Sari direct la conținut

Ucraina anunță că trimite ajutor umanitar în zonele din regiunea Kursk pe care le controlează, pentru civilii „abandonați de Rusia”

HotNews.ro
Ucraina anunță că trimite ajutor umanitar în zonele din regiunea Kursk pe care le controlează, pentru civilii „abandonați de Rusia”
Localnicii primesc ajutoare umanitare, în afara orașului Sudja, pe 8 august 2024, pe fondul incursiunii militare ucrainene în regiunea rusă Kursk. FOTO: ANATOLIY ZHDANOV / AFP / Profimedia

Ucraina a înființat facilități de depozitare în regiunea sa nordică Sumî pentru a păstra și trimite ajutoare umanitare civililor ruși din partea ocupată de trupele Kievului a regiunii Kursk din vestul Rusiei, a anunțat vineri ministrul ucrainean de interne, potrivit Reuters.

Ucraina susține că a preluat controlul asupra a 82 de așezări întinse pe o suprafață de 1.150 de kilometri pătrați (444 mile pătrate) în această regiune rusă, după ce a lansat un atac transfrontalier major pe data de 6 august.

„Cetățenii abandonați de Rusia sunt în majoritate persoane în vârstă, persoane cu handicap și familii cu copii. Ei au nevoie de hrană, apă și medicamente”, a afirmat ministrul Igor Klimenko, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.

El nu a precizat câte dintre facilitățile de depozitare au fost înființate sau unde se află acestea, dar un videoclip postat pe contul de Telegram al ministerului arată un cort gonflabil mare și personal militar ucrainean care transporta colete și ambala alimente.

În timpul unei vizite în regiunea ucraineană Sumî, care se învecinează cu regiunea Kursk, Klimenko a spus că aproximativ 150 de pachete cu alimente au fost trimise civililor din provincia rusă.

Oficialii de la Kiev au declarat anterior că intenționează să creeze coridoare de evacuare din regiunea Kursk și să deschidă accesul misiunilor umanitare internaționale.

Moscova a calificat incursiunea ucraineană din Kursk drept o „provocare majoră” și a promis să riposteze cu un „răspuns semnificativ”.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro