Treisprezece tancuri pentru grupul de luptă al NATO pleacă spre România / Cum arată tancurile Leclerc pe care Armata Franței le trimite la Cincu – VIDEO
Armata franceză a început, marţi, încărcarea pe trenuri internaţionale a 13 tancuri Leclerc care vor ajunge la baza militară Cincu din România pentru a întări flancul estic al NATO, scrie AFP.
Aceasta este „ultima etapă dintr-o operaţiune logistică complexă, ce a constat în transportul pe cale rutieră şi pe cale ferată a unui batalion blindat spre România”, a declarat pentru AFP colonelul francez responsabil cu logistica la comandamentul Terre Europe-Continentale din Lille. Obiectivul este întărirea misiunii sub comandament francez lansată ca reacţie la ofensiva rusă în Ucraina.
O săptămână pe calea ferată, prin cinci țări europene
Cele 13 tancuri şi „două echipamente de depanare din aceeaşi gamă” – cântărind fiecare, împreună cu camionul lor remorcă blindat, în jur de 100 tone – vor parcurge peste 2.000 de kilometri, adică o săptămână pe calea ferată, prin cinci ţări ale Europei, potrivit sursei citate.
- „Sunt maşini de luptă puternice, dar (…) poziţionate într-o postură defensivă (…)
- În total, suntem pe cale să transportăm de ordinul a 150 vehicule de luptă, împreună cu armament, muniţie şi echipamente, ceea ce arată locul Franţei alături de aliaţii săi din NATO în estul Europei”, a precizat ofiţerul francez.
Primele convoaie cu vehicule blindate de luptă de infanterie (VBCI) au plecat în 18 octombrie de la baza militară din Mourmelon-le-Grand.
Întrebat despre informaţiile din cotidianul Le Monde potrivit cărora Germania ar fi refuzat transportul acestor tancuri pe cale rutieră, obligând Franţa să închirieze trenuri, colonelul a răspuns că „de la început armata „prevăzuse să utilizeze calea ferată şi calea rutieră”.
„Opţiunea căii ferate a fost cea care a fost reţinută pentru a răspunde normelor tehnice, mai ales ale Germaniei, de greutate pe osie. Manevra logistică globală se face în timpul care a fost prevăzut”, a precizat anterior pentru AFP colonelul Pierre Gaudilliere, purtător de cuvânt al Statului Major al armatei franceze, scrie Agerpres.
Primul convoi cu blindate franceze pentru grupul de luptă al NATO a intrat în România în 23 octombrie
Primul convoi cu tehnică militară franceză constând în transportoare blindate, în vederea completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu, a intrat în România, pe la Nădlac, în 23 octombrie, a anunțat atunci MApN.
Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
Franța își va consolida prezența militară pe flancul estic al NATO prin desfășurarea de vehicule blindate de infanterie și tancuri Leclerc în România, a anunțat pe 11 octombrie ministrul său pentru Forțele Armate.
Klaus Iohannis a salutat decizia președintelui Emmanuel Macron de a consolida prezența militară franceză în România. „Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarității Aliate”, a scris Iohannis pe Twitter.
La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.
În cadrul Forţei de reacţie rapidă, Franţa va desfăşura în România 500 de militari cu vehicule blindate şi dispozitive de luptă, a precizat atunci şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard.
Format din 500 de militari, batalionul francez a fost iniţial dislocat la baza „Mihail Kogălniceanu”, situată la Constanţa, la aproximativ o sută de kilometri de graniţa cu Ucraina. Totuşi, în scurt timp, baza de la Cincu s-a impus ca soluţia care oferea cele mai multe garanţii pentru menţinerea unei prezenţe militare NATO pe termen lung, conform datelor transmise marți de Ambasada Franței la București.