UE: noi reglementări pentru alimentaţia bio în 2021
Noi reguli de certificare şi de control al produselor alimentare bio vor intra în vigoare în Uniunea Europeană în 2021, după ce au fost aprobate, astăzi, de deputaţii europeni la Strasbourg. Cu 466 de voturi pentru (la 124), eurodeputaţii au aprobat, cu câteva amendamente, un acord obţinut cu greu în iunie 2017 între Parlamentul European şi Consiliul UE, după peste trei ani de negocieri, potrivit Le Figaro, citat de Rador.
Acest acord, care mai trebuie să primească aprobarea pur formală a miniştrilor UE în mai înainte de a se aplica începând din ianuarie 2021, urmăreşte întărirea controlului de-a lungul lanţului de aprovizionare. Acest lucru ar trebui să permită garantarea faptului că produsele biologice importate pentru a face faţă apetitului crescând al consumatorilor europeni pentru bio sunt conforme cu normele UE.
„Este o veste bună pentru ţăranii bio, pentru consumatori şi pentru mediu”, s-a bucurat eurodeputatul ecologist José Bové. O altă miză a acestei noi reglementări este aceea de a facilita conversia agriculturii europene spre bio. Astfel, micii producători vor putea obţine o certificare de grup pentru a economisi timp şi bani; iar aprovizionarea cu seminţe biologice şi animale trebuie sporită.
Agricultorii vor fi de altfel constrânşi să aplice „un ansamblu de noi măsuri pentru a evita contaminarea” cu pesticide chimice sau îngrăşăminte sintetice, cu riscul de a-şi pierde statutul de produs biologic, explică de altfel Parlamentul European. Totuşi, chestiunea sensibilă a pragului de pesticide acceptabil nu a fost rezolvată prin această revizuire, având în vedere avizele şi legislaţiile foarte diferite de la stat la stat.
Colectivul IFOAM-EU, cu sediul la Bruxelles, care grupează diferiţi actori ai lanţului de producţie bio, a estimat, într-un comunicat, că „un număr de puncte mai trebuie clarificate” pentru a se asigura că această nouă reglementare „este aplicabilă în munca de zi cu zi a tuturor părţilor lanţului de producţie bio”.
Potrivit acestui colectiv, agricultura bio ocupa în 2016 6,7% din terenurile agricole europene şi vânzările de produse bio au atins 30,7 miliarde de euro, cu o creştere anuală importantă de 12%. „Dacă vrem să menţinem această tendinţă, este esenţial să ameliorăm viabilitatea economică a sectorului biologic, integrându-l în acelaşi timp mai mult pe pieţele agricole cu o cotă de piaţă mai mare”, a reacţionat Pekka Pesonen, secretar general al sindicatului agricol european Copa-Cegeca.