Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 888: Atac mecanizat masiv al rușilor, respins / Două bombardiere strategice rusești, lovite /Trupele Moscovei avansează spre un oraș strategic din Donețk

Soldați ruși în Donețk, Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia
Soldați ruși în Donețk, Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Rusia susține că a distrus marți patru rachete ucrainene care au vizat regiunea Kursk, aflată la granița cu țara invadată de Vladimir Putin în urmă cu mai bine de 29 de luni. Autoritățile regionale au anunțat că un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol, dar că acesta a fost stins între timp. Moscova încearcă să facă o demonstrație de forță prin exerciții navale de amploare în care este implicată aproape toată flota Marinei Ruse.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 888, LIVETEXT:

Două bombardiere nucleare rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au fost avariate în atacul din 25 iulie care a vizat aerodromul Olenya din regiunea Murmansk din Rusia, a declarat marți purtătorul de cuvânt al serviciilor ucrainene de informații militare, Andrii Iusov, pentru publicația Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) .

Cinci dintre cei mai proeminenţi deţinuţi politici şi un tănăr condamnat pentru trădare, toţi încarceraţi în Rusia, au fost transferaţi aparent în ultimele zile spre destinaţii necunoscute, fenomen neobişnuit în sistemul penitenciar rusesc, ceea ce a generat speculaţii cu privire la un posibil schimb iminent de prizonieri, informează agențiile AFP şi DPA.

Ucraina depune eforturi pentru o întâlnire între Zelenski şi Xi Jinping şi o vizită a premierului Modi la Kiev

Kievul depune eforturi pentru a organiza o întâlnire între preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi şeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a efectuat săptămâna trecută prima sa vizită oficială la Beijing, a confirmat marţi Ministerul de Externe din Ucraina, potrivit agenției EFE.

„Pot spune că munca pentru reuniunea între liderii Ucrainei şi Chinei este constantă şi continuă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Gheorghi Tihii, într-o conferinţă de presă la Kiev.

Întâlnirea între cei doi lideri este „mai aproape” după vizita ministrului Kuleba în China, în cadrul căreia s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi, pentru armonizarea propunerilor făcute până acum de Beijing şi Kiev pentru a se pune capăt războiului provocat de invazia rusă, a spus el.

Cu toate acestea, Tihii a declarat, potrivit presei ucrainene, că este „prea devreme” pentru a şti când va avea loc o astfel de întâlnire, notează Agerpres.

Întrebat despre posibilitatea ca premierul indian Narendra Modi să viziteze Ucraina pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev a declarat că activităţi diplomatice sunt în derulare pentru a face acest lucru posibil. „Nu voi dezvălui detalii suplimentare”, a adăugat el.

Ucraina şi-a intensificat în ultimul an şi jumătate eforturile de a stabili contacte cu ţările din aşa-numitul Sud Global pentru a obţine mai mult sprijin în războiul cu Rusia.

În ultimele săptămâni, Kievul şi-a intensificat contactele cu liderii care vor să fie mediatori în cadrul unei negocieri ipotetice cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

Cu o zi în urmă, preşedintele ucrainean a declarat că, până la sfârşitul lunii noiembrie, Ucraina va elabora un plan de acţiune pentru a se ajunge la pace.

Kievul va începe „discuţii detaliate cu ţările relevante pe probleme de integritate teritorială”, a afirmat Zelenski într-un interviu acordat postului de televiziune nipon NHK.

Premierul Viktor Orban a deschis ușa Schengen pentru rușii și bielorușii care vor să meargă să lucreze în Ungaria, simplificând condițiile de intrare pentru aceștia. Decizia a fost luată în urma vizitei pe care șeful Guvernului de la Budapesta a făcut-o la începutul lunii la Moscova, relatează Deutsche Welle, conform de The Moscow Times și RFE/RL’s Russian Service.

Nou atac mecanizat masiv al rușilor pe sectorul de front de la Kurahove, respins de forțele ucrainene

Brigada a 79-a de asalt aerian Tavria din Ucraina a oprit o altă încercare pe scară largă a forțelor ruse de a avansa în apropiere de orașul Kurahove, din regiunea Donețk, a anunțat marți Comandamentul trupelor de asalt aerian, potrivit The Kyiv Independent.

Armata rusă a revendicat marţi ocuparea unei noi localităţi în provincia Doneţk din estul Ucrainei, continuându-şi înaintarea lentă în faţa trupele ucrainene aflate în dificultate, în ciuda pierderilor grele, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

„Unităţile grupării Centru (…) au eliberat localitatea Leninskoe (Pivdenne în ucraineană – n.red)”, a indicat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic referitor la evoluţia frontului ucrainean, conform Agerpres.

Această localitate, o comună cu aproximativ 1.400 de locuitori înaintea lansării invaziei ruse în februarie 2022, este situată în apropierea oraşelor Toreţk şi New York, aflate încă sub control ucrainean, dar care sunt de câteva săptămâni ţinta unei ofensive ruseşti. În oraşul strategic Toreţk se află o infrastructură esenţială pentru aprovizionarea trupelor ucrainene pe acel sector de front în provincia Doneţk.

Armata rusă continuă să câştige teren în această provincie, unde menţine iniţiativa după eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului 2023 şi căderea oraşului fortăreaţă Avdiivka în februarie 2024. Trupele ruse înaintează şi în direcţia oraşului Pokrovsk, un alt punct strategic important pentru logistica armatei ucrainene, situat la circa 70 de kilometri vest de Toreţk.

Asalturile armatei ruse, deşi foarte costisitoare din punct de vedere al pierderilor de oameni şi echipamente ale acesteia, provoacă prăbuşirea defensivei ucrainene pe anumite sectoare de front şi Rusia anunţă în fiecare săptămână ocuparea de noi localităţi în Ucraina, deşi până în prezent trupele ruse nu au reuşit nicio străpungere decisivă.

Raiffeisen Bank International (RBI), creditorul austriac cu relaţii extinse în Rusia, a anunţat joi că-şi va reduce şi mai mult prezenţa pe piaţa rusă, conform acordului cu Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

Ucraina garantează tranzitul petrolului neîntrerupt companiilor care nu fac obiectul sancțiunilor și este pregătită să rezolve problemele legate de tranzitul țițeiului cu Slovacia, în conformitate cu un mecanism relevant din acordul de asociere cu UE, a declarat marți un adjunct al ministrului ucrainean al energiei, citat de Reuters.

„Partea ucraineană este pregătită să rezolve posibile probleme la nivel de experți – dacă partea slovacă activează mecanismul relevant prevăzut în Acordul de Asociere. Până în prezent, nu a făcut acest lucru”, a spus Roman Andarak.

Rebelii din Mali „au primit informațiile necesare” pentru a ucide mai mulți luptători ai grupului militar rus săptămâna trecută, au afirmat serviciile secrete de la Kiev, potrivit Kyiv Post, The Guardian și CNN.

Ucraina estimează că Rusia a pierdut pe front 577.060 de soldați de la începutul războiului.

În ultima zi 1.060 de militari ruși au fost eliminați, susține armata ucraineană.

Un incendiu la un depozit de petrol din regiunea Kursk din Rusia, cauzat de un atac cu dronă lansat de Ucraina, a fost stins, a declarat marți guvernatorul interimar local.

Trei rezervoare de la depozitul de petrol au luat foc duminică.

Sistemele de apărare aeriană au distrus în timpul nopții patru rachete ucrainene deasupra districtelor Oktyabrsky și Kurchatovsky din regiunea Kursk, a anunțat guvernatorul interimar al regiunii, Aleksey Smirnov, citat de presa de stat rusă.

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • SUA anunță un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, de 200 de milioane de dolari, care conține muniții pentru HIMARS și arme antitanc.
  • Rusia vrea să-i pună pe imigranţii care vor cetăţenie să facă armata.
  • Atac informatic al serviciilor ucrainene de informaţii militare asupra Băncii Centrale a Rusiei.
  • Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, pregăteşte o nouă lege care să înregistreze imigranţii pentru serviciu militar ca parte a cererii lor pentru cetăţenia rusă, se arată într-un comunicat citat de Reuters.
  • Președintele rus Vladimir Putin l-a demis din funcție fără explicații pe Vladimir Titov, prim-adjunctul ministrului rus de externe Serghei Lavrov, relatează TASS. Oficialul rus ocupa această funcție din 2013.
  • Volodin este un aliat apropiat al liderului rus Vladimir Putin.
  • Parlamentarii ruşi doresc, de asemenea, să crească la doi ani perioada de serviciu militar pe care trebuie să îi facă noii cetăţeni ruşi de o anumită vârstă.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni un post de comandă avansat al armatei din zona Vovciansk, un oraş din regiunea Harkov din nord-estul ţării, vizată din 10 mai de o ofensivă rusă oprită de forţele Kievului, scrie AFP.
  • Aproximativ 500 de persoane sunt evacuate lunar din orașul de pe linia frontului Pokrovsk din regiunea Donețk, a declarat luni șeful administrației orașului.
INTERVIURILE HotNews.ro