Sari direct la conținut

Tot mai multi tineri si persoane active migreaza in Uniunea Europeana

HotNews.ro

Pe scurt

• Plecarea pentru munca in strainatate a devenit un fenomen social extins.

• Persoanele care migreaza pentru lucru in strainatate sunt persoane tinere, cu nivel de educatie ridicat, cu un venit mediu pe gospodarie peste media nationala si, foarte important, persoane angrenate cu precadere in activitati formale (angajati cu contract de munca, sau pe cont propriu – PFA, AF, liber profesionist, sau patron cu angajati).

• Pe scurt, este vorba de persoane active pe piata fortei de munca din Romania dar opteaza pentru a cauta un loc de munca in strainatate.

Marea Britanie – tinta preferata de persoanele educate

Daca pana in anii 1999 – 2001 paleta tarilor de destinatie era destul de larga, in ultima perioada s-au conturat cinci destinatii importante in preferintele romanilor: Italia, Spania, Marea Britanie, Germania si Franta.

Astfel, 23,2% dintre cei care vor sa plece la lucru in strainatate prefera Italia, iar 20,2% Spania. Marea Britanie se afla pe locul al treilea, devansand Germania, fiind preferata de 18,7% dintre cei care au participat la studiu.

Pozitionarea Marii Britanii intre primele trei state europene preferate este un element de noutate si contureaza probabil un nou tip de migrant.

Este vorba despre persoane tinere, cu educatie si venituri foarte ridicate si, cu precadere, femei, care isi manifesta mai pregnant dorinta de a pleca in Marea Britanie.

Italia: cei cu venituri mai mici

Cei care pleaca in Italia si Spania au venituri sensibil mai mici decat veniturile per total lot cercetat dar si decat cele ale persoanelor care vor sa plece in Marea Britanie.

Se pare ca acestea din urma sunt mai calificate si detin resurse de capital cultural mai importante in comparatie cu cei ce intentioneaza sa plece in Spania si Italia, care au un nivel de educatie mai scazut si, implicit, calificari inferioare.

Exista deci o diferenta de status intre cele doua grupuri.

Catre cele trei destinatii pleaca in special persoane intre 23 si 40 de ani, cu particularitatea ca Marea Britanie atrage populatie mai tanara, intre 23-30 de ani, iar Italia este preferata si de persoane de peste 50 de ani intr-o proportie semnificativa (10%).

Cauze

Gradul de motivare al individului de a-si gasi un loc de munca in strainatate este un aspect foarte important pentru tot demersul sau ulterior. Problema asigurarii existentei si a unui trai decent este cel mai motivant argument pentru plecare.

De asemenea, la un nivel mai general, inconsistenta sistemului economic romanesc si pesimismul vis-a-vis de un viitor mai bun reprezinta un alt motiv care ii determina pe romani sa plece si chiar sa se stabileasca definitiv in tari ale Uniunii Europene.

Tinerii, care nu sunt constransi de problema intretinerii unei familii, dar sunt constienti de greutatile financiare care ii asteapta in viitor daca raman in Romania, sunt tentati sa plece din dorinta de a cunoaste un alt mediu, mai inalt valorizant al calitatilor lor.

Exprimarea intentiei de a merge la lucru in strainatate este influentata de cunostintele in strainatate, exista o mare probabilitate ca acestia sa se foloseasca de aceste relatii pentru informare si pentru a ajunge efectiv acolo.

Surse de informare: Internetul are un rol important

Comparand canalele de informare formale cu cele informale se constata ca este preferat nivelul informal datorita increderii mai mari investite in relatiile interpersonale.

Daca facem comparatie pe criteriul institutional-noninstitutional, se

observa ca institutiile nu sunt eliminate complet din strategia de informare a individului ci este preferat un tip specific de canale institutionale si anume: Internet-ul (site-uri ale institutiilor) si mijloacele de comunicare in masa (TV, ziare, radio).

Putini sunt cei care consulta institutiile abilitate in domeniul migratiei fortei de munca in strainatate fie datorita importantei scazute acordate informarii prin canale oficiale, fie incercarii de a evita birocratia specific institutionala, fie neincrederii generalizate in institutiile statului.

Astfel, institutiile abilitate in domeniul migratiei fortei de munca sunt mai degraba „vizitate” de catre barbati (59%), de persoane care au terminat liceul (48%) si scoala profesionala (15%).

Retele informale

Cand cineva ia decizia sa plece sa munceasca in strainatate are in fata doua tipuri de optiuni cu privire la modalitatea de a pleca: poate sa se foloseasca de relatiile pe care le are cu rudele sau prietenii deja plecati sau poate sa apeleze la institutiile care se ocupa de migratia fortei de munca.

Din randul celor chestionati, 69,1% au rude in strainatate, si 78,2% dintre respondenti au prieteni si cunostinte.

In plus, prietenii si cunostintele au o mare disponibilitate de a-i ajuta pentru gasirea unui loc de munca, in 71,5% din cazuri sau pentru cazare, in 73,3% din cazuri.

Plecarea prin intermediul retelelor informale este un indiciu ca mare parte din cei care pleaca, ajung pe piata fortei de munca din tara de destinatie in slujbe ilegale.

Rezolvarea chestiunilor legate de dobandirea locului de munca si a legalitatii presupune un proces care se desfasoara la destinatie in functie de conditiile particulare de acolo.

Piata muncii din tarile Uniunii Europene se dovedeste ca are capacitatea de a absorbi in mare parte forta de munca din statele nou intrate dar trebuie sa-si adapteze politicile functie de problemele economiei nationale si de cele care apar odata cu valul de imigranti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro