Tomac vrea să sesizeze Comisia Europenă după blocarea subvenției PMP de către AEP: Este o decizie nelegală și abuzivă
Președintele PMP, Eugen Tomac a declarat, marți pentru HotNews.ro, că va sesiza toate instituțiile europene după ce Autoritatea Electorală Permanentă a decis sistarea subvenției pentru partid. Tomac a precizat că decizia AEP „este o decizie politică si un atac direct și fără precedent” la adresa unui partid de opoziție.
„Faptul că PMP-ului i se taie finanțarea de la stat la un an jumătate de la congresul pe care l-am avut este un abuz fără precedent. Asemenea lucru se mai întâmplă doar în lumea a treia. Avem sute de organizații pe care partidul le susținea din această subvenție pe care o primim pentru că avem peste 2.300 de consilieri. Vom aduce la cunoștință tuturor factorilor de decizie din Uniunea Europeană acest abuz care este și un atac la adresa democrației din partea instituțiilor statului”, a declarat președintele PMP pentru HotNews.ro.
Eugen Tomac îl acuză pe președintele AEP Toni Greblă că răspunde comenzilor politice.
„Până să vină (n.red la șefia instituției) domnul Greblă, AEP-ul n-a avut nicio obiecție față de activitatea PMP. Primă măsură pe care a luat-o domnul Greblă de la numirea sa în funcție a fost să sisteze subvenția PMP. Este inacceptabil și nu mai putem rămâne în acestă logică a abuzurilor. Este o decizie nelegală și abuzivă și vom ataca în instanță dar vom merge cu sesizări la toate instituțiile europene și voi avea discuții directe cu mai mulți reprezentanți ai Comisiei pentru a prezenta acest atac fără precedent asupra unui partid politic de opoziție”, a mai spus Tomac.
Reamintim că la începutul lunii iunie Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a decis să suspende plata subvenţiei către Partidul Mişcarea Populară, în urma litigiului privind conducerea formaţiunii între fostul preşedinte Cristian Diaconescu şi noua conducere aleasă la congresul din septembrie 2022 și reprezentată de Eugen Tomac.
În PMP există neînţelegeri cu privire la conducerea legitimă a partidului. Există două persoane care se consideră preşedinţi. La Registrul partidelor politice este înregistrată o anumită persoană ca reprezentând partidul, iar în urma unui congres care este contestat, o altă persoană se consideră îndreptăţită să reprezinte partidul.(…) Întrucât există acest litigiu şi el este în instanţă, am considerat să îi notificăm anunţându-i şi pe unii şi pe alţii că suspendăm plata subvenţiei până la soluţionarea acestui litigiu, fie pe cale amiabilă, fie prin instanţă”, a declarat președintele AEP, Toni Greblă, citat de news.ro.
Europarlamentarul Eugen Tomac a fost ales președinte al PMP la congresul partidului din februarie 2022.
Fostul președinte PMP, Cristian Diaconescu a contestat în instanţă organizarea congresului, susținând că nu a fost conformă statutului formaţiunii.
Cristian Diaconescu a condus PMP până în 19 februarie 2022, când a fost înlăturat în congres. Ulterior, el a fost exclus din PMP de către noua conducere a formațiunii.