâni de sarcină.

Dacă va fi aprobată, Argentina va deveni cea mai mare țară din America Latină care legalizează procedura.

Deși avortul e legal în câteva jurisdicții – Mexico City, Cuba, Uruguay, Guyana și Guyana Franceză -, regiunea are cele mai restrictive legi din lume, iar în trei țări procedura este interzisă în absolut toate situațiile: El Salvador, Republica Dominicană și Nicaragua.

„Legalizarea în Argentina ar avea un efect profund asupra restului Americii Latine, unde [avortul] rămâne interzis în toate celelalte țări mari”, a declarat deputata Victoria Donda, una dintre principalele susținătoare ale legii.

Activiștii pentru drepturile omului afirmă că interzicerea aproape totală a avorturile în regiune nu face decât să oblige femeile să recurgă la avorturi clandestine, o cauză majoră a mortalității materne.

În Argentina au murit peste 3.000 de femei în ultimii 25 de ani din cauza procedurilor clandestine de avort, conform Amnesty International.

Chiar sâmbăta aceasta, Liliana Herrera, mamă a doi copii, în vârstă de 22 de ani, din provincia Santiago del Estero – una dintre cele mai sărace, situată în nordul țării – a murit de pe urma complicațiilor provocate de un avort clandestin.

Legea supusă la vot în Congres întâmpină o opoziție puternică din partea Bisericii Catolice și a creștinilor evanghelici.

Papa Francisc – care continuă să fie profund implicat în viața politică a țării sale natale – nu a făcut nici un secret din opoziția lui față de lege. Cotidianul Clarín a relatat luni că el le-a cerut parlamentarilor anti-avort să facă presiuni asupra colegilor lor pentru a respinge legea.

Însă reforma este promovată de mișcarea feministă din ce în ce mai activă a Argentinei, care s-a născut dintr-un val de proteste contra violenței împotriva femeilor – sub sloganul „Ni una menos” („Nici una mai puțin”, adică nici o femeie pierdută din cauza violenței împotriva sexului frumos).

Sondajele indică o majoritate clară a argentinienilor în favoarea legii: la un sondaj realizat de Amnesty anul acesta, aproximativ 60% dintre respondenți s-au declarat în favoarea ei.

Argumentele pro-lege au o rezonanță puternică în Argentina, unde femeile au fost forțate să nască în captivitate pe timpul dictaturii (1976-1983).

Sub dictatura militară 30.000 de oameni au fost răpiți și supuși „dispariției” forțate [asasinați – n.trad.] de către forțele de securitate; femeile însărcinate erau însă ținute în viață până nășteau, după care erau omorâte. Copiii lor erau dați familiilor militarilor spre a fi crescuți.

Această practică a constituit parțial sursa de inspirație a romanului distopic „The Handmaid’s Tale” de Margaret Atwood, iar activistele argentiniene – la rândul lor – au adoptat costumul purtat de principalele personaje ale romanului drept simbol al protestului lor.

Într-un eseu publicat în ziarul Uno din Santa Fe, Atwood a scris: „Femeile care nu pot lua propriile decizii cu privire la a avea sau nu copii sunt înrobite. Fă nașterea obligatorie dacă dorești, Argentina, dar măcar spune-i acelei obligări pe numele ei. Este sclavie.”

Peste un milion de femei erau așteptate să participe miercuri la manifestația din fața Congresului. Printre ele se va afla și Cuevas, mama Anei María.

„Lupt pentru avortul legal de când a murit fiica mea”, a declarat ea. „Tinerele se strâng să mă asculte peste tot pe unde vorbesc. Nu vreau să mai moară vreo femeie de moartea inutilă a fiicei mele.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro