Sari direct la conținut

UE, avertisment ferm pentru Slovacia că va fi sancționată dacă adoptă legea care vizează ONG-urile: „Avem decizia deja pe masă”

HotNews.ro
UE, avertisment ferm pentru Slovacia că va fi sancționată dacă adoptă legea care vizează ONG-urile: „Avem decizia deja pe masă”
Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene, și Robert FIco, premier al Slovaciei Foto: Martin Baumann / TASR / Profimedia

Comisia Europeană va declanșa imediat o procedură de infringement împotriva Slovaciei dacă guvernul slovac va merge mai departe cu proiectul de lege care obligă ONG-urile care au finanțare externă să se autodesemneze drept „organizații cu sprijin extern”, relatează Reuters.

„Am fost în Bratislava și am fost foarte clar”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, înainte de publicarea raportului anual al UE privind statul de drept. „Dacă urmați exemplul Ungariei privind legea ONG-urilor, vom lansa imediat o procedură de infringement (pentru încălcarea legislației UE), pentru că avem deja decizia instanței pe masă”, a continuat Jourova.

Ungaria a adoptat în 2017 o lege similară care ținta ONG-urile finanțate din afara țării, dar a abrogat-o patru ani mai târziu după ce a fost declarată ilegală de către Curtea Europeană de Justiție.

Lupte similare au fost duse de Bruxelles și cu Varșovia, dar ele s-au încheiat după schimbarea guvernului polonez anul trecut.

Raportul anual al UE privind statul de drept se referă la sistemul judiciar, corupţie, libertatea presei şi diverse mecanisme de control şi echilibru, cum ar fi societatea civilă. Raportul oferă recomandări consultative tuturor celor 27 de state membre ale UE.

Jourova a declarat că statele membre au dat curs, cel puţin parţial, cam la două treimi din recomandările făcute în 2023.

În ceea ce priveşte sistemul judiciar, chiar şi Ungaria a întreprins reforme care îi vor permite să deblocheze până la 10 miliarde de euro din ajutorul UE pentru dezvoltare.

Comisia se aşteaptă la mai multe progrese în ceea ce priveşte libertatea şi pluralitatea mass-media atunci când un Act european privind libertatea mass-media va intra în vigoare în august 2025.

Dar oficialii Comisiei spun că au observat mai multe presiuni guvernamentale asupra grupurilor societăţii civile în unele ţări ale UE. „Desigur, situaţia este diferită în fiecare stat membru, dar aceasta este o tendinţă foarte îngrijorătoare”, a declarat un oficial UE.

INTERVIURILE HotNews.ro