LIVE Război în Ucraina, ziua 930: SUA ar putea permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă / Armata rusă susține că înaintează în Donețk / Moscova a primit rachete din Iran, anunță SUA
Moscova a fost vizată de un atac puternic lansat de ucraineni în timpul nopții. Autoritățile ruse susțin că au distrus mai multe drone și cel puțin o persoană a murit în urma loviturii. Zeci de zboruri au fost suspendate pe trei aeroporturi din capitala Federației Ruse. De asemenea, oficialii de la Moscova au anunțat că zeci de vehicule aeriene fără pilot au vizat și alte trei regiuni. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Rusia a primit rachete din Iran la doi ani și jumătate după invazia la scară largă și că se așteaptă ca Moscova să folosească armele în următoarele săptămâni. Iranul a negat furnizarea de arme.
Sinteza zilei:
- Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 144 de drone lansate de Ucraina care vizau nouă regiuni ruse, inclusiv 20 deasupra regiunii Moscova
- Cel puţin şase responsabili politici ucraineni, între care miniştri, şi-au depus marţi demisiile
- 13 regiuni din Ucraina au fost vizate de atacuri rusești. Forțele aeriene ucrainene au declarat marți că au doborât 38 din cele 46 de drone lansate de Rusia
- Ucraina testează în prezent propria bombă glisantă
- Rusia a revendicat marți noi câștiguri în estul Ucrainei
- Casa Albă nu este surprinsă de intrarea unor drone ruseşti în spaţiul aerian al României şi Letoniei
- Ucraina susține că şi-a dublat producţia de arme în 2024
- Rusia a primit rachete balistice din partea Iranului și probabil le va utiliza în Ucraina în câteva săptămâni, a declarat marți șeful diplomației americane, Antony Blinken / Iranul neagă informația
- Occidentul sancționează Iranul pentru livrarea de rachete balistice Moscovei
- Președintele american Joe Biden „nu exclude” permiterea Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de fabricație americană pentru a lovi în interiorul Rusiei, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken
- SUA „lucrează” pentru a ridica interdicția Ucrainei de a lovi interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă
Evenimentele de marți, ziua 930 a războiului din Ucraina, LIVE:
Joe Biden a spus marți că Statele Unite „lucrează” pentru a autoriza Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei, relatează AFP.
Președintele american Joe Biden „nu exclude” permiterea Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de fabricație americană pentru a lovi în interiorul Rusiei, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit Sky News.
Kievul a declarat marți că ar putea întrerupe relațiile cu Teheranul dacă Rusia ar folosi rachete balistice furnizate de Iran pentru a ataca Ucraina și a denunțat orice astfel de livrare a armelor ca fiind „inacceptabilă”, relatează Reuters.
Anterior, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Rusia a primit rachetele din Iran la doi ani și jumătate după invazia la scară largă. El a spus că se așteaptă ca Moscova să folosească armele în următoarele săptămâni. Iranul a negat furnizarea de arme.
Ucraina, care s-a confruntat deja cu o creștere a atacurilor rusești cu rachete și drone, a declarat că ar exista consecințe devastatoare pentru legăturile sale bilaterale cu Iranul dacă se confirmă rapoartele privind livrările de rachete.
„Nu voi spune acum exact ce se înțelege prin consecințe devastatoare, pentru a nu slăbi poziția noastră diplomatică. Dar pot spune că toate opțiunile, (…), sunt pe masă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Georgiî Tîhîi, când a fost întrebat dacă Kievul ar putea tăia legăturile cu Teheranul.
Ministerul rus al dezvoltării digitale intenționează să aloce aproape 60 de miliarde de ruble (660 de milioane de dolari) în următorii cinci ani pentru a îmbunătăți sistemul utilizat pentru a cenzura internetul, arată o propunere guvernamentală văzută de Reuters.
Armata rusă susţine că a cucerit mai multe localităţi în Donețk
Armata rusă a afirmat marţi că a cucerit încă patru localităţi în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, menţinând presiunea asupra forţelor ucrainene, ale căror efective sunt incomplete şi nu au suficiente muniţii, informează DPA.
Ministerul rus al Apărării a transmis că gruparea armată „Sud” a cucerit localităţile Krasnohorivka şi Hrihorivka, în timp ce gruparea armată „Est” a preluat controlul asupra localităţii Vodianoie, iar gruparea armată „Centru” a capturat Galiţânovka, potrivit Agerpres.
Ucraina se află sub o presiune puternică pe frontul din estul ţării. Cea mai gravă este situaţia în zona dintre oraşele Pokrovsk şi Kurahove.
Trupele ruse au realizat câştiguri teritoriale semnificative în această regiune după căderea oraşului Avdiivka la începutul anului.
În prezent, trupele ucrainene riscă, după retragere, să fie încercuite sau nevoite să cedeze alte teritorii într-o zonă cuprinsă între Krasnohorivka şi oraşul Ukrainsk, la vest de localitatea Galiţânovka, de acum capturată. Între timp, trupele ruse avansează spre oraşul minier Gorniak din acest arc frontal.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că manevrele navale „Okean-2024” care au început marţi cu participarea Chinei sunt cele mai ample de după căderea Uniunii Sovietice, transmiţând un avertisment totodată SUA să nu încerce să devanseze Rusia în plan militar în Asia, scriu agențiile Reuters și EFE.
Iranul acuză că relatările despre transferurile de arme iraniene către Rusia sunt o „propaganda urâtă” pentru a ascunde sprijinul militar occidental pentru Israel, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Nasser Kanaani pe X, după ce puterile occidentale au declarat că vor aplica noi sancțiuni asupra Teheranului pentru livrările sale de rachete către Rusia, relatează Reuters.
Occidentul sancționează Iranul pentru livrarea de rachete balistice Moscovei
SUA vor sancționa Iranul și Rusia în urma transferului de rachete balistice: Zborurile Iran Air către Europa vor fi restricționate
SUA vor impune marți sancțiuni persoanelor și entităților din Iran și Rusia implicate în livrarea de către Teheran a rachetelor balistice către Moscova, a anunțat marți Casa Albă, relatează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a mai spus reporterilor că noile sancțiuni împotriva Iran Air vor restricționa zborurile sale comerciale din Iran către Regatul Unit și Europa continentală.
Transferul rachetelor balistice iraniene către Rusia reprezintă o nouă escaladare militară și va fi întâmpinat cu un „răspuns puternic” din partea Uniunii Europene, a declarat marți purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, relatează Reuters.
Ambasada Iranului în România respinge în mod categoric informaţiile publicate în ultimele zile privind transferul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune către Rusia pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, calificându-le drept nefondate.
Conform unui comunicat al ambasadei, este vorba de o repetare a acuzaţiilor discreditate anterior. „Asemenea acuzaţii lipsite de dovezi credibile sunt un exemplu evident de dezinformare”, a transmis reprezentanța diplomatică, potrivit Agerpres.
Ambasada califică drept „atât ironic, cât şi ipocrit” faptul că aceste acuzaţii „fără temei” sunt formulate de „ţările direct implicate în conflictul din Ucraina şi care contribuie în mod semnificativ la escaladarea acestuia prin furnizarea de armament avansat”.
„De la începutul crizei din Ucraina, Republica Islamică Iran nu a fost niciodată parte a războiului şi a conflictului militar”, insistă ambasada, care precizează că Teheranul vede aceste acuzaţii ca fiind „doar agende politice înguste şi miope, care vizează promovarea propriilor interese politice”.
„Iranul continuă să solicite o rezoluţie paşnică prin dialog şi mijloace diplomatice, subliniind necesitatea unei încetări imediate a focului şi a unor negocieri constructive pentru a pune capăt suferinţei oamenilor afectaţi de acest război tragic”, subliniază Ambasada Iranului în România.
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a anunțat marți că Rusia a primit deja rachete balistice din partea Teheranului, după 2 ani și jumătate de război pe scară largă în Ucraina. Blinken a precizat că se așteaptă ca Moscova să folosească aceste arme în următoarele săptămâni „în Ucraina, împotriva Ucrainei”.
Un oficial ucrainean, reprezentant al administrației prezidențiale, a declarat marți că Occidentul ar trebui să răspundă livrării de rachete Iranului către Moscova permițând Kievului să efectueze atacuri mai adânc pe teritoriul rus, informează Reuters.
Rusia a primit rachete balistice iraniene și e posibil să le folosească în Ucraina în câteva săptămâni
Rusia a primit rachete balistice din partea Iranului și probabil le va utiliza în Ucraina în câteva săptămâni, a declarat marți șeful diplomației americane, Antony Blinken, avertizând că întărirea cooperării dintre Moscova și Teheran amenință, la nivel mai larg, securitatea europeană, informează Reuters și AFP.
Ucraina se pregăteşte pentru o iarnă grea: „Ruşii au planuri teroriste de a ne distruge infrastructura energetică”
Ucraina se pregăteşte să facă faţă „planurilor ruseşti de distrugere a infrastructurii sale energetice” în această iarnă, a declarat marţi premierul ucrainean Denis Şmîhal, în timp ce Moscova nu încetează să vizeze reţeaua electrică a ţării, scrie AFP.
Infrastructurile energetice ucrainene au fost grav avariate de bombardamentele ruseşti, ceea ce provoacă în mod regulat întreruperi de curent, amplificând temerile privind o iarnă dificilă pentru ucraineni, la peste doi ani şi jumătate de la declanşarea invaziei ruse.
„Ruşii au planuri teroriste de a ne distruge infrastructura energetică”, a declarat Denis Şmîgal într-o conferinţă de presă organizată la Kiev.
„Noi ne pregătim şi ştim cum să traversăm această iarnă”, a asigurat premierul ucrainean, apreciind că protejarea sectorului energetic este o „prioritate” a guvernului său, potrivit Agerpres.
Apriximativ „85% din instalaţiile (electrice) esenţiale care necesită protecţie sunt deja protejate” prin două niveluri de apărare constând din „saci de nisip” şi „structuri de beton armat” care pot rezista loviturilor cu drone, a specificat Şmîhal.
Şeful executivului ucrainean a indicat de asemenea că „peste 80% din şcoli şi 100% din spitale au fost echipate cu generatoare”. Totuşi, spune el, Ucraina „are nevoie urgentă de 1.800 de generatoare suplimentare de mare capacitate”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase în iunie că jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă în urma unei campanii de lovituri ruseşti. Kievul face apel constant către aliaţii săi occidentali să-l ajute să reconstruiască reţeaua electrică a ţării, un proiect ce necesită investiţii importante, şi să-i furnizeze mai multe echipamente de apărare antiaeriană pentru a contracara loviturile armatei ruse.
Guvernul de la Budapesta a salutat marţi „soluţia” găsită de compania petrolieră naţională MOL pentru a continua să primească ţiţei transportat prin Ucraina de către gigantul rus Lukoil, aflat sub sancţiunile Kievului, informează AFP.
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a transmis Avocatului Poporului solicitarea de a ataca la Curtea Constituţională legea privind donarea sistemului Patriot către Ucraina.
Ucraina susține că şi-a dublat producţia de arme în 2024
Ucraina şi-a dublat producţia de arme de la începutul lui 2024 comparativ cu anul trecut, a afirmat marţi premierul ucrainean Denis Şmîhal, o miză importantă pentru Kiev în faţa unei armate ruse mai bine echipate, scrie AFP.
„În cursul primelor opt luni ale lui 2024, ne-am dublat producţia de arme în raport cu 2023”, a declarat Şmîhal în timpul unei conferinţe de presă fluviu la Kiev, explicând că Ucraina vrea să producă „peste un milion de drone” anul acesta.
Industria de apărare ucraineană, adesea ajutată de finanţări sau parteneriate occidentale, s-a dezvoltat mult după declanşarea invaziei ruse în februarie 2022 pentru a compensa o penurie de mijloace, notează Agerpres.
La sfârşitul lui august, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat testarea reuşită a primei rachete balistice de concepţie ucraineană, la câteva zile după ce salutase apariţia pe front a unei rachete-dronă cu rază de acţiune lungă.
Liderul ucrainean nu a încetat să ceară mai multe arme de la aliaţii săi, în timp ce Rusia şi-a înteţit loviturile împotriva Ucrainei şi câştigă teren pe frontul de est.
Soldații ruși avansează în Donbas, a anunțat Șoigu
Moscova nu va purta tratative de pace cu Kievul atât timp cât trupele ucrainene vor continua să dețină controlul asupra unor părți ale regiunii ruse sud-vestice Kursk, a declarat marți fostul ministru al apărării al Rusiei și actualul șef al Consiliului de Securitate, Serghei Șoigu, potrivit The Moscow Times.
Statele Unite reacționează în urma celui mai recent incident de încălcare a spaţiului aerian a două ţări NATO – România şi Letonia – de către drone din Rusia.
Rusia a revendicat marți noi câștiguri în estul Ucrainei, afirmând că incursiunea trupelor Kievului pe teritoriul rus nu a reușit să distragă Moscova de la continuarea ofensivei sale în Donbas, potrivit Reuters.
Ucraina testează în prezent propria bombă glisantă, care pare să aibă un propulsor de rachetă și aripi care se deschid, un kit ce îi oferă o rază de acțiune de până la 65 de kilometri. Dacă poate stabili o producție locală a noii bombe, Ucraina ar putea oferi un răspuns serios la campania de bombardamente a Moscovei și ar putea lovi mai frecvent chiar teritoriul Rusiei, scrie Forbes.
Cel puțin trei răniți în atacul rusesc asupra Ucrainei
Rusia a pierdut 627.790 de soldați de la începutul războiului, susține marți armata ucraineană.
Conform sursei citate, în ultima zi 1.380 de militari ruși au fost eliminați.
Cel puțin trei persoane au fost rănite și mai multe clădiri au fost avariate în timpul atacului rusesc din timpul nopții, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit Reuters. 13 regiuni din Ucraina au fost vizate de atac.
Forțele aeriene ucrainene au declarat marți că au doborât 38 din cele 46 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn, transmite Reuters.
Forțele aeriene au declarat că Rusia a folosit, de asemenea, două rachete în atacul său.
Moscova nu va purta nicio discuție cu Kievul până când forțele ucrainene nu vor ieși de pe teritoriul rus, a declarat marți Serghei Șoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit agenției de presă TASS, transmite Reuters.
Peste 140 de drone ucrainene care au vizat Rusia, doborâte, susține Moscova
Cel puţin şase responsabili politici ucraineni, între care miniştri, şi-au depus marţi demisiile şi un consilier prezidenţial a fost demis înainte, potrivit partidului de guvernământ, după anunţul unei remanieri majore a guvernului după doi ani şi jumătate de război, relatează AFP și Agerpres.
„Aşa cum am promis, poate avea loc o resetare majoră a guvernului în această săptămână. Peste 50% dintre membrii guvernului vor fi înlocuiţi”, a scris pe Telegram David Arakhamia, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ.
Aeroporturile Domodedovo, Zhukovo și Vnukovo din Moscova și-au reluat operațiunile după ce zborurile au fost suspendate marți pentru a asigura siguranța în urma atacurilor cu drone, a anunțat autoritatea aviatică rusă Rosaviatsia pe Telegram, informează Reuters.
Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 144 de drone lansate de Ucraina care vizau nouă regiuni ruse, inclusiv 20 deasupra regiunii Moscova, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de presa de stat, notează Reuters.
Oficialii ruși au declarat marți că au doborât cel puțin 15 drone în jurul Moscovei în timpul nopții, într-un val de atacuri care au incendiat clădiri rezidențiale, au ucis o femeie și au forțat suspendarea a peste 30 de zboruri în capitala Federației Ruse, informează Reuters.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Kievul a fost vizat în cursul nopţii de duminică spre luni de un al cincilea atac masiv cu drone ruseşti de la începutul lunii septembrie
- Serviciul de informaţii interne german (Bundesverfassungsschutz) a avertizat luni cu privire la unitatea 29155 a Serviciului de informaţii militare al armatei ruse (GRU), despre care afirmă că a comis atacuri cibernetice contra unor ţări din NATO şi Uniunea Europeană
- Președintele rus Vladimir Putin spune că nu este interesat să acorde un interviu reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovich, care a fost eliberat din închisoare luna trecută, și nici cu alte instituții media occidentale
- Presa de stat relatează că forțele ruse au preluat controlul asupra satului Memryk din regiunea Donețk din estul Ucrainei
- Premierul Marcel Ciolacu a susținut luni, înainte de ședința de Guvern, că România ar fi intervenit împotriva dronelor rusești care au încălcat spațiul aerian al țării dacă ar fi avut ținte pe teritoriul nostru
- Serviciile de securitate poloneze au neutralizat o operațiune de sabotaj orchestrată de Rusia și Belarus care urmărea destabilizarea Poloniei
- Fugiți din țară ca să scape de înrolare, de războiul cu Ucraina sau de Vladimir Putin, rușii încep să formeze o „mini-Rusie” într-un stat vecin României
- Fragmente ale unei drone de origine rusească au fost găsit în apropiere de Periprava, în județul Tulcea, a transmis Ministerul Apărării Naţionale
- Kremlinul nu neagă că Rusia a primit rachete balistice din Iran, în schimb un comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluționare Iraniene a negat informațiile
- Armele cu dispersie, comparate cu un virus: Folosirea acestora în Ucraina duce la tentații
- Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat că a permis utilizarea pe front a unei grenade cu fragmentare produsă intern, aceasta fiind varianta celei F-1 de fabricație sovietică, poreclită și limonka
–––-
Evenimentele de luni, ziua 929 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro