Tinerii, marginalizati pe listele PSD
Romania este cunoscuta tot mai mult prin exodul de inteligenta. De ce unul din doi tineri isi doreste sa emigreze in strainatate, este o intrebare la care raspunsul poate fi explicat foarte usor: lipsa perspectivei in tara. Se vorbeste tot mai des despre faptul ca tinerii reprezinta viitorul acestei tari. In acest context, ei ar trebui sa aiba un cuvint greu de spus in privinta guvernarii.
Pentru ca este directiva de partid, in aceasta saptamina se vor reface listele electorale. Nici sefii filialei locale a PSD Iasi nu stiu cum vor trece acest examen, pe ultima suta de metri.
Femei si tineri, in procent de 30%
In data de 17 aprilie 2004, a avut loc, la Cimpina, Consiliul National al Tineretului Social Democrat. Cei aproximativ 300 de delegati ai Tineretului Social Democrat din Consiliul National s-au intilnit pentru a-si desemna reprezentantii pentru alegerile locale.
In acest context, presedintele PSD, Adrian Nastase, a cerut tinerilor sa participe cit mai intens la ceea ce va fi „o batalie pentru viitorul Romaniei“.
De asemenea, presedintele PSD si-a reafirmat disponibilitatea de a sustine prezenta tinerilor pe liste in alegerile locale care vor avea loc in luna iunie 2004. Astfel, in urma unor discutii ale conducerii PSD s-a decis ca pe listele electorale, pe locuri eligibile, sa se regaseasca tineri si femei in procent de 30%.
„Cel mai bun mesaj pe care-l dam este includerea pe aceste liste a unor tineri competenti, recunoscuti pentru eforturile pe care le-au facut pentru comunitatea respectiva si care, ei insisi, vor fi o garantie a mesajului pe care noi vrem sa-l transmitem“, a afirmat Adrian Nastase in discursul sau, prezentat pe site-ul TSD.
Ponta a facut un turneu
in nordul Moldovei
La Cimpina, Tineretul Social Democrat si Uniunea Studentilor din Romania au semnat un Acord de colaborare si sustinere reciproca.
Conform aceleasi surse, cele doua organizatii se vor informa si consulta reciproc, in mod permanent, in legatura cu deciziile referitoare la programele, proiectele proprii si initiativele legislative comune in domeniul educatiei, tineretului si al implicarii tinerilor in viata sociala si politica.
Numai implicindu-se in procesul decizional, acestia isi pot realiza aspiratiile si moderniza societatea romaneasca.
Liderul tinerilor PSD s-a aflat saptamina trecuta in Moldova, pentru a discuta cu organizatiile locale ale partidului de guvernamint situatia referitoare la numarul tinerilor ce se vor regasi pe listele electorale pentru iunie 2004, situatie intocmita si prezentata in cadrul Consiliului National al TSD. N
Tacere pe toata linia la PSD Iasi
Conform declaratiilor premierului Adrian Nastase, presedintele PSD, pe listele de candidati judeteni si locali ai PSD tinerii si femeile se vor regasi intr-un procent de 30%. La Iasi, listele cu viitorii candidati ai partidului de guvernamint nu au fost inca „batute in cuie“.
Acesta este motivul pentru care in acest moment nu se stie exact citi tineri si cite femei se vor regasi pe aceste liste. „Este prea devreme pentru a va comunica aceste date. Cert este ca se va aplica decizia de la nivel national, iar tinerii si femeile se vor regasi in proportie de 28,9%“, ne-a declarat Valentin Soroceanu , presedintele executiv al filialei iesene a PSD.
Pentru a respecta decizia conducerii PSD, exista posibilitatea modificarii listelor electorale pe ultima suta de metri la Iasi. Desi mai sint citeva zile pina la startul campaniei electorale, filiala judeteana a partidul de guvernamint s-ar putea afla in impas.
Purtatorul de cuvint al PSD Iasi pe perioada campaniei electorale, Renata Puscasu, ne-a declarat ca „aceste liste vor fi facute publice la momentul potrivit“. Referitor la intrebarea noastra daca sint tineri pe locuri eligibile, Renata Puscasu s-a abtinut de la comentarii.
„Nu vom incalca decizia luata la nivel national“, a precizat Renata Puscasu. n
Listele potenteaza prezenta electoratului tinar la vot
Decanul Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Petre Andrei din Iasi, Cristian Bocancea, considera ca se poate face o legatura intre prezenta tinerilor pe liste si participarea lor la scrutin.
„Nu avem o reactie controlata asupra electoratului privind raportul dintre prezenta tinerilor pe listele de candidati si a modului in care ar putea sa influenteze rezultatele la alegeri ale unui partid sau altul. Este cert, insa, ca prezenta tinerilor pe aceste liste este un factor care potenteaza prezenta tinerilor la vot“, sustine politologul iesean.
O astfel de situatie este privita ca o schimbare in comportamentul tinerilor de la conservatorism electoral catre reformism. N
Rectorii au incredere in tineri
Ca si in politica, si in invatamintul universitar, tinerii ajung mai greu la conducere. Rectorii au, insa, mare incredere in potentialul studentilor lor si recomanda promovarea acestora in politica. Ei cred ca tinerii reprezinta viitorul tarii si ca pot oferi solutii la actuala situatie socio-economica.
Prof. univ. dr. Nicolea Badea, rectorul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi“ ne-a declarat ca o functie de conducere in mediul academic presupune mai intii titlul de conferentiar sau profesor si este destul de dificil ca un tinar sa obtina aceste titluri. „Acolo unde sint posturi de con-ducere care pot fi ocupate prin concurs, tinerii au mai multe sanse.
In administratie, la Universitatea Tehnica, sefa auditului este tinara, dar a cistigat postul prin concurs“, ne-a spus Nicolae Badea. Profesorul are mare incredere in tineri, pentru ca „ei sint, in primul rind, foarte bine pregatiti pentru viata. Generatiile de dupa 1990 se invirt intr-o lume variata care le ofera tot felul de situatii.
Societatea ii supune zilnic la teste si cred ca generatiile tinere sint mult mai puternice decit eram noi. Momentan, Romania are nevoie de mai multa agresivitate, dar in sensul bun. Este de dorit sa conduca tinerii si daca nu au un batrin, sa-l cumpere“.
Referitor la campania electorala, rectorul Politehnicii iesene ne-a declarat ca „eu nu fac parte din nici un partid, dar recomand tuturor formatiunilor politice sa-i promoveze pe tineri“.
Categorie de virsta reprezentata in mod real
Prof. univ. dr. Vasile Burlui, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, recomanda mai multa incredere in tineri. „Trebuie sa tinem cont de faptul ca oamenii tineri au mai multa creativitate si energie. Noi putem sa-i ajutam doar cu rabdarea. Viitorul nu poate fi reprezentat decit de tineri.
Totul consta in atitudinea lor si in felul in care se implica.Tinerii nu vor avea niciodata solutii daca sint intrebati pe strada despre acest lucru. Ei trebuie mai intii sa fie integrati in sistem, sa-l cunoasca si abia dupa aceea putem sa le cerem solutii“.
Prof. univ. dr. Vasile Burlui crede ca „ar trebui sa se respecte proportiile si pe listele electorale, sa existe tineri citi sint, ca procent in populatie, adica 30%. Abia atunci, categoria aceasta de virsta va fi reprezentata in mod real.“
In partidul UMF, tinerii au de cistigat, pentru ca exista un student care indeplineste rolul de prorector.
Tinerii vor vota tineri
Interviu cu Victor Ponta Presedinte al Tineretului Social Democrat
Iasul este cunoscut ca un judet cu un procent mare de sustinatori ai PSD. Fiind vorba si despre un oras universitar, cum ati caracteriza activitatea tineretului PSD Iasi?
Eu sint foarte multumit de organizatia de tineret a PSD Iasi, nu numai de cea municipala, ci si de cea judeteana. Tineri de valoare care sa reprezinte politica social-democrata sint atit in Iasi, cit si in celelalte orase ale judetului si este normal sa fie sustinuti si promovati. Nu intimplator Iasul are un vicepresedinte la nivel national al organizatiei de tineret a PSD.
Am considerat Iasul ca unul dintre pilonii organizatiei de tineret a PSD, in conditiile in care Iasul este oras universitar.
Pentru ca ati amintit de promovare, credeti ca tinerii trebuie sa faca parte din structurile de conducere ale partidului?
Este un punct de vedere pe care l-am sustinut si in care cred. Poate ca sint subiectiv, dar este normal sa tin foarte mult ca tinerii sa fie mai mult promovati, sa aiba reprezentativitate. Dincolo de faptul ca sint avocatul lor, cred ca viitorul partidului rezida in noua generatie. Un partid trebuie sa fie condus de oameni maturi, dar trebuie sa aiba si tineri in structurile de conducere.
Iasul, „batut“ de tinerii PSD din Botosani si Suceava
Promovarea tineretului social-democrat a fost invocata de presedintele PSD, Adrian Nastase, in repetate rinduri. Premierul a declarat ca 30% dintre persoanele propuse pe listele de la alegerile din iunie vor fi tineri si femei. Citi tineri sint propusi pe listele intocmite de PSD Iasi?
Din pacate, Iasul este putin reprezentat de tineri. Am discutat cu domnul presedinte al PSD Iasi, Ioan Solcanu, care mi-a spus ca listele nu sint definitivate. Domnul Solcanu m-a asigurat ca va fi propus un tinar pentru Consiliul Judetean si un tinar pentru Consiliul Municipal.
Cum se prezinta organizatia PSD Iasi comparativ cu Botosani si Suceava, pe care le-ati vizitat? Care este procentul de eligibilitate sustinut de celelalte organizatii?
In 24 de ore am vizitat trei judete pe care le-ati mentionat. Iasul, din pacate, este pe ultimul loc in privinta numarului tinerilor promovati. Ma refer la locurile eligibile, care au sanse reale.
Botosaniul conduce cu 4 tineri propusi la Consiliul Judetean si altii la Consiliul Municipal si cu un tinar care va intra in lupta pentru fotoliul de viceprimar. La Suceava, locuri eligibile pentru Consiliul Judetean si pentru Consiliul Municipal sint ocupate de cite trei tineri.
Tot aici, sint nominalizati patru primari, care cred ca vor fi alesi sa conduca institutiile pentru care vor intra in cursa electorala.
Electoratul nu va veni din zona tinerilor, daca acestia nu se regasesc pe liste
Cum apreciati politica organizatiei iesene a partidului de guvernamint sub acest aspect?
Listele sint facute de catre conducerea organizatiei locale dupa cum crede ca este mai bine. Eu pot, cel mult, sa-mi exprim opinia de sustinere a tinerilor si de creditare a lor.
La Iasi nu exista tineri nici in structurile de conducere. Se poate vorbi despre un conservatorism politic?
Nu sint in masura sa comentez. Imi doresc o mai buna reprezentare a tinerilor la conducerea PSD, cu atit mai mult in Iasi, care este oras universitar, dupa cum am mai spus. Nu vreau sa pun etichete sau sa dau calificative. Aceasta este treaba organizatiei centrale.
Nu credeti ca trecerea tinerilor in esalonul secund va fi sanctionata la scrutin?
La vot se va vedea daca masurile luate de conducerile organizatiilor judetene sint bune sau nu. Sint convins ca tinerii voteaza oameni tineri. Pe mine, Victor Ponta, nu m-ar vota minerii sau pensionarii. Politica partidului este sa ai pe liste oameni din diverse categorii sociale. Daca tinerii nu se vor regasi, electoratul nu va veni din zona tinerilor.
Ar mai fi jumatate de an pina la alegerile generale. S-ar putea schimba ierarhia in acest rastimp?
Nu va pot raspunde la aceasta intrebare. Eu vreau ca la Iasi, PSD sa cistige alegerile si sa continue politica de promovare a noilor valori. Repet, sint avocatul tinerilor, iar voturile lor conteaza foarte mult pentru partidul din care fac parte.
Sinteti ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urma-rirea aplicarii aquisului comunitar. Iasul are in derulare putine programe cu finantare externa. Credeti ca este un management politic defectuos sau au lipsit garantiile din partea CJ?
Nu stati chiar prost. Sint mai multe programe SAPARD in derulare. Pentru ca astfel de proiecte sa fie aplicate, la nivelul administratiei este nevoie de profesionalism. Eu consider ca si la Consiliul Judetean trebuie sa fie promovati specialisti in domeniul programelor europene.