Sari direct la conținut

Ucraina are una dintre cele mai mari rate de tuberculoză rezistentă la medicamente din lume: „Nu înseamnă să nu mai cazăm refugiați” / Dar ce măsuri de precauție trebuie să iei

HotNews.ro
Refugiați din Ucraina, la punctul de trecere a frontierei Porubne - Siret, Foto: Agerpres
Refugiați din Ucraina, la punctul de trecere a frontierei Porubne - Siret, Foto: Agerpres

​Ucraina are una dintre cele mai ridicate rate de tuberculoză rezistentă la medicamente – care se tratează doar cu medicamente inovative – din lume, iar pentru siguranța celor care cazează refugiați, ucrainenii care tușesc, au simptomatologie respiratorie sau au antecedente de tuberculoză pot face consult și radiografie gratuită la cel mai apropiat dispensar de tuberculoză.

„Asta nu înseamnă să nu mai cazăm refugiați. La cel mai apropiat dispensar TBC se poate face un consult medical, o radiografie, este gratuit, și în acest fel îl protejează pe cel care îl primește în casă”, subliniază medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, cel mai important spital de boli pulmonare din România, în cadrul unei dezbateri organizate joi, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei.

Cât de repede se transmite tuberculoza? Mult mai greu decât COVID-19

Tuberculoza nu se transmite la fel de rapid precum COVID-19, dar dacă locuiești în casă cu o persoană care suferă de tuberculoză, boala se poate transmite, avertizează medicii. Potrivit medicilor, se consideră că există un risc mare de transmitere a tuberculozei dacă locuiești în aceeași casă cu o persoană infectată timp de aproximativ o lună.

Beatrice Mahler subliniază că tratamentul unui singur pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă (rezistentă la medicamente) costă 40.000 de euro, în condițiile în care tratamentul constă în medicamente inovative, iar România are probleme în asigura acest tratament pe termen lung inclusiv pacienților români, din cauza costurilor foarte ridicate.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta

„Tratamentul unui pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă costă aproximativ 40.000 de euro. În acest moment tratamentul se asigură prin fonduri norvegiene, dar este nevoie de soluții pe termen lung. 6 din 10 pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă decedează dacă nu au tratament. Nu imediat, dar pe finalul anului am putea vedea impactul refugiaților într-o creștere a numărului de cazuri. În următoarele luni trebuie să ne organizăm să facem screening pentru refugiați, la cei care au simptome sau antecedente. Avem cu ce să facem screening, dar problema va fi asigurarea tratamentului, deoarece sumele sunt uriașe (în cazul tuberculozei multidrog rezistente – n.red.)”, afirmă medicul Beatrice Mahler.

La rândul său, Ștefan Răduț, fost pacient cu tuberculoză și vicepreședintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog, spune că „Îmi doresc să nu mai existe pacienți cărora li se spune că nu avem medicamente, în special cei cu tuberculoză multidrog rezistentă.”

Câți bolnavi de tuberculoză au România și Ucraina: Țara noastră, cele mai multe cazuri din UE

În Ucraina sunt raportate anual aproximativ 30.000 de noi cazuri de tuberculoză. Țara vecină are una dintre cele mai mari rate de tuberculoză rezistentă la medicamente din lume.

În ceea ce privește România, țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi și recidive de tuberculoză.

În Regiunea OMS Europa, 18 țări sunt considerate cu prioritate ridicată cu privire la TBC, iar România se află printre ele.

„Tuberculoza este o boală infecțioasă care nu iartă pe nimeni, de la sărac la împărat. Eforturile la nivel mondial de eradicare a tuberculozei au fost puternic zdruncinate de pandemie. În anul 2020, 231.000 de persoane s-au îmbolnăvit de TBC și s-au înregistrat 20.000 de decese”, declară dr. Ioana Munteanu, coordonatorul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

Incidența tuberculozei a scăzut constant în ultimii ani, arată medicul Ioana Munteanu: „În 2020 avem o scădere cu aproape 30%. Scăderea ne bucură, dar trebuie privită cu prudență. În 2021, datele provizorii arată o ușoară tendință de creștere. Pandemia COVID-19 înseamnă o întoarcere în urmă cu 5 ani în ceea ce privește controlul tuberculozei, potrivit OMS, iar incidența urmează că crească. Doar investiția în programul de tuberculoză, în prevenire și control, poate salva vieți.”

Ce fac autoritățile pentru a limita răspândirea tuberculozei în România

De Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, spune că a depus documentația pentru construirea, prin PNRR, a unui spital de tuberculoză.

La rândul său, Adriana Pistol, medic epidemiolog și secretar de stat în Ministerul Sănătății, afirmă că în ultimii ani, în țara noastră s-au făcut progrese în controlul tuberculozei.

„Trebuie să depășim locul 1 în Europa (la număr de cazuri – n.red. )și să controlăm această boală. Un diagnostic de TBC implică multă suferință atât din partea pacientului, cât și din partea familiei, și foarte multă răbdare”, mai spune secretarul de stat.

Tuberculoza depistată la timp este o boală vindecabilă 100%, subliniază Adriana Pistol, iar România „face eforturi pentru a asigura acces la tratament tuturor pacienților cu TBC”.

Adriana Pistol

Tuberculoza „este considerată o boală a zonelor sărace, o boală a zonelor care nu sunt acoperite de prevenție și tratament corespunzător, dar în ultima vreme a început să își arate colții și în alte zone”, spune și Tiberius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății derulează un program de prevenție și control al tuberculozei, „menit să ne scoată din această poziție dezonorantă”.

„În această perioadă, pe lângă pandemia pe care ne macină pe toți și intră în al treilea an, avem și această situație geopolitică, războiul din Ucraina – în Ucraina există o rată mare a tuberculozei. Încercăm să asigurăm toate condițiile necesare refugiaților care vin din această zonă. Ministerul Sănătății a decis să ofere refugiaților condiții de acces la servicii medicale cu un pacient român, inclusiv includerea în programe naționale de sănătate și acces pe termen lung la tratament”, subliniază Tiberius Brădățan.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Ziua Mondială a Tuberculozei (TB) este marcată anual, în întreaga lume, în data de 24 martie, cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la problematica și impactul tuberculozei atât la nivelul pacientului, al aparținătorilor, dar și în cadrul societății.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Tuberculozei este: „Investiți pentru a pune capăt tuberculozei. Salvați vieți”.

Această temă a fost aleasă cu scopul de a transmite nevoia urgentă de a investi în resurse pentru a intensifica lupta împotriva tuberculozei.

Tuberculoză / Foto: MorgueFile.com

Tuberculoza nu este doar o provocare de sănătate publică, ci și o problemă majoră în calea dezvoltării oricărei țări.

Tuberculoza rămâne printre primele 10 cauze de deces in lume, atrage atenția OMS. În fiecare zi, peste 4.100 de oameni își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 28.000 de oameni se îmbolnăvesc de această boală, care poate fi prevenită și este vindecabilă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro