Sari direct la conținut

Consilierul lui Zelenski dezvăluie motivul incursiunii-fulger din Kursk: Ce urmărește Kievul prin administrarea unor „înfrângeri tactice semnificative” rușilor

HotNews.ro
Consilierul lui Zelenski dezvăluie motivul incursiunii-fulger din Kursk: Ce urmărește Kievul prin administrarea unor „înfrângeri tactice semnificative” rușilor
Militarii ucraineni operează un tanc pe un drum din apropierea frontierei cu Rusia, în regiunea Sumî din Ucraina, 14 august 2024. FOTO: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri că incursiunea fără precedent a forțelor Kievului pe teritoriul Rusiei, în provincia de frontieră Kursk, urmărește, prin provocarea unor „înfrângeri tactice semnificative”, să „convingă” Moscova să intre într-un „proces echitabil de negociere”, relatează AFP și Reuters.

„În regiunea Kursk, putem vedea în mod clar cum instrumentul militar este utilizat în mod obiectiv pentru a convinge Federația Rusă să intre într-un proces echitabil de negociere”, a scris, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X (fosta Twitter), consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

El a mai afirmat că Ucraina nu are niciun interes să ocupe regiunea Kursk, dar trebuie să forțeze Moscova să înceapă negocierile de pace în termenii Kievului.

„Trebuie să provocăm Rusiei înfrângeri tactice semnificative”, a mai scris Podoliak, în postarea lui.

Ce mai afirmă consilierul președintelui Zelenski:

  • Ucraina nu este interesată să ocupe teritorii rusești. Acest lucru este evident. Pentru că Ucraina poartă un război exclusiv defensiv, strict în cadrul dreptului internațional…
  • Dar dacă vorbim despre potențiale negocieri – subliniez potențiale – va trebui să aducem Federația Rusă la masă, de partea cealaltă. În propriile noastre condiții.
  • Nu avem absolut niciun plan să implorăm: «Vă rugăm, așezați-vă la masă pentru a negocia».
  • În schimb, avem mijloace de coerciție dovedite, eficiente.
  • Pe lângă cele economice și diplomatice, acesta este și un instrument militar.
  • Un instrument important este și influența asupra opiniei publice din Rusia, care începe să se schimbe atunci când războiul a ajuns adânc pe teritoriul lor. Este un fapt că, până de curând, cetățenii țării agresoare au rămas în general indiferenți față de ostilități, deoarece acestea au avut loc în Ucraina.
  • Există o anumită iluzie printre aliații noștri occidentali că ar fi o discuție între ruși cu privire la război. Nu, nu există astfel de discuții; problemele politice nu sunt discutate deloc acolo.
  • Rușii nu au vorbit despre război și s-au simțit destul de confortabil pentru că moartea și distrugerea făceau ravagii departe de ei.
  • Când războiul a ajuns pe teritoriul lor, rușii au fost evident speriați. Ei sunt șocați. Deși bătăliile din regiunea Kursk sunt menționate la televizor ca «situația cunoscută din zona de frontieră», familiile și prietenii au început să șoptească despre situația reală de pe front.
  • Schimbările negative în starea psihologică a populației ruse vor fi un alt argument pentru începerea negocierilor.

Trupele ucrainene au declanșat un atac-surpriză, transfrontalier, asupra Rusiei săptămâna trecută și au ocupat o parte din provincia Kursk. Kievul susține că a capturat zeci de așezări, în cea mai mare ofensivă a unei armate străine pe teritoriul rus de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Înalți oficiali ucraineni au declarat în repetate rânduri că suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei ar trebui să fie pe deplin respectate în orice eventual acord de pace.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și controlează în prezent aproximativ 18% din teritoriul ucrainean.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro