Sari direct la conținut

TVR Cultural și TVR Info-sentimente amestecate

Contributors.ro
Mircea Morariu, Foto: Arhiva personala
Mircea Morariu, Foto: Arhiva personala

Am receptat cu sentimente amestecate vestea conform căreia noul Consiliu de Adiministrație al SRTV a votat săptămâna trecută reînființarea canalelor TVR Cultural și TVR Info. Nu pun la îndoială necesitatea reînființării celor două canale, îmi sunt însă complet neclare condițiile în care s-a luat decizia respectivă. Cu atât mai mult cu cât printre cei ce și-au exprimat un vot favorabil se află unele persoane care, în urmă cu aproape zece ani în urmă, au ridicat vesel mâna în favoarea înmormântării a ceva ce acum vor să readucă de la groapă.

Ni se spune că sistarea, în vara-toamna anului 2012, a emisiei celor două canale a fost urmarea unui ordin venit din partea USL, chiar a fostului premier Victor Ponta, supărat foc fiindcă TVR Info a fost primul care a difuzat știrea referitoare la plagiatului domniei-sale. Dacă lucrurile stau cu adevărat astfel, de unde garanția că și aproximata reînființare nu reprezintă consecința unei dispoziții tot cu acuzat și îmbâcsit iz politic? Noul pdg al SRTV, dl. Dan Cristian Turturică, ne-a dat cu mare bucurie știrea, a uitat însă să ne informeze dacă o astfel de decizie e fundamentată pe un atent întocmit studiu de fezabilitate. Mai exact nu știm, și tare mi-e teamă că nu o știe nici Consiliul de Administrație și nici conducerea operativă ale TVR, dacă instituția deține promisiuni ferme legate de o finanțare corespunzătoare (una cu atât mai problematică în condițiile crizei economice actuale) la fel cum nu știm nici dacă vor fi în timp asigurate resursele umane și materiale pentru o operațiune amplă care să fie cu adevărat eficientă și nu doar una de imagine, dacă nu cumva chiar de propagandă, în perspectiva viitoarelor campanii electorale.

Dl.Turturică scrie victorios și optimist pe contul să de facebookTVR are viitor. Carevasăzică, așa cum exclamă odinioară Nicolae Ceaușescu Avem programe minunate. Marea problemă o reprezintă însă prezentul instituției din Calea Dorobanți 191. Un prezent nu prea dătător de speranțe. De satisfacții cu atât mai puțin. De la demiterea din fruntea TVR a echipei conduse de Doina Gradea și înlocuirea ei cu Ramona Săseanu și, mai apoi, cu Dan Cristian Turturică în chip de pdg nu s-au prea înregistrat semne de ameliorare. Programele sunt pe mai departe fade, bazate mai ales pe materiale de arhivă, cu foarte puține producții originale în premieră, audiențele se dovedesc a fi din ce în ce mai proaste, în picaj, relațiile inter-umane nu se arată nici pe departe favorabile creației.

SRTV are un statut juridic incert, funcționează pe baza unei legi de organizare și funcționare vechi, depășite, datând din anul 1994. Baza materială este ea însăși o problemă. Nu sunt nu doar suficiente studiouri, unele dintre cele existente intrând în renovări începute și neterminate, nu sunt nici echipamente tehnice performante, grupurile de montaj sunt puține și vulnerabile tehnic. Tot auzim că TVR, și mă refer aici doar la studiourile centrale, ar avea un excedent de personal. Nu știu dacă lucrurile stau neapărat astfel, știu doar că multe funcții sau profesii sunt descoperite și că media de vârstă a angajaților nu este nici ea chiar ceea ce ar trebui să fie pentru ca instituția să fie una cu adevărat dinamică.

Dl. Turturică este înconjurat de un Comitet Director și de o liotă de directori, directorași, șefi, băgători de seamă și ajutoare ale acestora lăsați moștenire de administrația Gradea, cele trei înlocuiri operate de noul pdg (d-na Ramona Săseanu plasată în postul de producător general că doar nu se putea să rămână tocmai ea fără coledzi după ce a fost extrasă din mijlocul vrăjitoarelor de la Craiova și la voia doamnei Anca Dindirică plasată de PSD în noul CA,, d-na Ruxandra Țuchel care l-a substituit, slavă Domnului!, în fine pe insul cunoscut mai curând grație poreclei Gulit și limbajului împrumutat din Groapa lui Eugen Barbu și dl. Dorin Chioțea, nu se prea știe pe baza căror merite profesionale desemnat să conducă Departamentul Sport) nefiind nici pe departe relevante. Mă întreb, de pildă, cum poate lucra noul pdg având-o alături pe d-na Carla Tompea, miluită de ani buni chiar cu dublă funcție și de director de programe, și de director TVR 2, când se știe că respectivei nu i-a tremurat vocea să meargă în fața CNA și să susțină cât de onorabll a fost programul de Revelion al TVR în care Garcea și Dan Bittman au făcut propagandă anti-vaccinistă. Și asta pe bani nicidecum puțini. Din contră. Slavă Domnului că TVR a scăpat, în fine, de dl. Ionuț Cristache și poluanta lui emisiune România 9 care aduseseră instituția la unul dintre cele mai joase niveluri ale existenței sale. Pentru asta vina revenindu-le predecesoarelor d-lui Turturică- Irina Radu și Doina Gradea-, dar și unor salariați ai postului.

Să ne reamintim că TVR Cultural a fost înființat în anul 2002, pe vremea când președinte-director general era regretatul Valentin Nicolau. Care, chiar dacă numit de PSD și de Adrian Năstase și nu tocmai insensibil la comenzile acestora, a fost un bun gospodar. Valentin Nicolau a curățat în mare parte de datorii Televiziunea publică, a retehnologizat-o, a înlocuit un parc auto învechit. A mărit salariile. Astăzi mici, nemotivante, cu ecarturi nepermis de mari între cele ale șefilor și cele ale personalului de execuție. Valentin Nicolau a construit și la propriu, și la figurat. Ceea ce nu se poate spune despre cei ce l-au urmat în funcție.

Din 2002 și până în 2012 postul s-a prezentat însă, din păcate, ca un indistinct amestec de emisiuni bune și de altele nicidecum astfel. De la un moment dat încolo, TVR Cultural s-a transformat într-un canal de promovare a prietenilor, prieteniilor și relațiilor mai mult sau mai puțin obscure ale unor redactori. Încă și mai abitir ale șefilor. Au fost recomprnsați cu emisiuni toți cei ce au omagiat-o pe directoarea postului. Și exact acele persoane care au fost cele mai favorizate în programele TVR Cultural nu s-au deranjat să vină să protesteze față de sistarea emisiei canalului în cauză.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro