Tinere sperante: Cine va fi noul Pavarotti? (VIDEO)
Moartea lui Luciano Pavarotti, recunoscut aproape unanim drept cel mai mare tenor al vremurilor noastre, aduce cu sine numeroase dileme: care alt tenor, din generatia tanara, va avea puterea sa cucereasca milioane de suflete asa cum a facut-o Il Maestro? Cine va avea puterea lui Pavarotti sa popularizeze opera in randul unui public avid de hip-hop, rock, fusion, crossover sau neo-hippie? Si cine
ar putea fi in stare sa umple nu doar La Scala sau alte mari opere din lume, ci stadioane intregi? Cotidianul britanic The Times a identificat patru candidati pentru titlul de “noul Pavarotti”, toti sub 40 de ani si care amintesc de tenorul italian la inceputul gloriei sale, in anii ’60.
Primul dintre acestia este Juan Diego Florez, tenor peruan in varsta de doar 34 de ani (cu noua ani mai in varsta decat Pavarotti la prima lui aparitie intr-un spectacol de opera). Avantajele acestuia tin, potrivit publicatiei citate, de repertoriul bel-canto in care acesta exceleaza si prin care Pavarotti si-a castigat renumele in primii ani de cariera.
Dar, daca a dovedit ca nu are nicio problema cu ariile lui Donizetti, Florez nu da semne ca ar face fata la fel de usor unor arii din Puccini si Verdi, noteaza The Times.
Juan Diego Florez interpretand aria “Ah! mes amis, quel jour de fête!” din “La Fille du Regiment” de Donizetti:
O alta nominalizare a “The Times” este mexicanul Rolando Villazon, care la 35 de ani si-a castigat renumele international printr-un parteneriat extraordinar cu soprana rusa Anna Netrebko. El – foarte carismatic, ea – stralucitoare: o reteta a succesului sigur.
Punctul slab al lui Villazon este, insa, faptul ca nu manifesta niciun interes sa se “dea in spectacol” pe stadioane, preferand sa se concentreze, asemenea lui Placido Domingo, mai degraba pe cizelarea propriilor performante muzicale si actoricesti.
Rolando Villazon alaturi de Anna Netrebko:
Europa tine piept Americii Latine prin doi tenori excelenti. Unul dintre acestia este germanul Jonas Kaufmann, care, la cei 38 de ani ai sai, a dovedit ca poate interpreta Mozart si Wagner deopotriva. Dar, deoarece nu beneficiaza de sprijinul vreunei mari case de discuri, numele sau este putin cunoscut pe plan international, chiar daca a avut aparitii pe mai toate marile scene europene.
Jonas Kaufmann interpretand aria lui Florestan din opera Fidelio:
Nu in ultimul rand, Italia lui Pavarotti are propria sa “nominalizare” in persoana lui Salvatore Licitra, care a reusit sa-i tina cu succes locul lui Pavarotti cand acesta nu a mai putut juca in Tosca, la New York. In varsta de 39 de ani, Licitra a dat semne ca vocea nu i-ar mai face fata pentru roluri in operele lui Verdi.
Salvatore Licitra in Tosca:
Pronostic indraznet
Paul Potts este un britanic obisnuit, dar cu o voce divina si un vis pe care isi propune sa-l vada implinit – a canta opera. Desi timid si foarte modest, doar un vanzator de telefoane mobile, Paul Potts (36 ani) s-a aventurat a participa la emisiunea „Marea Britanie are talent”, un show televizat, menit a descoperi si promova tineri virtuosi.
Potts a cantat opera in iunie anul acesta si a impresionat juriul concursului, castigand sansa de a inregistra propriul sau album. Inaintea reprezentatiei sale, acesta a recunoscut ca ii lipseste increderea in el si are mari emotii. Britanicii i-au indragit vocea si sinceritatea.
Primul si unicul trofeu pana la participarea in cadrul acestei competitii l-a castigat la un concurs de karaoke, unde l-a imitat pe Pavarotti. La o alta competitie muzicala, desi n-a castigat marele premiu, a intrat in posesia unor fonduri care i-au folosit pentru cursuri de muzica in Italia.
Ales ca unul dintre cei mai buni studenti, a avut sansa sa cante in fata lui Pavarotti care, se pare, a fost foarte impresionat de vocea acestuia, scrie Wikipedia.
Interpretarea lui Potts lasa juriul cu gura cascata