Sari direct la conținut

Trei sondaje spun că extrema-dreaptă franceză nu va obține majoritatea la alegerile de duminică. Marine Le Pen e încrezătoare, iar unii politicieni – precauți

HotNews.ro
Marine Le Pen, Foto: VALENTINE CHAPUIS / AFP / Profimedia
Marine Le Pen, Foto: VALENTINE CHAPUIS / AFP / Profimedia

Partidul de extremă-dreapta Adunarea Națională (RN) este pe cale să obțină o victorie, dar nu majoritatea absolută, după al doilea tur al scrutinului parlamentar ce va avea loc duminică în Franța, potrivit mai multor sondaje recente, ultimul dintre ele publicat vineri, în ultima zi de campanie. Unii politicieni și institute de sondaje au îndemnat la prudență, iar Marine Le Pen s-a declarat încrezătoare în victorie totuși, scriu Reuters și Le Monde.

Un sondaj OpinionWay pentru cotidianul economic Les Echos a arătat că Adunarea Națională (RN) va obține 205-230 de locuri la scrutinul de duminică, în fața alianței de stânga Noul Front Popular (NFP), cu 145-175 de locuri, și a blocului centrist al președintelui Emmanuel Macron, cu 130-162 de locuri.

Pentru o majoritate guvernamentală, sunt necesare 289 de locuri în Adunarea Națională, iar RN pare deocamdate că nu va reuși să atingă pragul.

Rezultatele au fost în mare parte în concordanță cu alte sondaje publicate joi.

O analiză Harris Interactive pentru revista Challenges și posturile M6 și RTL a sugerat de asemena că extrema dreaptă va câștiga 190 până la 220 de locuri, în timp ce republicanii de centru-dreapta (LR) ar obține 30 până la 50 de locuri.

Acest lucru ar putea exclude chiar și posibilitatea unui guvern minoritar de extremă dreapta susținut de o parte a grupului parlamentar LR.

„Front republican” pentru blocarea extremei-drepte

Sondajele au fost publicate după ce peste 200 de candidați de toate culorile politice, dar în special cei din partea NFP și Ensemble, și-au retras candidaturile, după ce se calificaseră în turul al doilea de scrutin în circumscripțiile lor, fără a avea însă șanse mari la victoria finală.

Decizia retragerii lor a fost luată cu scopul de a sprijini candidatul cel mai bine plasat pentru a învinge reprezentantul RN în fiecare circumscripție electorală, într-un proces cunoscut sub numele de „front republican”.

Înainte de retrageri, sondajele de opinie estimau că RN era pe cale să obțină 250-300 de locuri.

„Există un val în favoarea RN”

Însă unii politicieni au preferat să fie precauți. Eurodeputatul socialist Raphael Glucksmann, unul dintre liderii politici ai Noului Front Popular, a declarat pentru postul de radio RTL că lumea nu ar trebui să fie convinsă că RN nu va obține o majoritate absolută.

„Comentatorii și politicienii vorbesc deja ca și cum RN nu ar avea majoritatea absolută și se felicită pentru eforturile lor de a o bloca. Cred că acest lucru ar putea demobiliza alegătorii și sunt îngrijorat. Există un val în favoarea RN”, a spus el.

Avertismentul lui Glucksmann este important, în condițiile în care este neclar dacă alegătorii vor fi de acord cu aceste eforturi de blocare a RN.

Le Pen: „Cred că avem o șansă serioasă”

Principala figură a RN, Marine Le Pen, a declarat pentru BFM TV că încă mai crede că partidul său ar putea obține o majoritate absolută, în ciuda faptului că cea mai mare parte a peisajului politic s-a aliat împotriva mișcării sale.

„Am impresia că toate acestea sunt menite să îi demotiveze pe alegătorii noștri. Din fericire, îi cunosc și știu că sunt foarte motivați, așa că le spun cu adevărat să meargă la vot”, a spus Le Pen, adăugând: „Cred că avem o șansă serioasă de a avea o majoritate absolută în Adunarea Națională”.

Expertul IFOP Jerome Fourquet, care a prognozat joi 210-240 de locuri pentru extrema dreaptă și 170-200 pentru stânga, a declarat pentru postul de radio RMC că nu se poate chiar exclude ca alianța de stânga să depășească RN în cele din urmă.

„Marea necunoscută este dimensiunea frontului republican. Va vota un alegător de stânga pentru un candidat de dreapta sau pentru un candidat din tabăra Macron?”, a întrebat el.

INTERVIURILE HotNews.ro