Sari direct la conținut

Ucraina revendică un rol surprinzător în dezastrul cu zeci de morți suferit de mercenarii ruși Wagner în Africa

HotNews.ro
Ucraina revendică un rol surprinzător în dezastrul cu zeci de morți suferit de mercenarii ruși Wagner în Africa
Mercenari Wagner în Mali. FOTO: French Army / AP / Profimedia

Rebelii din Mali „au primit informațiile necesare” pentru a ucide mai mulți luptători ai grupului militar rus săptămâna trecută, au afirmat serviciile secrete de la Kiev, potrivit Kyiv Post, The Guardian și CNN.

Agenția de informații militare a Ucrainei a revendicat luni un rol în ambuscada care a ucis mai mulți luptători ai grupării ruse Wagner în Mali, la mii de kilometri distanță de linia frontului din Ucraina.

Primele informații despre pierderile suferite de mercenarii ruși au apărut din surse locale, în Mali. Apoi, un canal Telegram care are legături cu conducerea Wagner a admis luni că grupul a suferit pierderi grele în timpul luptelor din Mali de săptămâna trecută.

Canalul de Telegram a precizat că Wagner și forțele armate din Mali au „purtat lupte feroce” pe o perioadă de cinci zile împotriva unei coaliții de forțe separatiste formate din rebeli tuaregi și grupuri jihadiste, care au folosit arme grele, drone și atentatori sinucigași.

Numeroși luptători Wagner, inclusiv un comandant, Serghei Șevcenko, au fost uciși, a precizat canalul.

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al agenției de informații militare GUR din Ucraina, a declarat ulterior că „rebelii au primit informațiile necesare, și nu doar informații, care au permis o operațiune militară de succes împotriva criminalilor de război ruși”, scrie The Guardian.

Iusov nu a spus dacă personalul militar ucrainean a fost implicat direct în lupte sau dacă a fost prezent în țară. El a spus că agenția „nu va discuta detaliile în acest moment, dar vor urma mai multe”.

Însă ziarul Kyiv Post a publicat luni o fotografie despre care a spus că îi arată pe rebelii din Mali ținând un steag ucrainean, o fotografie aparent autentificată de o sursă din domeniul apărării de la Kiev. Imaginea nu a fost însă verificată independent și este neclar când anume a fost surprinsă.

În același timp, serviciile secrete ucrainene au anunțat că verifică declarațiile rebelilor tuaregi din Mali cu privire la disponibilitatea lor de a-i preda Kievului pe mercenarii capturați ai Wagner.

Atacul împotriva Wagner, revendicat de rebeli tuaregi și islamiști afiliați Al-Qaida

Într-un clip publicat pe Telegram, rebelii din Mali au surprins urmările confruntării sângeroase. Cu puștile pe umeri, rebelii pot fi văzuți mergând printre cadavrele împrăștiate pe nisip și stânci.

La sfârșitul filmării, camera se îndreaptă spre un bărbat alb cu barbă, aflat la pământ, care pare că imploră milă. O altă înregistrare video arată mai mulți bărbați albi, încă în viață, îngenunchiați. O camionetă cu militanți se apropie de bărbați, în timp ce alții îi lovesc în cap.

Informațiile sugerează că mercenarii ruși au fost atacați în timp ce însoțeau trupele guvernamentale din Mali în patrulare săptămâna trecută în apropierea graniței cu Algeria, o regiune vastă, în care jihadiștii și grupările tuaregilor sunt active de mult timp.

Atacul a fost revendicat de un grup de rebeli tuaregi împreună cu filiala Al-Qaida din Sahel, JNIM (Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin), scrie CNN. Cunoscute pentru cooperarea ad hoc, acestea par să fi colaborat pentru a surprinde convoiul rusesc.

JNIM a susținut duminică că o „ambuscadă complexă” a distrus convoiul, ucigând 50 de ruși și un număr de soldați malieni, și a publicat înregistrări video care arată mai multe vehicule în flăcări, precum și zeci de cadavre în zonă.

Un purtător de cuvânt al grupării militante a tuaregilor a declarat că unii soldați malieni și luptători ruși au fost, de asemenea, capturați în timpul luptei.

Potrivit unor canale neoficiale rusești de Telegram, până la 80 de ruși au fost uciși. Aceasta ar fi de departe cea mai gravă pierdere pentru paramilitarii ruși în mai mulți ani de operațiuni în Africa.

Aceleași canale Telegram rusești au relatat că printre morți se numără și unul dintre cei mai populari bloggeri militari din Rusia, Nikita Fedianin, al cărui canal „Grey Zone” are peste o jumătate de milion de abonați.

În urma ambuscadei, un comandant Wagner care a servit în cea de-a 13-a unitate de asalt a grupului de mercenari ruși, le-a spus celor 208.000 de urmăritori ai săi de pe Telegram că a făcut un apel direct către Moscova pentru ajutor.

„Pur și simplu cer ajutor de la Ministerul Apărării și de la guvern pentru ajutor”, a spus el.

De ce s-ar implica Kievul în conflictul cu Wagner din Mali

Guvernul din Mali, care luptă de mai bine de un deceniu împotriva diferitelor insurgențe din nordul țării, a solicitat ajutor de la Wagner după ce o juntă militară a preluat puterea în 2020.

În luna mai a anului trecut, SUA au impus sancțiuni împotriva șefului Wagner din Mali, acuzând grupul că și-a folosit operațiunea de acolo ca un canal pentru echipamente militare pentru războiul din Ucraina.

Grupul este, de asemenea, activ în întreaga Africă și continuă să fie astfel chiar și după ce Evgheni Prigojin a căzut în dizgrație în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat, vara trecută. El a murit ulterior în urma unei explozii la bordul avionului său, despre care se crede că a fost comandată de Kremlin, însă influența lui Wagner în Africa rămâne vizibilă.

Se crede că forțele ucrainene sunt active în Sudan, un alt loc în care trupele Wagner au fost puternic implicate în lupte, într-un nou semn că lupta Kievului cu Moscova a căpătat o dimensiune globală.

„Pentru Moscova, țările africane în care Wagner este prezent reprezintă doar o zonă de interes care îi permite să pună mâna pe resurse – aur, diamante, gaz și petrol – iar banii ajung să finanțeze agresiunea rusă”, a declarat pentru The Guardian Serhii Kuzan, directorul Centrului ucrainean pentru securitate și cooperare din Kiev, explicând de ce Ucraina ar putea dori să îl vizeze pe Wagner în Africa.

El a adăugat că raidurile au avut beneficii suplimentare pentru Kiev: „lichidarea” unora dintre cei mai experimentați luptători Wagner și scăderea potențialului militar general al grupului, precum și răzbunarea pentru crimele de război din Ucraina.

„O parte semnificativă a luptătorilor uciși au dobândit experiență militară în Ucraina, unde au săvârșit sute sau mii de crime de război. Aceste crime ar trebui pedepsite, iar criminalii de război ruși ar trebui să știe că nu vor fi niciodată în siguranță”, a declarat Kuzan.

Informațiile oferite de presa ucraineană arată că oficialii de la Kiev luptă indirect cu Wagner în mai multe țări africane.

În iunie, Kyiv Post a publicat o înregistrare video care ar arăta că forțele speciale ucrainene colaborează cu rebelii sirieni împotriva mercenarilor ruși din Siria.

În februarie, același site a publicat o înregistrare video care ar arăta forțele speciale ucrainene interogând mercenari Wagner capturați în Republica Sudan.

INTERVIURILE HotNews.ro