Sari direct la conținut

UE amenință să înăsprească condițiile pentru exporturile vaccinurilor și exercită presiuni asupra Londrei

HotNews.ro
Ursula von der Leyen, Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia
Ursula von der Leyen, Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Comisia Europeană a amenințat miercuri că va înăspri condițiile pentru exportul vaccinurilor anti-Covid în afara UE, pentru a obține – în numele „reciprocității” – doze din țările care le și produc, în special Regatul Unit, relatează AFP.

„Vrem reciprocitate și proporționalitate în exporturi și suntem pregătiți să folosim toate opțiunile (…) pentru a ne asigura că Europa primește partea sa corectă”, a avertizat președintele executivului european, Ursula von der Leyen, la o conferință de presă.

„Drumurile trebuie să fie deschise în ambele direcții (…) Exportăm o mulțime de vaccinuri către țările care le și produc. Este o invitație pentru ei să fie deschiși (…) Dacă situația nu se schimbă, noi va trebui să ne gândim la exporturile către țările producătoare, în funcție de nivelul lor de deschidere”, a insistat ea.

Von der Leyen a indicat în mod specific Regatul Unit, unde există două centre care produc vaccinul AstraZeneca, utilizat pe scară largă în campaniile de vaccinare din țară.

„Încă așteptăm să vedem doze (de AstraZeneca) venind din Marea Britanie. Invităm (Londra) să ne arate că pot exista și vaccinuri exportate din Marea Britanie în UE, astfel încât să existe reciprocitate”, a insistat șefa Comisiei.

Londra s-a aprovizionat din centre de producție europene cu 9 milioane de doze între 1 februarie și 9 martie, conform cifrelor europene, sau aproximativ o treime din dozele totale administrate britanicilor la acea dată. Este cea mai mare piață de export pentru vaccinurile produse în UE.

În schimb, nicio doză produsă pe solul britanic nu a fost exportată în UE.

Cu toate acestea, contractul semnat de Comisie (care a negociat în numele celor douăzeci și șapte) cu AstraZeneca prevedea ca dozele destinate europenilor să provină de la patru fabrici, inclusiv cele două situate în Regatul Unit: un angajament care nu s-a concretizat niciodată, potrivit la Bruxelles.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a criticat atitudinea Londrei săptămâna trecută, care a negat imediat că ar fi impus o interdicție formală de export.

În timp ce Bruxelles-ul afirmase anterior că „mecanismul său de control” nu trebuia „să restricționeze exporturile de la companiile care își onorează contractele”, „ne așteptăm ca UE să își respecte acest angajament”, a spus miercuri un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Foarte criticat pentru întârzierile în livrările vaccinurilor de către laboratoare, Bruxelles a instituit un mecanism de control la sfârșitul lunii ianuarie, care solicită exportatorilor de vaccinuri să solicite o autorizație prealabilă de la autoritățile statelor europene în cauză.

De atunci, UE a aprobat peste 300 de cereri de export în 33 de țări, reprezentând un total de 41 de milioane de doze.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro