Sari direct la conținut

Transnistria a intrerupt legaturile feroviare cu Republica Moldova

Evenimentul Zilei

Guvernul moldovean si regimul transnistrean se bat in sanctiuni

Situatia din Republica Moldova devine tot mai tensionata, impunerea de sanctiuni impotriva regimului separatist de la Tiraspol avind ca efect izbucnirea unui adevarat razboi comercial intre regimul de la Chisinau si autoritatile autoproclamatei republici transnistrene.

Sanctiunile au intrat in vigoare de la 1 august, ca masuri de raspuns la inchiderea in Transnistria a scolilor de limba romana cu predare in baza grafiei latine.

Militienii transnistreni au instalat, luni noaptea, blocuri de beton pe tronsoanele de cale ferata din zona garii centrale din Tighina si la iesirea din oras, blocind circulatia trenurilor intre Chisinau si sudul Republicii Moldova.

Potrivit reprezentantului Chisinaului in Comisia Unificata de Control (CUC), Ion Leahu, militienii transnistreni au ocupat si citeva incaperi ale celei de-a doua gari din Tighina pe ruta spre Ucraina si Rusia.

Pe de alta parte, conducerea Cailor Ferate din Republica Moldova a dispus retinerea a patru trenuri de marfa care aveau destinatia Transnistria, dupa ce duminica seara vamesii transnistreni din Ribnita au blocat un tren cu destinatia Republica Moldova “pentru control vamal minutios”, iar vamesii de la Tighina (Bender) au avertizat ca nu vor mai permite trecerea nici unui tren in

Republica Moldova, a declarat directorul CFM, Miron Gagauz.

El a mai precizat ca decizia de a dispune retinerea acestor patru trenuri ii apartine si a fost generata de actiunile vamesilor transnistreni si ca incearca sa ia legatura cu administratia de la Tiraspol pentru a solutiona aceasta situatie.

In cazul in care vamesii transnistreni nu vor renunta la actiunile lor, conducerea CFM va bloca toate trenurile cu destinatia Transnistria si va dispune ca cele patru garnituri, care veneau din Ucraina, sa fie intoarse inapoi.

Gagauz a precizat ca desi controlul trenurilor de catre vamesii transnistreni a devenit o procedura obisnuita, ea nu dureaza decit citeva ore si nu aproape o zi, cum s-a intimplat in cazul de la Ribnita. In aceste conditii, Miron Gagauz s-a deplasat ieri dimineata la Tighina pentru a negocia cu autoritatile din oras.

Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a rostit duminica un discurs public in care a afirmat ca “scopul tuturor declaratiilor si actiunilor inreprinse de autoritatile de la Chisinau este unul singur – de a-si rezolva problemele pe seama jefuirii poporului transnistrean”.

Liderul de la Tiraspol a afirmat ca prin actiunile sale Chisinaul urmareste “eliminarea Rusiei din regiune”. El a subliniat ca Tiraspolul va lua “masuri adecvate impotriva Republicii Moldova”, fara a preciza insa care vor fi ele.

Voronin a plecat in concediu

In ciuda conflictului cu Transnistria, intrat acum intr-o faza acuta, presedintele moldovean Vladimir Voronin se afla, incepind de ieri, in concediu, relateaza agentia “Rusia la zi”. Ca de obicei, el isi va petrece o parte din vacanta in renumita statiune ceha Karlovy Vari, dupa cum a anuntat Administratia Prezidentiala de la Chisinau.

Moscova vrea negocieri

Rusia a lansat un nou apel catre Moldova si Transnistria “sa organizeze de urgenta o reuniune pentru cautarea cailor de iesire dintr-un impas periculos”. Declaratia a fost facuta de viceministrul de externe, Valeri Loscinin, informeaza “Rusia la zi”.

In opinia sa, “o asemenea intilnire ar putea avea loc pina la sfirsitul acestei saptamini, la Moscova sau intr-un alt loc convenabil tuturor partilor”. “Inrautatirea relatiilor dintre Chisinau si Tiraspol, ajunse pina la confruntarea economica directa, provoaca o neliniste profunda”, a declarat oficialul rus citat de “Utro”.

“Situatia poate scapa cu adevarat de sub control, cauzind prejudicii ireparabile procesului de reglementare politica a problemei transnistrene si provocind suferinte absurde populatiei de pe cele doua maluri ale Nistrului”.

Reactia celor de la Chisinau nu s-a lasat asteptata. Ministrul reintegrarii, Vasili Sova, a declarat ca reluarea negocierilor pentru reglementarea problemei transnistrene in format pentalateral va fi posibila, probabil, doar dupa rezolvarea problemei scolilor moldovenesti din Transnistria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro