Sari direct la conținut

Ucraina ia în calcul pentru prima dată să cedeze teritorii pentru a încheia războiul cu Rusia, admite un oficial de la Kiev pentru o publicație germană. Dar ce înseamnă asta

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, într-o vizită pe frontul din Donețk, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia
Volodimir Zelenski, într-o vizită pe frontul din Donețk, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Într-un moment în care Ucraina intră în a treia iarnă de război, care s-ar putea dovedi cea mai dificilă de până acum, guvernul de la Kiev ia în considerare pentru prima dată compromisuri dure cu Rusia, scrie Der Spiegel.

Guvernul ucrainean ia în considerare un scenariu de încheiere a războiului cu Rusia care ar implica revizuirea temporară a obiectivului său declarat de recucerire a întregului teritoriu aflat în prezent sub ocupație, a scris în weekend publicația germană Der Spiegel.

Citând un oficial anonim de la Kiev, revista scrie că în Ucraina au început „discuții serioase” ce vizează posibila renunțare la recucerirea celor aproximativ 20% din teritoriul țării deținute de Rusia.

„Am crezut că victoria trebuie să însemne capitularea necondiționată a Rusiei lui Putin”, a spus oficialul, care a admis că Kievul a avut o „viziune greșită asupra victoriei”. Un acord de încheiere a războiului, a observat acesta, ar trebui să fie de asemenea „avantajos pentru Rusia” și ar fi imposibil fără concesii.

Potrivit Der Spiegel, discuțiile au loc pe fondul creșterii semnelor de oboseală în rândul ucrainenilor. Optimismul inițial declanșat de incursiunea neașteptată a Ucrainei în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, în luna august, s-a disipat, în vreme ce Rusia și-a continuat avansul „lent, dar aparent implacabil” în estul Ucrainei.

„Indiferent dacă câștigă Trump sau Harris, americanii se vor retrage încet, dar sigur”

Incertitudinea privind continuarea sprijinului american pentru Ucraina, indiferent de cine va câștiga viitoarele alegeri prezidențiale americane din noiembrie, este, de asemenea, un factor de pesimism, a scris Der Spiegel.

„Indiferent dacă câștigă Trump sau Harris, americanii se vor retrage încet, dar sigur”, a declarat oficialul citat de revista germană, adăugând că oamenii „nu prea mai vor să lupte”, într-un moment în care Ucraina se apropie de o a treia iarnă a războiului, dificilă și potențial decisivă.

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat în repetate rânduri că obiectivul Kievului este de a elibera toate teritoriile ucrainene recunoscute la nivel internațional și deținute în prezent de Rusia, The Financial Times a relatat la începutul lunii octombrie că un model „vest-german” de încheiere a războiului – care ar vedea Ucraina renunțând la obiectivul său de a recupera teritoriile ocupate de Rusia prin mijloace militare în schimbul aderării la NATO – „câștigă teren” în cercurile oficiale.

Unii dintre aliații Ucrainei încep și ei să fie de acord. În septembrie, președintele ceh Petr Pavel a declarat pentru New York Times că Ucraina trebuie să fie „realistă” cu privire la perspectivele sale de a recupera teritoriul ocupat de Rusia și că războiul se va încheia probabil cu o parte din teritoriul ucrainean sub control rusesc.

Există și forțe care se opun negocierii cu Rusia

Problema este că optimismul și reziliența ucrainenilor scad, încet, cu fiecare lună de război.

În primul an de conflict, conform unui sondaj, 80% dintre ucraineni încă mai credeau ferm într-o victorie ucraineană. Anul acesta, cifra este de 60%.

Potrivit Institutului Internațional de Sociologie din Kiev, numărul celor care sunt pregătiți să îndure războiul pentru eliberarea teritoriilor indiferent de cât durează acesta a scăzut de la 72% la 63% doar între mai și septembrie.

În același timp, dorința de a face compromisuri este în creștere, în special în rândul tinerilor, care ar putea fi nevoiți la un moment dat să ajungă în tranșee dacă războiul se prelungește ani de zile. Dacă Ucraina ar fi acceptată în UE și NATO, 47% dintre ucraineni ar accepta înghețarea actualei linii a frontului.

În același timp, scrie Der Spiegel, există și forțe în țară care resping negocierile cu Rusia și care ar putea deveni o problemă pentru Zelenski în cazul în care acesta caută de fapt un compromis. Politologul ucrainean Volodimir Fessenko a estimat pentru Der Spiegel că opozanții unui astfel de compromis reprezintă aproximativ o treime din populație.

La fel ca societatea, armata este, de asemenea, împărțită în funcție de aceste linii, spune el.

O decizie dificilă

Într-o discuție cu Hotnews, un alt oficial de la Kiev a declarat sub acoperirea anonimatului că opiniile din Ucraina cu privire la negocierile cu Rusia sunt împărțite.

„Recent, The New York Times a publicat informații potrivit cărora Andrii Sybiha, ministrul nostru al Afacerilor Externe, ar fi început să vorbească despre faptul că Ucraina ar fi gata să cedeze anumite teritorii. La doar două ore după aceea, Ministerul a emis un comunicat oficial în care a precizat că nu s-a făcut niciodată o astfel de declarație și că Ucraina nu va ceda niciodată teritoriile sale”, a amintit acesta.

„Vă pot spune doar un lucru: în Ucraina crește numărul persoanelor care ar fi potențial dispuse să susțină anumite negocieri. Dacă acum doi ani erau aproximativ 10%, în prezent numărul acestora este de aproape 30% sau chiar 40%”, a observat oficialul.

„În ceea ce privește ce anume ar putea fi discutat la aceste negocieri, opiniile sunt și mai diverse. Unii dintre cei 40% consideră că linia frontului ar trebui să rămână acolo unde este acum, ceea ce ar însemna un control semilegal al rușilor asupra unor teritorii. Alții spun că negocierile ar trebui să aibă loc, dar numai în condițiile în care rușii își vor retrage toate trupele de pe teritoriul Ucrainei. Și aici există mai multe opțiuni”, a mai spus oficialul.

Planul victoriei

Veștile neoficiale despre scenariile luate în calcul de Ucraina vin într-un moment în care Kievul își promovează un așa-numit plan al victoriei, care nu menționează niciun moment cedarea de teritorii.

Într-o discuție cu HotNews, consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a spus că „nu există comunicări, planuri la nivelul conducerii politice să cedeze ceva în schimbul la ceva”.

„Dacă noi, de exemplu, mergem pe calea anumitor cedări față de Rusia, asta înseamnă că noi acceptăm câștigarea de către Rusia a acestui război, respectiv că va obține profit din război și nu va achita nici prețul financiar, nici juridic al acestuia. Dar în același timp, Rusia nu-și va realiza scopul său inițial – controlul total al teritoriilor Ucrainei. De ce Rusia trebuie să se oprească în acest caz și să nu continue expansiunea mai departe? Înțelegeți absurditatea acestor propuneri?”, a mai spus Podoliak.

„Aceste propuneri, în opinia mea, sunt bazate pe lipsa totală a înțelegerii naturii acestui război, pe lipsa totală a înțelegerii ce înseamnă Federația Rusă, dar și pe lipsa de înțelegere că Rusia va continua expansiunea, pentru că acesta este singura opțiune de existență a unui astfel de stat. Din acest motiv, asemenea planuri nu sunt realiste”, a concluzionat consilierul lui Zelenski.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro