Sari direct la conținut

„Traffic”, filmul inspirat de românii care au dat „Jaful secolului” la Muzeul Kunsthal din Olanda, a câștigat Marele Premiu la Festivalul de la Varșovia

HotNews.ro
„Traffic”, filmul inspirat de românii care au dat „Jaful secolului” la Muzeul Kunsthal din Olanda, a câștigat Marele Premiu la Festivalul de la Varșovia
Locurile goale unde se aflau două dintre tablourile furate de hoții români, fotografiate la scurt timp după jaful din octombrie 2012, FOTO: Peter Dejong / AP / Profimedia

„Traffic”, lungmetrajul regizoarei Teodora Mihai ce a pornit de la povestea hoților români care au furat capodopere de Picasso, Matisse, Gauguin și Monet din Muzeul Kunsthal din Rotterdam în 2012, a câștigat weekendul acesta Marele Premiu al Festivalulului de Film de la Varșovia, relatează Cultura la dubă.

Numit de presa olandeză „Jaful” sau „Furtul secolului”, el a fost „opera” imigranților români Radu Dogaru, Adrian Procop și Eugen Darie, au reușit să intre în muzeu și să fugă cu lucrările în acuarelă și ulei în noaptea dintre 15 și 16 octombrie 2022.

Cei 3 s-au întors la scurt timp după aceea în România cu operele de artă a căror valoare a fost estimată în general la 50-100 de milioane de euro, deși unele estimări au vorbit despre capodopere a căror valoare se ridica la peste 300 de milioane de euro.

Ei au fost arestați în iulie 2013, nu înainte însă ca mama unuia dintre ei, temându-se de gravitatea faptelor, să ardă tablourile în soba locuinței sale din Tulcea pentru a încerca să șteargă urmele lor. Mama lui Radu Dogaru le-a spus anchetatorilor că mai întâi a îngropat tablourile în curtea unei case părăsite, apoi le-a scos și le-a îngropat în cimitirul din apropierea casei sale, iar în final, dupa perchezițiile făcute de poliție în februarie 2013, le-a dezgropat și le-a ars în soba locuinței sale din Carcaliu.

În 2018 s-a crezut că unul dintre tablouri, un Picasso, a fost găsit îngropat într-o pădure din Tulcea, ceea ce a reaprins speranțele că tablourile ar putea să nu fie pierdute pentru totdeauna. Însă în cele din urmă tabloul recuperat s-a dovedit a fi un fals.

Scenariul filmului „Traffic” a fost scris de Cristian Mungiu

Scenariul filmului inspirat de povestea hoților români a fost scris de Cristian Mungiu, care a fost și unul dintre producătorii pentru Traffic.

„Am fost entuziasmată de ocazia de a lucra îndeaproape cu Cristian Mungiu, întrucât el era și co-producător al proiectului. Am anticipat că va fi o experiență intensă și provocatoare, dar nu mă dau în lături de la provocări, după cum am demonstrat și cu [anteriorul film] La Civil”, a declarat regizoarea Teodora Mihai într-un interviu acordat revistei Variety.

„Cred că eu și Cristian am împărtășit mereu o înțelegere asemănătoare a temelor explorate în acest film, care camuflează o problemă profundă a Estului versus Vestului (…) cu o poveste care face referire în mod ironic la filmele cu gangsteri”, a mai explicat ea. Teodora Mihai a spus de asemenea că cinematografia românească înseamnă mult mai mult decât Noul Val apreciat la marile festivaluri internaționale de film.

„Cred că numeroși cineaști locali experimentează cu povești și stiluri noi, indiferent de așteptările externe. Asta îi include pe ‘membrii săi fondatori’ fiindcă un Nou Val poate deveni ușor un Val Vechi dacă se transformă într-o formulă care sufocă libertatea de a experimenta”, a subliniat Teodora Mihai.

Ea spune că pentru Cristian Mungiu scenariul noului film reprezintă „un salt îndrăzneț” și că el experimentează aici cu firul narativ, păstrându-și totuși „vocea distinctă și temele consecvente”.

Mungiu a declarat la rândul său că „există o supraproducție de filme, global” și că „există unele trenduri care au tendința de a impune o dictatură a subiectelor corecte politic”.

„Este foarte trist fiindcă a devenit incredibil de dificil să faci loc pentru orice [film] care nu se încadrează unui tipar sau care îndrăznește să citeze puncte de vedere despre societatea globală pe care preferăm să le ignorăm în loc să încercăm să le înțelegem”.

Filmul Traffic, a cărui dată de lansare în cinematografe urmează să fie anunțată, este o coproducție România, Belgia și Olanda.

Actrița româno-franceză Anamaria Vartolomei, câștigătoarea unui Premiu Cesar, lucrează pentru prima oară alături de actori români și interpretează un rol în limba română. Din distribuție mai fac parte Ionuț Niculae, Rareș Andrici, Thomas Ryckewaert, Mike Libanon.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro