Sari direct la conținut

Ucraina a propus Rusiei 15 ani pentru rezolvarea statutului Crimeii

HotNews.ro
Nave de lupta rusesti la Sevastopol, Foto: Vasiliy Batanov / Sputnik / Profimedia Images
Nave de lupta rusesti la Sevastopol, Foto: Vasiliy Batanov / Sputnik / Profimedia Images

Delegația ucraineană a oferit negociatorilor ruși o perioadă de 15 ani pentru a ajunge la o înțelegere privind statutul Crimeii în urma unor discuții bilaterale care să aibă loc după încheierea unui tratat de pace, anunță Ukrayinska Pravda.

Anunțul a fost făcut la un briefing de presă de Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski care a participat la discuțiile de pace ce au avut loc marți în Turcia.

El a precizat că Ucraina a propus ca „probleme precum Crimeea” să fie abordate într-o clauză separată a tratatului de pace.

„Ne propunem să rezolvăm propunerea Ucrainei și Rusiei de a purta discuții bilaterale privind statutul Crimeei și Sevastopolului separat în termen de 15 ani”, a anunțat acesta.

Discuții despre Crimeea și neutralitatea Ucrainei

Podoliak a mai adăugat că Ucraina a sugerat părții ruse ca Kievul și Moscova să își asume angajamentul de a nu folosi forța militară pentru a rezolva problema Crimeii în timpul negocierilor bilaterale.

Echipa de negocieri a mai precizat marți că Ucraina este dispusă să accepte statutul de neutralitate dacă primește garanții de securitate însă că măsura va trebui supusă unui referendum pentru a fi aprobată de poporul ucrainean.

Kremlinul a anunțat la jumătatea lunii martie că a cerut la negocierile de pace ca Ucraina să își asume un statut neutru, după modelul suedez și austriac.

Rusia a cerut ca Ucraina să fie neutră, după modelul suedez

Președintele Volodimir Zelenski a răspuns că Ucraina este dispusă să renunțe la dorința de a adera la NATO în schimbul unor garanții de securitate reale, „care să funcționeze”, o referire la garanțiile acordate în anii 1990 Ucrainei pentru a renunța la arsenalul său nuclear și care au fost încălcate de Rusia în 2014 prin anexarea Crimeii.

„Ucraina se află acum într-o stare de război direct cu Rusia. Prin urmare, modelul nu poate fi decât ‘ucrainean’”, a declarat și Mhailo Podoliak la momentul respectiv.

Discuțiile dintre negociatorii ucraineni și ruși de la Istanbul au marcat marți „cel mai semnificativ” progres de până acum, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, după încheierea negocierilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 34-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro