Sari direct la conținut

TVR și SRR trebuie reformate din temelii

Contributors.ro
Mircea Morariu, Foto: Arhiva personala
Mircea Morariu, Foto: Arhiva personala

Nu mă număr defel printre cei care socotesc că orice schimbare de putere trebuie să aducă cu sine înlocuirea intempestivă a conducerilor și ale Consiliilor de Administrație de la Radio România și TVR.

Firesc e ca cele două servicii publice să fie privite ca instituții absolut independente, puse la adăpost de orice ingerință a politicului. Așa încât seismele din viața politică să nu impieteze asupra bunei lor funcționări.

Cum nici TVR, nici SRR nu sunt nici ministere, nici agenții guvernamentale, ele nu trebuie să fie ombilical legate de interesele celor care dețin vremelnic puterea. Cei care sunt numiți la conducerea lor au obligația de a-și concepe activitatea pornind de la premisa că orice încercare de încatenare, de subordonare față de interesele politicului este drastic sancționată de receptori prin scăderea drastică a audienței.

Din păcate, atât Televiziunea Română cât și Radio România funcționează după o lege de organizare și funcționare veche care, subordonându-le Parlamentului, le pune instantaneu pe tavă la dispoziția și discreția unei anume majorități politice. Care îndată ce se formează simte nevoia de a demite vechile Consilii de Administrație și a pune în loc altele ce obligatoriu trebuie să le fie în primul rând lor favorabile. Să le facă jocul. Președintele-director general se dă imediat de ceasul morții spre a fi pe placul celor ce l-au numit în funcție, pretinde că nu e îndrituit să influențeze politica editorială, spune cui are vreme să îl asculte și celor care au naivitatea de a-i da crezare că nu e nicidecum responsabil de ceea ce se vede ori se aude pe post. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Chiar dacă CA-ul mimează neintervenția în politica editorială, fondurile sunt dirijate astfel încât ele se îndreaptă cu preponderență către emisiunile și realizatorii favorabili majorității guvernamentale.

Președintele-director general își alege principalii colaboratori, în primul rând pe cei din Comitetul Director și din fruntea feluritelor departamente, în funcție de fidelitatea și de gradul de supușenie al acestora. În TVR, de pildă, nu s-au mai organizat concursuri în vederea ocupării prin proceduri legale a posturilor de manageri din anii 2012-2013, locul acestora fiind astăzi ocupat în integralitate de interimari. Mulți dintre ei, așa cum sunt domnii Cristian Văileanu, producătorul general, sau Eduard Dârvariu, directorul TVR 1, aduși după bunul plac al pdg-ului Doina Gradea din rândul foștilor ei colegi de la Pro tv. E vorba despre oameni ajunși șomeri care, în loc să folosească pretinsele lor cunoștințe dobândite în mediul privat, strălucesc preponderent prin obediență. Dar și prin crasă incompetență și inadecvare la specificitățile unui serviciu public.

La Radio România, mega-pesedistul Georgică Severin, ajuns pdg pe criterii strict politice, îi ține în fruntea Știrilor pe prea-plecații Dan Preda și Nicu Popescu. Faptul se reflectă în scăderea dramatică a audienței canalului fanion al postului, Radio România Actualități. Situația TVR e încă și mai dramatică. Nici măcar principalul Telejurnal al zilei, cel de la ora 20, nu mai înregistrează un amărât de punct de rating, de vină nefiind deloc prezentatorul, ci aberațiile managementului Mădălina Rădulescu-Vochin. Aceasta în vreme ce unicul talk-show-ul politic cu difuzare zilnică al postului, program dat încă de pe vremea când șefa TVR era Irina Radu pe mâna lui Ionuț Cristache flancat de ziariști favorabili puterii (gen Cristoiu, Bușcu, Dinescu, Mirel Curea, Pieleanu, Nistorescu, Chirieac) se învârte în jurul unui rating mediu de 0, 8. Ceea ce nu împiedică faptul ca dl. Cristache să fie plătit regește în urma unui contract marcat de clauze de confidențialitate de natură să stârnească bănuieli. Un recent control al Curții de conturi a relevat mari nereguli în cheltuirea banului public, cheltuieli prilejuite de atât de neperformantul Cerb de Aur în organizarea căruia un rol de seamă continuă să îi revină penalului Cristian Zgabercea. Ca să nu mai vorbim despre neprofesionalismul d-nei Smaranda Vornicu, ajunsă producător în urma unui concurs cu dedicație în care piesa principala a fost pe lângă arborele genealogic, serviciile aduse în trecut PSD.

Tocmai de aceea cred că, cel puțin de această dată, se impun schimbări operate în regim de maximă urgență. Menite să repună legalitatea în drepturi. E nevoie ca atât TVR cât și SRR să fie susținute în principal din bani colectați din taxele plătite de populație și nu din fonduri guvernamentale.

Citeste intreg articolul si coemnteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro