Sari direct la conținut

UDMR a ieșit din guvern, dar n-a plecat cu totul: ce oameni au rămas în funcții cheie / Explicațiile Uniunii

HotNews.ro
Kelemen Hunor si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Kelemen Hunor si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​Uniunea condusă de Kelemen Hunor a rămas conectată la Palatul Victoria și după plecarea de la guvernare din vara acestui an. PSD și PNL și-au împărțit atunci toate ministerele în noul Guvern condus de Marcel Ciolacu, dar mai mulți secretari de stat ai UDMR au fost păstrați de premierul PSD.

UDMR a anunțat ieșirea de la guvernare în data de 13 iunie 2023, după ce PNL nu a fost de acord ca udemeriștii, care au renunțat la Dezvoltare, să preia ministerele Mediului și Energiei.

UDMR a avut trei ministere în Guvernul Ciucă: Dezvoltarea, Mediul și Sportul.

Deși liderii UDMR și PNL au anunțat atunci că vor pleca și oamenii UDMR din eșalonul doi al Guvernului, respectiv secretarii de stat și șefii de Agenții, acest lucru s-a întâmplat doar parțial.

Mai mulți secretari de stat au fost păstrați de noul premier PSD Marcel Ciolacu.

„Nu a existat un deal politic pentru păstrarea acestor secretari de stat în Guvernul Ciolacu”, a declarat, pentru HotNews.ro, Botond Csoma, liderul deputaților UDMR.

Cine a rămas

Un prim exemplu este Mihaela-Ioana Kaitor, care în 21 iunie 2023, a fost numită secretar de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului PSD Marian Neacșu. Numirea acesteia s-a făcut la cererea lui Marian Neacșu.

Mihaela Ioana Kaitor a lucrat timp de mai bine de zece ani cu Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Ea a fost anterior secretar de stat în aparatul de lucru al vicepremierului Kelemen Hunor, dar in declarația de interese nu apare că ar fi membru UDMR.

Mihaela Kaitor a încasat anul trecut peste 116.000 de lei ca secretar de stat la Guvern.

Soțul acesteia, Radu Sorin Păun, a încasat anul trecut peste 129.000 de lei de la compania națională Aeroporturi București și încă aproape 114.000 lei de la firma Sat Reabilitare Reciclare SRL.

Alt exemplu este Lacziko Enikő Katalin, membră UDMR, care a rămas secretar de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice și după ieșirea UDMR de la guvernare.

Soțul său, Lacziko Tibor Arpad, este membru UDMR și consilier la Secretariatul General al Guvernului.

Lacziko Enikő Katalin a încasat anul trecut venituri brute de peste 201.000 lei de la SGG, în timp ce soțul acesteia a raportat venituri brute de aproape 120.000 de lei de la SGG, dar și un salariu brit de peste 60.000 de lei de la UDMR.

Un alt caz este cel al lui Attila Gyorgy, care este secretar de stat în Ministerul de Finanțe din 2014 și până în prezent, în ciuda schimbării mai multor guverne și alianțe politice.

Acesta a încasat anul trecut peste 147.000 de lei ca secretar de stat la Ministerul de Finanțe.

În plus, acesta a încasat peste 67.000 de la ASE, unde este cadru didactic universitar, 10.800- de euro ca membru în consiliukl director la Banca Europeană de Investiții, peste 44.000 lei ca membru CA la Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de pensii private și aproape 13.000 lei ca reprezentant al Ministerului de Finanțe în Consiliul național al Organizațiilor de pensionari.

Soția sa, Adina Gyorgy, a încasat anul trecut peste 106.000 lei ca inspector la Consiliul Concurenței.

Laszló Borbely este consilier de stat la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în Guvernul Ciolacu, cum a fost și în cabinetul Ciucă.

Politicianul UDMR a fost în trecut ministru al mediului în guvernul Boc și în guvernul Ungureanu.

Anul trecut a încasat 116.808 lei de la Secretariatul General al Guvernului în această poziție, la care s-a adăugat o indemnizație de 55.800 lei ca membru în CA la Societatea Națională de Radiocomunicații și un salariu de aproape 2000 lei ca profesor ASE.

În plus, acesta a încasat o pensie de stat de 82.800 de lei de la casa de pensii și încă o indemnizație pentru limită de vârstă 73.372 de lei.

Kallos Zoltan este un alt membru UDMR rămas în Guvernul Ciolacu pe funcția de secretar de stat la Ministerul Educației.

Acesta a raportat anul trecut venituri de peste 116.000 lei din funcția de secretar de stat la Ministerul Educației. Soția sa, Alina Kallos, a încasat anul trecut venituri de peste 70.000 lei ca și consilier la Senat.

UDMR neagă că ar fi existat un acord politic pentru păstrarea acestor secretari de stat

Contactat de HotNews.ro pentru explicații legate de păstrarea în Guvern a acestor secretari de stat, Botond Csoma, liderul deputaților UDMR și purtătorul de cuvânt al Uniunii a susținut că nu ar fi existat un acord politic, ci criterii legate de profesionalism și de domenii cheie precum Educația ori Relațiile Interetnice în care să existe un reprezentant UDMR.

  • „Nu a existat un deal politic pentru păstrarea acestor secretari de stat în Guvernul Ciolacu. La Educație tot timpul UDMR a avut secretar de stat în ultimii 10 ani. S-a considerat că este necesar să fie cineva din UDMR care să se ocupe de problemele minorităților din România. Nu are legătură cu ieșirea de la guvernare.
  • Tot pe același considerent ca la Educație s-a păstrat în funcție și Lacziko Enikő Katalin, secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice. S-a considerat a fi un gest de normalitate ca o persoană care provine dintr-o mare comunitate minoritară, cum e cea maghiară, să continue să-și exercite activitatea acolo, mai ales că aceasta cunoaște foarte bine relațiile interetnice din România, nu doar cele dintre români și maghiari.
  • În cazul lui Attila Gyorgy, acesta este secretar de stat în Finanțe încă din 2014, din mandatul lui Victor Ponta, și fiind un bun profesionist a existat o cerere din partea Ministerului de Finanțe pentru a rămâne în funcție.
  • La fel este și cazul lui la Laszló Borbely, care este de mult timp în Guvern, decizia păstrării în funcție la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă s-a luat tot pe considerente profesionale.
  • Mihaela Kaitor nu este membră UDMR, chiar dacă anterior a fost secretar de stat la domnul Kelemen Hunor. Posibil să fie tot pe criterii profesionale, dar trebuie întrebat domnul Marian Neacșu.”, a declarat pentru HotNews.ro Botond Csoma.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro