Sari direct la conținut

Tot Clujul, la medic

Monitorul de Cluj

Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei a inceput „teoretic“. Aceasta pentru ca nici o persoana nu poate merge la medic decit in momentul in care primeste, prin posta, documentele necesare.

Contractele au fost semnate

Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei poate incepe, cel putin in judetul Cluj. Potrivit directorului executiv al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj, dr. Mircea Morosan, contractele cu medicii de familie si cu laboratoarele unde se vor face analizele au fost semnate.

„Toti medicii de familie au semnat contract cu CAS Cluj pentru acest program. De asemenea, au fost semnate contracte cu 25 de laboratoare de analize. 18 sint laboratoare private, iar restul sint laboratoarele din cadrul ambulatorilor din spitalele publice“, a declarat dr. Mircea Morosan.

Programul este gratuit pentru oricare cetatean, indiferent ca este asigurat sau nu, indiferent ca este sau nu inscris pe lista unui medic de familie. In cazul in care un cetatean nu are medic de familie sau nu este asigurat, se poate adresa oricarui medic de familie, care il va inregistra pe o lista separata si va fi programat la consultatie.

Fiecare clujean va primi prin posta o scrisoare in care i se va explica ce trebuie sa faca si doua taloane. Pe unul va scrie „Medic“, iar pe celalalt „Laborator“. Cu cele doua taloane clujenii se vor prezenta la medicul de familie, daca este inscris la unul, sau la orice medic de familie, daca nu are unul.

Fiecare persoana primeste doua taloane

In cadrul programului, fiecare cetatean va beneficia de o consultatie la medicul de familie si, in functie de rezultatul consultatiei, de un set de analize pentru depistarea unor eventuale afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabet etc. Plata consultatiei si a setului de analize de laborator este suportata integral din bugetul Ministerului Sanatatii Publice.

In cazul in care medicul de familie decide, pe baza analizelor, ca exista o suspiciune de boala, acesta va recomanda consultul la un medic specialist.

Dr. Mircea Morosan a precizat ca vor fi trimise 21 de milioane de scrisori, prin Posta Romana. De asemenea, directorul general al CAS Cluj a precizat ca fiecare clujean isi va putea alege laboratorul unde isi va face analizele. Practic, clujenii nascuti in luna iulie ar trebui sa primeasca deja in posta documentele necesare.

Programul prevede ca persoanele nascute in luna august sa primeasca documentele pina la sfirsitul lunii iulie.

Pentru a beneficia de serviciile cuprinse in acest program, fiecare cetatean va lua legatura cu medicul de familie (telefonic sau la sediul cabinetului), in luna in care s-a nascut, pentru a fi programat in vederea efectuarii consultatiei de evaluare a starii de sanatate.

Fiecare cetatean va primi acasa o scrisoare insotita de doua taloane, unul pentru medicul de familie, care va fi predat acestuia, si altul pentru laboratorul de analize, care va fi folosit la laborator pentru recoltarea analizelor recomandate de acesta si inscrise pe spatele talonului.

Pentru buna desfasurare a programului, cetatenii care si-au schimbat domiciliul sint rugati sa verifice la serviciul Evidenta Populatiei daca sint inregistrati cu adresa corecta, pentru ca taloanele si scrisoarea sosesc la adresa inscrisa in actul de identitate.

Buget

In cadrul acestui program, medicii vor primi 15 lei pentru fiecare persoana consultata, pe baza de taloane. De asemenea, vor primi cite 1 leu pentru introducerea datelor pe calculator. Laboratoarele de analize vor primi maximum 50 de lei pentru o persoana, in functie de analizele prescrise, tot pe baza de talon.

Mircea Morosan:

„Se preconizeaza ca pina la sfirsitul anului toti cetatenii vor primi documentele necesare pentru analizele gratuite. Programul se va finaliza in luna septembrie 2008, in ultimele 3 luni urmind sa mearga la medic cei care acum sint in concediu sau nu au primit documentele.“

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro