Sari direct la conținut

UE promite „un răspuns puternic” după ce Iranul a transferat Rusiei rachete balistice

HotNews.ro
Steagurile UE si al Ucrainei, Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia
Steagurile UE si al Ucrainei, Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Transferul rachetelor balistice iraniene către Rusia reprezintă o nouă escaladare militară și va fi întâmpinat cu un „răspuns puternic” din partea Uniunii Europene, a declarat marți purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, relatează Reuters.

Stano a spus că serviciul diplomatic al UE, la cererea șefului politicii externe Josep Borrell, le-a prezentat deja membrilor UE „un set substanțial de măsuri decisive și țintite” împotriva Iranului ca reacție la transferul rachetelor iraniene către Rusia.

Orice astfel de măsuri ar trebui să fie agreate de toți cei 27 de membri ai UE pentru a intra în vigoare, a adăugat Stano.

„Confirmăm că am primit informații credibile despre livrarea de rachete balistice iraniene către Rusia”, a spus el.

„Înaltul Reprezentant Borrell, în contactele sale bilaterale cu partenerii iranieni, a avertizat constant Iranul împotriva unei astfel de decizii”, a spus Stano.

El a spus că transferul a încălcat Carta ONU, dreptul internațional și dreptul internațional umanitar.

„O livrare de rachete balistice va ajuta probabil escaladarea campaniei de bombardare a Rusiei împotriva civililor, orașelor și infrastructurii civile ucrainene, crescând și mai mult numărul de victime și distrugeri civile”, a spus Stano.

„Un astfel de sprijin pentru campania Rusiei de terorizare a populației Ucrainei va fi primit cu un răspuns puternic al UE”.

Amintim că șeful diplomației americane, Antony Blinken, a spus că Rusia a primit deja rachete balistice din partea Iranului și probabil le va utiliza în Ucraina în câteva săptămâni.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro