Sari direct la conținut

Timpul batranilor nostri. Episodul I – Terapia prin dans

MedLive.ro

A crescut speranta de viata, un succes al evolutiei societatii umane. Totusi, a trai nu inseamna numai a fi in viata un numar cat mai mare de ani: calitatea vietii dupa munca este esentiala pentru „batranii nostri dragi”. In medie, barbatii mai traiesc dupa pensionare 14,7 ani, iar femeile – 22 de ani, arata ultima estimare a Bancii Mondiale. Cum isi petrec timpul ramas bunicii de astazi? Sa recunoastem deschis, nu au prea multe optiuni, cel putin in Romania.

Ce faci dupa ce iesi la pensie? Te muti la tara, la aer curat? Calatoresti? Mergi la toate piesele de teatru pe care le-ai ratat muncind peste program? Iti vizitezi prietenii pe care i-ai neglijat de atitea ori?

Te trezesti pensionar, intr-o buna zi, la o varsta destul de inaintata. Totusi, simti ca esti inca in putere, Brusc, viata ta se imparte intre televizor, piata sau supermarket via troleibuz si cam atat. Nepotii vin rar, daca exista. Fostii colegi sau prietenii apropiati devin tot mai comozi odata cu varsta (ca si tine), asa ca te vezi cu ei doar la ocazii speciale sau, mai trist, la inmormantari.

In timp, lipsa de activitate incepe sa muste din organismul odata verde, dar si din mintea odata limpede. Incheieturile scartaie, lista de medicamente pe care trebuie sa le inghiti zilnic e tot mai lunga. Devine tot mai greu sa te descurci de la o pensie la alta.

Poate fi un scenariu pentru bunicii tai sau pentru parintii trecuti de 70 de ani, obositi de o viata de munca, in orice domeniu. Stim cu totii ca posibilitatile materiale sunt restranse in cazul lor, asa ca probabil ca nu isi vor permite sa calatoreasca in locuri exotice. In Romania nu vei gasi cluburi de bingo, cluburi de pensionari, locuri in care sa se intalneasca si sa relationeze, sa isi petreaca timpul intr-un mod placut si confortabil, asa cum au vazut ei in filmele americane.

Deocamdata, este o chestiune care depinde deopotriva de bani si de mentalitate. MedLive.ro va prezinta cateva modalitati de petrecere a timpului liber, potrivite la orice varsta, dar indeosebi pentru persoane de varsta a treia.

O idee: dansul – distractie cu efect terapeutic

Dansul este o metoda excelenta de relaxare, la orice varsta. Ei bine, dansul nu este doar o modalitate de deconectare si distractie, ci are si efecte terapeutice. Doua studii recente realizate de cercetatorii Universitatii Missouri au demonstrat ca batranii isi pot imbunatati mersul si echilibrul participand la sedinte de terapie prin dans, scazand astfel riscurile de accidente si lovituri, informeaza Science Daily.

Cazaturile la persoanele de varsta a treia sunt deosebit de periculoase: fracturile de sold sau alte accidente grave pot conduce la dizabilitati, pierderea independentei sau moartea, cauzata de complicatiile imobilizarii prelungite in pat.

“Interventiile creative, precum terapia prin dans, au potentialul de a reduce semnificativ numarul de cazaturi la persoanele in varsta”, afirma dr. Jean Krampe, doctorand la Sinclair School of Nursing. “In cadrul studiului am remarcat imbunatatirea echilibrului si dificultatilor de deplasare in randul persoanelor in varsta care au participat in mod regulat la sedinte de terapie prin dans” prin metoda Lebed.

Metoda Lebed, un program terapeutic care presupune efectuarea unor pasi simpli, in ritmul muzicii, se desfasoara de-a lungul a 18 sedinte de dans, desfasurate pe o perioada de doua luni. “Multe persoane in varsta sunt incantate sa participe la sedintele de dans”, povesteste Krampe. “In randul celor care fac miscare in timpul acestor sedinte, am remarcat ca terapia a imbunatatit viteza mersului si echilibrul, care sunt doi dintre cei mai importanti factori de risc in cazaturi”.

Healthy Steps

Metoda Lebed, cunoscuta si sub numele de “Healthy Steps” (Pasi sanatosi n.r.), a fost creata de Shelley Lebed Davis, impreuna cu cei doi frati ai sai, pe cand incercau sa isi ajute mama, aflata in convalescenta dupa cancer la san. Dupa ce au constatat ca metoda lor a avut succes, fratii Davis au impartasit metoda lor profesionistilor in domeniul medical. Astazi, Healthy Steps este o metoda folosita de numerosi suferinzi de cancer, in centre de ingrijire medicala din intreaga lume. Experimentul a demonstrat pentru prima data eficienta terapiei prin dans in cazul persoanelor in varsta.

Cum isi petrec varstnicii din preajma dvs. timpul liber? Comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro