Sari direct la conținut

Uite bacu’, nu e bacu’

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews

Am mai scris ca ideea bacalaureatului profesional pleaca de la premisa , proasta, ca e suficienta o hartie, denumita pompos „bacalaureat profesional”, pentru ca elevii sa aiba acces automat in piata muncii.

Nimic mai fals. Angajatorii privati, caci doar de ei putem vorbi acum cand statul a iesit din piata muncii ca principal angajator, sunt interesati de ce stie sa faca un candidat la un job, nu de ce diplome are prin buzunare. Asta dupa ce multi ani s-au pacalit cu absolventi de mucava, cu diplome in spatele carora nu se gasea nimic.

Nici macar nu e in totalitate vina tinerilor, care au avut de mers pe singurul parcurs educational existent: cel liceal, chiar daca se numea scoala de arte si meserii, finalitatea era aceeasi: un bacalaureat fraudat si apoi cursuri universitare spre fericirea si imbogatirea baronilor universitari.

Cum astazi Senatul Romaniei a amanat o decizie asupra bacalaureatului profesional, ministrul Ecaterina Andronescu are o mare problema cu respectarea Legii Educatiei Nationale, care spune la

Art. 77 (5)

„Conținuturile programelor de examen sunt stabilite de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și se dau publicității elevilor la începutul primei clase de liceu, în condițiile legii. Calendarul, metodologia, precum și modul de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat se stabilesc de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și se dau publicității, pentru fiecare generație, la începutul ultimei clase de liceu.”

Inceputul ultimei clase de liceu a fost la 1 septembrie, cand legal, calendaristic, organizatoric si administrativ este plasat inceputul anului scolar.

Ori au trecut iata, 10 zile si nici urma de metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat.

Corect ar fi ca elevii si profesorii sa-si faca socotelile, la inceput de an scolar, sa-si faca planificarile, recapitulari, in functie de disciplinele si materiile care se vor da la bacalaureat, functie si de alegerea elevilor.

Intr-un fel se va derula pregatirea pentru elevii care vor da un bacalaureat profesional, daca va exista asa ceva, altfel daca nu se va da bacalaureat profesional.

O incalcare a legii ar putea avea si alte consecinte juridice, de exemplu, eventualul ordin de ministru care nu respecta calendarul prevazut de lege sa fie atacat in contencios administrativ

Daca era un alt ministru, de la actuala opozitie, Ecaterina Andronescu si PSD l-ar fi facut praf, pentru nerespectarea legii in vigoare.

Acelasi lucru se poate spune despre metodologia referitoare la admiterea la liceu in anul scolar 2013-2014, care avea termen de elaborare tot 1 septembrie. Si n-a aparut nici aceasta.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro