Sari direct la conținut

Turcia: Majorări istorice ale taxei pe carburanți în încercarea de a redresa bugetul

HotNews.ro
Pompa benzinarie - carburanti, Foto: Dreamstime.com
Pompa benzinarie - carburanti, Foto: Dreamstime.com

Turcia a majorat duminică taxa pe benzină pentru a contribui la finanțarea unei creșteri de 1.120 de trilioane de lire (42,2 miliarde de dolari) a bugetului pentru 2023, după ce cutremurele din februarie și alegerile prezidențiale din mai au dus la creșterea cheltuielilor, scrie Reuters.

Taxa suplimentară pe carburanți va ajuta la reducerea unui deficit bugetar care a sărit la 263,6 miliarde de lire în primele cinci luni ale anului, de la 124,6 miliarde de lire cu un an mai devreme, dar ar putea, de asemenea, să alimenteze inflația care a scăzut la 38,21% în iunie, de la un maxim al ultimilor 24 de ani de 85,51% în octombrie anul trecut.

Deficitul mai mare s-a datorat în mare parte creșterii cheltuielilor înainte de alegerile din mai, când președintele Tayyip Erdogan a fost ales pentru un al treilea mandat, precum și pentru lucrările de reconstrucție după cutremurele din sudul Turciei.

Se preconizează că cutremurele, care au ucis peste 50.000 de persoane, vor costa Turcia peste 100 de miliarde de dolari în total.

Creștere importantă a taxei pe carburanți

În cea mai recentă măsură de consolidare a rezervelor de numerar ale Trezoreriei, taxa pentru benzină a fost majorată la 7,52 lire pe litru, de la 2,52 lire (0,1 dolari), în timp ce taxa pentru motorină a crescut la 7,05 lire, de la 2,05 lire.

Impactul ajustărilor fiscale, împreună cu taxa pe valoarea adăugată (TVA), ar trebui să adauge aproximativ 6 lire la prețul final la pompă, în creștere cu peste 20% pe litru, arată calculele Reuters.

Creșterea de 1.120 de miliarde de lire a bugetului Ankarei a fost aprobată sâmbătă de către parlament și urmează după diverse alte creșteri recente de taxe în cadrul eforturilor de a susține visteria guvernului, inclusiv o creștere de două puncte procentuale a TVA-ului.

Lira a pierdut peste 80% din valoarea sa din 2018 și a pierdut peste 28% în 2023, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la o gamă largă de bunuri, de la combustibil la alimente, în țara dependentă de importuri. (foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro