Sari direct la conținut

Tudorel Toader: Protocolul prin care onorariile avocaților din oficiu cresc cu peste 141% nu reprezintă un compromis

HotNews.ro
Tudorel Toader: Protocolul prin care onorariile avocaților din oficiu cresc cu peste 141% nu reprezintă un compromis

​Protocolul prin care onorariile avocaților cresc cu 141% pentru cauzele din oficiu nu reprezintă un compromis, ci o completare a lacunelor vechiului protocol care stabilea cuantumul onorariilor, susține ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Protocolul privind stabilirea onorariilor avocaților pentru serviciile de asistență judiciară din oficiu va fi semnat astăzi, la sediul Ministerului Justiției, și nu reprezintă un compromis, ci, în primul rând, o completare a lacunelor protocolului din iunie 2015, spune ministrul Justiției.

Potrivit acestuia, vechiul protocol nu era opozabil Ministerului Public, nu prevedea unele servicii furnizate de către avocați, în baza noilor Coduri de procedură și nu consacra unele criterii obiective în baza cărora să se realizeze actualizarea onorariilor.

Noul protocol prevede:

1. Majorează onorariile cu 141,02%, în condițiile în care acesta este coeficientul de majorare a salariului minim din februarie 2019, față de cel din iunie 2015, cu reținerea diferențelor existente după nivelul studiilor.

2. Elimină posibilitatea diminuării onorariului, de către magistrat, ceea ce nu exclude posibilitatea majorării acestuia, în funcție de complexitatea cauzei.

3. Prevede încetarea mandatului avocatului desemnat din oficiu, în momentul în care partea și-a ales un alt avocat.

4. Devine opozabil și Ministerului Public, astfel încât să fie plătite serviciile de asistență juridică oferite în faza de urmărire penală.

Potrivit unor avocaţi, suma minimă pentru onorariu a unui avocat din oficiu ar trebui să fie, cu noul indice, de 313 lei, de la 130 de lei în prezent, iar suma maximă pe care un apărător din oficiu ar putea să o încaseze pe viitor ar fi 1.253 de lei, faţă de 520 de lei.

Prodecanul Baroului Bucureşti, Mihnea Stoica, consideră că nu este vorba „de o victorie înregistrată miercuri, ci de o simplă intrare în normalitate” şi arată că „ar fi de preferat pe viitor să nu se mai ajungă la demararea unor forme de protest pentru a se ajunge la dialog”.

Avocații din Barourile București și din 14 județe au declanșat proteste, luni, cerând, între altele, majorarea onorariilor pentru asistența din oficiu în dosare penale și eliminarea „practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii”. În Capitală, câteva zeci de avocați au protestat pe treptele Curții de Apel.

Prima reacție a ministrului Justiției, Tudorel Toader, a fost că se apropie alegerile la avocați și că unii au intrat deja în campanie. De asemenea, el susținea că solicitările acestora sunt „absolut nemotivate”. Luni după-amiază, Tudorel Toader a publicat pe Facebook propunerile Uniunii Naționale a Barourilor din România privind modificarea protocolului care vizează onorariile avocaților, el susținând că din 2017 există discuții pentru actualizarea acestuia, iar Ministerul Justiției încă așteaptă o justificare.

Marți, Tudorel Toader anunța că va fi încheiat un nou protocol cu avocații pentru actualizarea onorariilor și susținea că a fost de acord de la început cu solicitările avocaților, mai ales că și el este avocat și va reintra în profesie după ce nu va mai fi ministru, dar că le-a cerut o justificare scrisă pentru creșterea onorariilor. El a precizat că în ultimii zece ani statul a platit peste 88 de milioane de euro pentru onorariile avocaților din oficiu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro